Különleges effektek.


Ez a cikk a vetőcsöves bombákba szerelhető effektekkel foglalkozik. A legtöbb lehetőség a Pokamono bombák területén mutatkozik. Különböző méretű és variációjú eszközt használhatunk fel. A leglátványosabbak közé tartoznak a forgók, tűzvirágok ejtőernyős görögtüzek. Kezdetnek íme néhány forgó: Az első a legegyszerűbbek közé sorolható. Egy közönséges papírcsőről van szó az egyik végén lezárva. A csőbe préseléses technikával csillaganyag van tömörítve. A keletkezett égéstermékek rakétaként hajtják a tűzijátékot. Ettől a pályája elég érdekesen alakulhat. A súlypont függvényében elnyújtott "S"alakban zuhanhat a föld felé. A cső nyitott végén gondolkodni kell, a megfelelő feltüzelésről. Célszerű egy Black Mach-t vezetni a cső szájától a csillagelegyig. Ez a fajta szerkezet különösen kedvező a Glitter csillagok számára. A glitter csillagokkal sokkal jobb eredmény érhető el, ha azok nincsenek ragasztóanyaggal kezelve, csupán szárazon vannak préselve. Glitter helyett jó eredményt nyújtanak a fémreszelékkel keltett szikraelegyek is. Az ilyen effekteket 100mm-es bombánál ne készítsük nagyobbra mint 30mm! 75mm-es bombánál kisebbe nem érdemes használni. A papírhenger elkészítéséről itt olvashattok.

Burkolt, préselt csillag

Az effektet variálhatjuk azzal, hogy a burkolatot különböző helyen lyukasztjuk ki, így a gázok irányításával akár megforgathatjuk a tengelye körül. A spirális alakban leváló szikrák nagyon látványosak tudnak lenni. Az ilyen titánium tekercs felépítése a lentebbi képen látható. Hatóanyagnak mindenképp hosszú csóvát húzó elegyet használjunk. A legjobb a titánium. A forgási sebesség függ a hatóanyag fajtájától, ezért célszerű gyorsan égő elegyet választani. A fekete lőpor/ magnéziumforgács keveréke szintén kielégítő látványt tud nyújtani. A falvastagságot kb 3mm-körülire készítsük. belső átmérőnek10-15mm az ideális, a hosszra 30-40mm. A csövet agyaggal vagy bentonittal zárhatjuk le. A hatóanyagot a fojtásokhoz hasonlóan erősen be kell préselni. Szóba se jöhet ütésérzékeny színes klorátos csillagelegy! Az agyag lezárásokról itt olvashattok. Nyilván megvannak a korlátai mekkora bombákba érdemes beépíteni őket. 75mm-es alatt nem nagyon érdemes próbálkozni.

Titánium tekercs felépítése, klikk a képre a videóhoz.

A fentebbi forgó egy másik változata kevésbé a látványra, inkább a hanghatásra összpontosít. Ezek az úgynevezett hummer-ek. Nem tudom mért épp ezt a nevet kapták. Lényegi különbség a fentihez képest, hogy a fúvóka itt a test közepén található, és 45 fokos szöget zár be a hossztengelyhez képest. Így azt a hossztengelye körül forgatja meg, nem úgy mint a korábbi változat. Ez jóval nagyobb fordulat elérését teszi lehetővé. A nagy fordulat következtében egy érdekes zümmögő hangot hallat az eszköz. A falvastagság legyen nagy 4mm körüli, mivel elég tekintélyes nyomás uralkodik a hummerekben! A lezárások préselt bentonitból készüljenek. A hatóanyag gyors égésű feketelőpor legyen. Belső átmérőnek 10-15mm jöhet szóba Hosszra ezek se haladják meg a 30-40mm-t! Célszerű minél kisebbre csinálni őket.

A poka bombákban szokás még használni az ejtőernyős görögtüzeket is. Ezekről nem írnék részletesen, mivel a korábbi cikkben már bemutattam a pontos építési leírását egy hasonló bombának. A cikk itt olvasható.

A képen a különböző pirotechnikai eszközök elhelyezkedése látható a bombán belül

A Kowarimono bombákhoz használható effektek: Gyakorlatilag kis méretű bombákról van szó, olyanokról amiket a telepekből is ki lehetne lőni. Készíthető olyan is ami részben csillagként viselkedik, és olyan is ami alakzatban bont. A hagyományos Japán felállásban a kis bombák közönséges kis kaliberű vetőcsöves bombák. Teljesen szimmetrikusan elhelyezve a bombában. A lenti képen látható pár fajta bomba amit nagyobb kaliberű Kowarimono bombából lehet indítani. A késleltetésüket 2-3 másodpercre célszerű beállítani. Méretük miatt értelem szerűen 150mm-es kaliber alatt nem érdemes ilyeneket egy vetőcsövesbe pakolni!

A képen a különböző bombába építhető pirotechnikai eszközök láthatóak

1 típus: Adott egy henger, mely egyik vége masszívan tömítve van, másik vége vékony rétegben le van zárva papírral. Ennek a a rétegnek a szakítószilárdságát úgy határozzuk meg, hogy a henger és a tömített fele egy bontáskor sértetlenül megússza, helyette ez a réteg szakadjon át! A szakítószilárdság meghatározásakor vegyük figyelembe azt is, hogy ki kell bírnia azt is, amikor a hordozására szánt bomba bont! A Kowarimono típusú bomba bontótölteteként feketelőport ajánlok és relatív vékony falat. A kisbomba bontótöltetként viszont erős, gyorsan égő pirotechnikai elegyet érdemes választani. A bontótöltet ne keveredjen a csillagokkal, vagy ha mégis a bontás alig fogja kilökni a csillagokat! Célszerű ezért a bontótöltet vékony papírral becsomagolni! (mondjuk papírzsepibe) Az alsó tömítést erősre kell csinálni, vastag karton korongokat vagy bentonitot lehet használni. Ezen keresztül fut majd az időzítésül szolgáló gyújtózsinór is.

2.típus: Itt lényegében ugyanaz a felállás mint az előző töltet esetében. Mindössze annyi a különbség, hogy itt a henger alsó masszív lezárása beljebb került a hengerbe és a mögötte kialakult részt fel lehet tölteni nyomjelzés céljából tetszőleges pirotechnikai eleggyel. Az elegy a bontást követően csóvát húz, mely hasonlóan viselkedik mint egy normális csillag esetében, csak hogy ez a késleltetés lejártával felrobban. Sokkal szebb látványt képes nyújtani, mint egy Crosette csillag.Itt is igaz hogy bontótöltetként erő pirotechnikai elegyet érdemes használni.

3.típus:Itt egészen más felépítésről van szó, a bomba ebben az esetben egy korong, ami lehetővé teszi hogy a mikrocsillagokat gyűrű, vagy tagolt gyűrű alakban szórja szét. Ezt lényegesen könnyebb elérni vele mint bármely más felépítésű bomba esetében lehetséges. Az egész csillag centrikus felépítésű. Középen az időzítés, körülötte a bontótöltet, majd a csillagok. A korong két nagy felülete kemény kartonból kell hogy legyen, a lehető legjobban megerősítve. Ha körbe tekerhetjük papír alapú ragasztószalaggal, az sokat javít a szilárdságán!

A nagy karton felületek közé merevítők jönnek, amiket szintén vastag kartonból lehet elkészíteni. Ezeknek az a szerepük, hogy mikor az egész korongot betekerjük papírral a megfelelő távolságban tartsa a két nagy karton felületet. Valamint ezekkel lehet tagolni a gyűrű alakú mintát, amit a bontás eredményez. Mivel a mikrocsillagokat is csak egy bizonyos irányba engedi bontani, használhatjuk ágyúként, hogy aszimmetrikus bontást érjünk el. Végül a korong palástja következik, ez vékonyabb anyagból kell készüljön, szerepe egyezik az előző bombák lezárásáéval. Szerepe hogy megvédje a bontáskor a bent lévő csillagokat és hogy a kisbomba robbanásakor valamennyi fojtást biztosítson. Ugyanakkor gyengébb kell legyen mint a kisbomba többi része, mert ez kell átszakadjon először, hogy megfelelő alakzatban bontson az egész. Kizárólag erős flash porokat javaslok bontónak!!! pl: KNO3/Mg keveréket, mivel a korong felépítése elég gyenge, így gyakorlatilag alig biztosít fojtást!

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum