Projektek


"Kupakbombetta"

Ez az egyszerű kis bombácska a kezdők egyik legjobb választása lehet. Egyszerű megcsinálni, olcsó és gyors. Nem kell bele sok anyag, ha valami nem sikerül nem ér nagy veszteség. Mivel csak kevés hatóanyagot tartalmaz, viszonylag biztonságos is. Nevét onnan kapta, hogy héjként az üdítős flakonok PE (polietilén) kupaklait használtam. Ez egy korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló alapanyag. Használatuk nagyon megkönnyíti egy ilyen kis tűzijáték elkészítését. A kupakok mellet szükség lesz még papír alapú ragasztószalagra is. Hatóanyagként villanóport használ bontótöltetnek és feketelőport vetőtöltetnek. Effektként használhatunk görgetésből visszamaradt apró csillagkezdeményeket, törmeléket is, vagy csak egyszerű fémreszelékeket. A titánium, vas és magnálium forgáccsal szép szikrákat varázsolhatunk az égre.

PyroMaster.org

Elkészítése: Üdítős kupakok közül próbáljunk meg lehetőség szerint olyat választani, ami vékony falu, magas felépítésű fajta. A kupak közepét egy 2,5-2mm-es fúróval fúrjuk át. Ha kész a furat építsük bele a késleltetésül szánt gyújtózsinórt. A zsinórból célszerű 2,5mm-es változatot használni. A gyújtózsinórt olvadórudas ragasztópisztollyal ragasszuk be a helyére. A Visco zsinórok 1cm/mp es sebességgel égnek, a késleltetést 2mp-re állítsuk be. Tehát vágjunk egy 3cm-es darabot a zsinórból, majd a lyukon áthúzva kifelé 2, befelé 1cm-es darabot hagyjunk. A ragasztópisztollyal kívülről és belülről is alaposan ragasszuk be a zsinórt. A zsinór külső hosszabb végét nyissuk szét, hogy láthatóvá váljon benne a lőpor. Majd folyékony gyullasztóeleggyel, (nitrolakkos lőpor) vagy más Prime-al kenjük be a nyitott véget. Enélkül a bomba nem fog gyulladni!

PyroMaster.org

A beragasztást követően töltsünk a két fél kupakba összesen 2g bontótöltetet. Bontótöltetként erős villanóport célszerű használni. Majd ömlesszük a bontótöltet mellé a csillagokat, vagy a fémreszeléket. Ezután kenjük meg ragasztóval a kupakok összeillesztendő széleit. VIGYÁZZUNK RÁ, HOGY AZ ADOTT CSILLAGOK VAGY HATÓANYAGOK GYULLADÁSPONTJA JÓVAL MAGASABB LEGYEN MINT A RAGASZTÓ HŐMÉRSÉKLETE! ÁLTALÁBAN 120C FOKOS A RAGASZTÓ! Nyilván a 120C fok kevés még a leggyúlékonyabb hatóanyagok indításához is, de célszerű előzetes teszteket végezni ezzel kapcsolatban! Ha összeragasztottuk a kupakokat elkezdhetjük betekerni némi papírszalaggal.

PyroMaster.org

A papírszalagot főleg vertikális irányban tekerjük. Vagyis merőlegesen a kupakok illesztési pontjaira. Tekerjük olyan vastagságig, hogy beférjen a vetőcsőbe. A papírréteg vastagsága nagyjából 2mm legyen. Ügyeljünk rá, hogy szorosan tekerjük körbe a gyújtózsinórt és a rétegek szorosan illeszkedjenek egymáshoz.

Ha elkészültünk a papír borítással fel kell ragasztanunk a bomba aljára a szoknyát, mely a vetőtöltetet tartalmazza majd. Ehhez A4 félfamentes rajzlapból vágjunk egy 25mm széles csíkot és tekerjük fel egy sablonra. Ragasszuk körbe papír alapú ragasztószalaggal, majd olvadórudas ragasztópisztollyal ragasszuk a beburkolt kupakbombához. A gyújtózsinór ne érjen túl a peremen! Egyszerűbb, bár kevésbé környezetkímélő megoldás az, ha a egy újabb PE kupakot ragasztunk háttal a kupakbombának. Ez szolgál lőportartóként. Természetesen ezt is át kell fúrni, hogy a gyújtózsinór átférhessen a közepén. Nagy előnye ennek, hogy puha csillagelegyet tapaszthatunk a belsejére, körbe a falára, ami felfelé haladva effektet eredményez majd. Ügyeljünk rá, hogy azért a vetőtöltet is odaférjen mellé!

PyroMaster.orgPyroMaster.org

Ha megvan a kiválasztott szoknya, akkor töltsük bele a 2,5g 1X1,5mm-es feketelőpor granulátumot. A vetőtöltetet ezután vékony műanyagfóliával, vagy papírral zárjuk le. A gyújtás ezen réteg átégetésével alulról történik. Vetőcsőnek tehát alulgyújtós változatnak kell lennie. A gyújtózsinórt a vetőcsőben alulról vezetjük be egy lyukon keresztül, majd a bomba alá beérő gyújtózsinór égeti át, és indítja a vetőtöltetet.

Videó a kupakbombetta készítéséről. Nem túl részletes, nem túl kidolgozott, de kurva hideg volt és siettem :) Az alkotóelemek konyhai hulladékok! Így a nagy méretű csillagokat nem kell komolyan venni!

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum