Gyújtás


A vetőcsöves tűzijátékok indítására több gyújtási lehetőség kínálkozik. Hogy melyik a leghatékonyabb vagy kényelmesebb azt a körülmények határozzák meg. 3 kézenfekvő megoldásról lesz szó a cikkben.

Először az "alulgyújtós" technikáról írnék pár sort. A szerepe a takarékosság. Időt spórolhatunk meg, ha a bombánkat közönséges gyújtózsinórral indítjuk, mivel nem szükséges a stopinszál elkészítése és beszerelése a bombába. A használatához egy speciálisan kialakított vetőcsőre lesz szükségünk. A vetőcső alját egy furattal látjuk el. A furat közvetlenül a csőben elhelyezkedő dugó felett található. Ha ebbe a furatba egy gyújtózsinórt helyezünk, az közvetlenül a dugóra fekszik fel. A bomba alja, a vetőtöltet számára kialakított kosár csak egy vékony papír réteggel van lezárva. Ha ez a papír réteg felfekszik a korábban behelyezett gyújtózsinórra könnyen átég, így meggyulladhat a vetőtöltet. A vetőcső legtöbbször műanyag, ezért hogy ne károsodjon a gyújtózsinórtól egy fém betétet célszerű a lyuk köré kialakítani. Én egy M8-as csavart fúrtam meg és ezt a csavart tekertem a vetőcsőbe. A gy.zs. ezen a csavaron ég keresztül, ezért nem károsíthatja a vetőcső falát a keletkezett hő. A lyuk nem tágul ki.

Vetőcső gyújtóréssel

A módszer előnye a megbízhatóság, egyszerűség. A hátránya, hogy a rossz minőségű vetőtöltet bepiszkolja a lyukat, és a gyújtózsinór gyakran nem fér be rajta. Ezért mindig kell vinni egy eszközt amivel a furat kitisztítható, ha több lövést akarunk leadni a vetőcsőből ilyen módszerrel. A kezdők körében népszerű eljárás, a bomba ugyanis szorosan illeszkedhet a vetőcsőbe, mert nem fut mellette egy stopin szál. A jól illeszkedő bomba nagyobb fojtást jelent és ez a rosszabb minőségű vetőtölteteknek kedvező.

A stopinszál a legtöbb gyári bombán megtalálható, gyakorlatilag nincs kivétel. Ez a módszer számít a hivatalos gyújtási módnak. Az eljárás lényege, hogy egy olyan "gyújtózsinórt" Készítsünk, ami elég gyorsan ég ahhoz, hogy az akár 50-60cm-es hossz ellenére is egy pillanat alatt végigégjen. Így fentről gyújthatjuk meg a bombát. Ez normál gyújtózsinórral nagyon hosszú késleltetés lenne. Ha fentről indíthatjuk a bombát, akkor nincs más dolgunk, mint a stopinszálnál fogva belógatjuk a bombát a vetőcsőbe. Nagyon megkönnyíti a töltést. A stopinszál égési sebessége 30m/s körül mozog. Vagyis ha meggyújtanánk azonnal indulna a bomba a vetőcsőből, ami nem biztonságos. Ezért késleltetéssel látják el a stopin szál gyújtandó végét. Ez egy darab normál gyújtózsinórt jelent. A kezelő a gyújtózsinórt meggyújtva indítja a bombát. Kellő időt hagyva hogy el lehessen távolodni. A gyújtózsinór leégése után indul a stppinszál, mely erős dörrenés kíséretében azonnal végigég.

Stopin szál, klikk a kére a videóhoz Köszönet a videóért Zeus-nak

A stopinszálat azért használják, mert lehetővé teszi a civilek, vagyis a nem szakképesített emberek számára a vetőcsöves bombák könnyű indítását. Mivel ekkor a bomba nem készülhet közel azonos kaliberűre a vetőcsővel, egy elég terjedelmes hézag marad a fal és a bomba között. Ezért csak nagy mennyiségű, és jó minőségű vetőtöltet jöhet számításba. A hézag a könnyű behelyezést hivatott elősegíteni, hogy semmi esetre se szorulhasson meg a bomba a csőbe helyezés közben. A stopinszál a bomba felső végén rögzítve van, így ha a stopinszálat fogjuk, nem tölthetjük fordítva a vetőcsőbe a bombát. Hogy az esetleges megszakadástól megvédjék, egy rövidebb tartószál is fut a stopinszál belsejében. Ez erős és nem engedi hogy megszakadjanak a belül húzódó Black match szálak.

Gyári Visco típusú gyújtózsinór és alatta a Black match

Működése nem hasonlít a gyújtózsinóréhoz. A gyújtózsinór hatóanyaga egy szövet csőben kap helyet. A szövetet gépek fonják rá a hatóanyagra, ami ömlesztett feketelőpor. A gyújtózsinór közepén is fut egy vezér szál, de nincs jelentősége a működést illetően, pusztán a gyártási technológia miatt van benne. A gyújtózsinór szétfoszlása ellen a szövetcsövet Nitrocellulóz lakkal vonják be, ami összeragasztja a szálakat. Nagyobb, vastag ipari gyújtózsinórokat nem cérnából szövik, hanem hajlékony műanyag csöveket töltenek meg hatóanyaggal.

A stopin szál egy papírcsőből áll, hasonlóan mint a gyújtózsinór szövet csöve. Ez vékony falú és hajlékony. Gyakorlatilag néhány menetben feltekert csomagolópapír. A belső teret nagyon hézagosan töltik ki az úgynevezett Black match szálak. Ezek vékony pamut szálak, amik feketelőporral vannak bevonva. A gyújtózsinórral ellentétben a hatóanyag nem hermetikusan tölti ki a szál belsejét. Ez a titok nyitja a gyors égéshez. A gyújtózsinór égésgázai nem a zsinóron keresztül távoznak, mert azt tömören kitölti a hatóanyag, hanem a zsinórtól eltávolodhatnak mert arra szabad az út. A stopin szál belsejében lángra kapó Black match szálak nem töltik ki a teret, ezért a keletkezett forró égéstermékek a szálakkal párhuzamosan zárt térben is haladhatnak. Ahogy haladnak a forró gázok, a lőporos szálak felszíne úgy gyullad meg egyre hosszabb szakaszon. Az égés annyira felgyorsul a szálak mentén, hogy a külső papír borítás ficnikre szakad. Gyakorlatilag végig robban.

Gyári Stopinszál

A stopinszál hátránya hogy nem túl megbízható, gyakran kialszik. Könnyen átnedvesedik. Egy vetőcsőbe került kóbor szikra vagy izzó papírdarab egy másik vetőcsőből könnyen beindíthatja őket.

Stopinszál készítése Első lépésben el kell készíteni a lőporral bevont szálakat, ehhez természetes pamut szálakat célszerű használni, mivel az szinte maradéktalanul el fog égni. Lisztlőport összekeverünk vízmentes, gyorsan párolgó anyaggal, mondjuk denaturált szeszel. A keveréshez annyi denaturált szeszt kell használni hogy a liszt lőpor teljesen folyékony viszkozitásúvá váljon tőle. Ezután a keveréket egy olyan tartályba tesszük, amin felül egy lyuk található. Ebbe a tartályba tesszük a pamut szálat is, majd összerázzuk a lőpormasszával. Ezután a lyukon keresztül elkezdjük áthúzni a pamut szálat. A lyuk átmérője akkora legyen, hogy a szál éppen csak átférjen rajta! Ahogy húzzuk át a lyukon a szálat arról lejön a fölösleges lőpor, egyenesen vissza a tartályba. A lőporos szálakat hagyni kell megszáradni, amitől megszilárdul rajtuk a lőpor. Azért kell pamut szálat használni, mert annak belsejébe is kerül a lőporból, egyszerűen felszívja azt és így nem fordulhat elő, hogy a külsejéről letörött darabok miatt megáll az égés! Ne használjunk tehát olyan szálakat amik nem szívják fel a belsejükbe a folyékony lőport!!

Ezután kell némi papír alapú ragasztószalag. A ragasztószalagot nem tekerjük rá a szálakra, hisz az borzasztó sok munkát jelentene. Ehelyett kihúzunk egy számunkra megfelelő hosszúságú darabot és rögzítjük mindkét felét. De úgy, hogy a ragadós fele felfelé nézzen. Feszítsük meg hogy egyenes legyen. Ezután a kiszáradt szálakból két darabot egymással párhuzamosan fektessünk a szalag ragadós felére. A szálak között 2mm hézag legyen, és a két vagy több szál úgy legyen elhelyezve, hogy a ragasztószalag csík peremétől elég távolságra legyen ahhoz hogy a felülről ráragasztott másik szalaggal össze lehessen simítani. A szálak ráragadnak a szalagra, majd felülről ráborítunk egy másik csík ragasztószalagot, de úgy hogy ezúttal a ragadós fele nézzen lefelé, tehát körbefogja a lőporral bevont zsinórokat. A zsinórok közé ne lógjon be semmi, az a lényeg hogy ezek között légrés legyen!

Stopin készítése

indítás elektromos izzógyújtóval. A gyári tűzijátékokat a hivatalos rendezvényeken elektromosan indítják. Az elektromos izzógyújtót a bomba eredeti stopinszálához kötik. Az izzógyújtó kis feszültségű áram hatására meggyújt egy pirotechnikai elegyet, ami 1-2 másodpercen át szúrólángot ad. Az izzógyújtó elég terjedelmes lángot csinál, és viszonylag hosszú ideig működik, ezért használható olyan bombák indítására is amik "alulgyújtós" technikával működnek. Az izzógyújtót egyszerűen a vetőcsőbe dobjuk és ráejtjük a bombát, aminek vetőtöltetét csak vékony réteg papír védi. Így viszont nem túl megbízható. Ez csak amatőr körökben használatos technika. Az elektromos gyújtók lehetőséget adnak a számítógépes vezérlésre, így nagyobb rendezvények keretein belül egyes bombákat akkor indíthatunk, mikor csak akarjuk.

Az izzógyújtó működés közben, klikk a képre a videóhoz

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum