Hengeres bombák készítése


Ezeket a bombákat bizonyos népcsoportok előszeretettel használják. Nagyon népszerű Amerikában, Olaszországban, Máltán, Mexikóban és sok más országban. A hagyományos gömb bombának Kínában, Japánban van nagy hagyománya. Ettől függetlenül mindenhol használnak gömb és hengeres bombákat is. A hagyományos bombák bontási szimmetriája sokkal jobb mint a hengeres bombáké, viszont nehezebb elkészíteni. Művészi alkotások készítéséhez egyértelműen a hagyományos bomba jobb, nagy tömegben viszont a hengeres bombát gyorsabb elkészíteni. A hengeres bombák adott kaliber mellett több hatóanyagot tartalmazhatnak mint a gömb bombák. A vetőcsövek maximális kihasználása érdekében gyakran készítenek úgynevezett multibreak bombákat. Ezek gyakorlatilag összeépített hengeres bombák. Egy vetőcsőből lőhető ki, aztán egymás után robbannak le egymásról. Gömb bombáknál ez nehezen kivitelezhető. A hengeres bomba oldal irányban, a henger palástja felé bont nagyobb erővel, így az alatta és felette lévő bombák biztonságban vannak. Gömb bombák egyenletesen bontanak, és sokkal nagyobb az esélye, hogy az egyik bomba robbanása tönkreteszi a következő bomba késleltetését! Ezért csak a legritkább esetben használnak két vagy több gömb bombát multibreak elrendezésben.

Ám akad egy komoly probléma. Ez nem más mint az elkészítés módja, gyári körülmények között ezeket a bombákat akár gépek is készíthetik, de otthoni körülmények között nehézséget jelent hogy a papírhenger végeit megfelelően lezárjuk. Az alábbi cikkben végigveszem lépésről lépésre, hogy is készíthetünk hengeres bombát otthon. Persze kitérek a végek megfelelő lezárására is.

Elsőre a burkolatot veszem górcső alá:

A képen 50, 55, 80, 150mm es bombáknak megfelelő gyári papírcsövek láthatóak

A burkolat elkészítése nem nagy dunszt, sőt ha szerencsénk van találhatunk is megfelelő papírcsövet hozzá. Ha nincs ilyen szerencsénk, akkor nekünk kell elkészíteni, ami abból áll, hogy egy számunkra megfelelő kaliberű sablonra A4-es félfamentes lapokból feltekerünk egy papírcsövet. A papírlapokat vízüveg segítségével rétegről rétegre ragasztjuk egymásoz. Rövid száradást követően lehúzhatjuk a sablonról és használhatjuk is. Részletes leírást erről a módszerről a rakéták részben olvashattok a motor köpeny elkészítése részben. ITT

A másik megoldás ha magunk módosítjuk egy meglévő papírhenger kaliberét. pl: Egy WC papír guriga aligha lenne alkalmas önmagában mint bomba burkolat, viszont ha a későbbiekben feltuningoljuk enyvszalaggal vagy kötözőmadzaggal, akkor már megfelel a célnak. Ebben az esetben csak a héjként használjuk a kész papírtestet, hasonlóan a hagyományos gömb bombák készítéséhez. Ha megvan a papírhengerünk akkor ideje nekiállni az egyik végét lezárni, ami a következőképpen tehetünk meg: Fogjuk a papírhengert amit készítettünk, majd sarokcsiszolóval vagy tapétavágóval bevagdaljuk a végeit. A sarokcsiszolót értelem szerűen vastag kartonnál célszerű használni, nem a WC papír gurigánál...

A képen a bevágásokat figyelhetitek meg amelyekből késöbb a tartófüleket képezzük ki

Ezek a kis fülek fogják megtartani (a ragasztás mellet) azt a papírból készült korongokból álló dugót, ami elzárja a bomba végét. Ha kész vagyunk a bevágásokkal, akkor el kell készíteni a lezárásul szolgáló papír korongokat. Ezekhez minél vastagabb és tömörebb kartonpapírt válasszunk alapanyagként! Ha nincs meg a megfelelő vastagság, akkor több korongot ragasszunk össze. A korongot helyezzük be a papírcső egyik végébe úgy, hogy alaposan kenjük meg a széleit erős ragasztóval. Használjunk olvadórudas ragasztópisztolyt. Ezután a füleket hajtsuk rá sorban egymás után a papírdugóra úgy, hogy közben ragasztóval rögzítjük a dugóhoz mindegyiket. Minél vastagabb a külső karton cső fala, annál nehezebb behajtani a széleket. 2-3mm vastag karton esetében nem szabad mindegyik fület visszahajtani! Ilyenkor csak minden második fület hajtsunk be, a többi hagyjuk egyenesen. Az első korongra ráhajtott füleket ragasszuk le. Az állva maradt fülek közé tegyünk újabb karton korongokat. Nagyobb kaliberű bombáknál ez a papír dugó képtelen lesz ellenállni a vetőtöltet nyomásának. Főleg a Multibreak bombák esetében szokás farostlemez vagy furnérlemez korongot használni. FIGYELEM! ezek a korongok a bontást követően nem szakadnak darabokra! Visszaesve komoly sérülést okozhatnak! Az ilyen módszerrel készült bombákat sose lőjük lakott területen, vagy olyan helyen, ahol a darabok kárt okozhatnak!

A képen a visszahajtott karton fülek láthatóak

A bomba késleltetésére szánt Spolette számára ki kell alakítani a megfelelő nyílást. Fúrjunk egy lyukat a karton korongokba, átmérője a használni kívánt spolette átmérőjétől függ. 50-75mm-es bombáknál 7-8mm es furatot célszerű csinálni. Gyújtózsinór használata mellett kisebb lyuk is elég. A spolettet mindkét oldalról ragasszuk be a bombába ragasztópisztollyal. Ennek tömítés és rögzítés szempontjából is nagy jelentősége van. A spolettére kívülről tekerjünk fel pár réteg kötözőmadzagot, hogy a nyomás biztosan ne tudja a bombába préselni a kilövés pillanatába. A Gyújtózsinór és a spolette számára is szükséges feltüzelés. Vagyis a gyújtandó véget vonjuk be folyékony lőporral. (nitrolakk oldatban elkevert lőpor)

A képen a befenekelt bombettát láthatjátok a gyújtózsinóros késleltetéssel

Ha meg van a spolette, akkor folytathatjuk a bomba építését azzal, hogy elkészítjük a bontótöltet számára a vékony perforált papírcsövecskét. Ez megakadályozza, hogy a lőporgranulátum keveredjen a bombában lévő egyéb hatóanyaggal, csillagokkal. Arra figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint ez a papírcső lehető legvékonyabb papírból legyen! A vékony papír fal biztosítja, hogy a megfelelő helyen legyen a bontótöltet a teljesen szimmetrikus bontás érdekében.

A képen a bontótöltet tartóját láthatjátok, ahogy a bombába rögzítve van

A papírcsövecske alját kenjük meg gyorsan kötő ragasztóval, majd illesszük bele a bombánk vázaként szolgáló papírhengerbe. Pontosan középre, úgy hogy a gyújtózsinór vagy a spolette középen a papírcsőben legyen! Ha ezzel is megvagyunk, akkor már szórhatjuk is bele a bontótöltetet. A bontótöltet lehet akár flash por vagy lőporgranulátum is. (Flash por esetén a papírcsőnek nem kell perforáltnak lennie.)

A képen a betöltött bontótöltet és a csillagok láthatóakA képen a betöltöt csillagokat láthatjátok

Előfordulhat hogy a kis papírcső annyira vékonyra sikerült, hogy semmi tartása sincs és ide oda lifeg a bombában. Ekkor inkább a csillagok betöltésével érdemes kezdeni, majd utána betölteni a bontótöltetet a papírcsőbe. Egyébként direkt jó ha ilyen vékony a kis cső! Tehát most a bombánkba be van töltve középre a bontótöltet, a szélére körbe a csillagok. Ekkor érkeztünk el a felső lezárás elkészítéséhez. Veszünk a bombetta belső kaliberével megegyező jól illeszkedő vékony papírkorongot és ezt behelyezzük közvetlen a hatóanyagok fölé, de teljesen szárazon! Ezután a következő korongokat erre illesszük rá alaposan bekenve ragasztóval! Erre azért van szükség mert a ragasztó esetleg reakcióba léphet a csillagok hatóanyagával vagy valamilyen úton módon tönkreteheti őket! Ha elértük az előírt vastagságú dugót (pont mint az alsó végén) akkor itt is rá kell hajtanunk a papírfüleket a dugóra majd ragasztóval rögzíteni őket.

Ha lezártuk a felső véget is, elkészült a héj. Vagy ha elég vastag a fal, akkor a bomba.

Ha elkészültünk a felső lezárással is akkor ellenőrizzük hogy bombettánk illeszkedik e a csőbe. Ha további bővítésre van szükség, akkor azt papír alapú ragasztószalaggal, vagy enyvszalaggal orvosolhatjuk. Ha szükséges, akkor függőleges irányban tekerve (tehát a csúcsokat is befogva) vastagítjuk bombánk kaliberét a kívánt méretig. Természetesen ha vékony, gyári papírcsövet használtunk az alaphéjunk elkészítéséhez, akkor erre mindenképp szükségünk lesz!

Hengeres bomba vékony papír héjjal készítve, enyv vagy papírszalaggal megerősítve.

Néha a burkolat további erősítésére is szükség lehet, illetve kiválthatjuk a az enyvszalaggal való burkolást, ha kötözőmadzagot tekerünk a bomba külső falára. Ez a módszer Amerikában igen elterjedt megoldásnak számít. A kötözőmadzagot a lentebbi módon használjuk fel a burkolat erősítéséhez.

A képen a gyönyörűen kivitelezett madzag erősítésű burkolatot láthatjátok Köszönet a képért Oxilacidációnak!!)

Az utolsó és egyben befejező lépés a vetőtöltet tartására szolgáló kosár elkészítése és rögzítése. A vetőtöltet elhelyezésére szolgáló kosarat a burkolathoz hasonló technikával készíthetjük el. A kész kosarat ragasztópisztollyal rögzíthetjük a bombához. Ebbe a kosárba töltjük a vetőtöltetül szolgáló lőporgranulátumot. A vetőtöltet indításául szolgáló stoppin szálat fel kell ragasztani a kosár belső felére. Ha alulról gyújtjuk a bombát a vetőcsőben akkor a kosár alját vékony műanyag fólia segítségével zárjuk le. A vetőtöltet mennyisége hengeres bombáknál, a bomba súlyának 10% legyen.

Az alábbi képen láthatjátok az általam épített egyik hengeres bombetta típust. Ez egy 50mm-es bombetta, Ennek nagyobbik testvérét (55mm) láthatjátok működés közben a videók között.

Hengeres bomba tervrajza, klikk a képre a nagyobb változathoz.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum