Vetőcsöves bombák típusai


Hangjelző bomba (Salute)

Ezt a típust hagyományosan a díszlövésnek hívják. Egy olyan vetőcsöves bomba ami nem tartalmaz csillagokat vagy más effektet, pusztán erős hanghatás keltése a feladata. A tűzijáték rendezvények fináléjának elengedhetetlen része. A sortűz nyomatékosítja az emberek számára a tűzijátékok igazi erejét. Önmagában használva nem sok értelme van, de szervesen az eseménybe integrálva növeli a finálé összhatását. Különösen Amerikában és általában a multibreak, hengeres elrendezésű bombákban használják előszeretettel. Ilyenkor egy sor színes, hagyományos bontás után záróelemként szokás Salute bombát használni. A bomba szerkezetileg nagyon egyszerű. Létezik hengeres és gömb elrendezésben is. A hengeres változat sokkal elterjedtebb, mert könnyebb elkészíteni és itt nincs hátránya a hengeres elrendezésnek, mivel nem kell mintázatot rajzolni az égre. A bomba ugyanúgy működik mint a hagyományos, de csak bontótöltet van benne. Ez többnyire nagy égési sebességű fémpor tartalmú hatóanyagot jelent. A maximális hatás érdekében, természetesen. Roppant nagy erejű hang és fényhatásra képesek, kalibertől függetlenül. Hogy némileg látványossá tegyék a robbanás pillanatát, titánium reszeléket kevernek a bontótöltethez.

Hangjelző bomba

Egy saját tervezésű kis méretű Salute bomba: A bomba kis kaliberű 28mm hengeres elrendezésű. Amely papírból és préselt agyagból áll. A gyártási technológia már komolyabb szintű eszközöket is igényel, mint pl.: az agyag lezárások elkészítéséhez használt prés eszközök. Méghozzá 2 -féle méret is szükséges. Az eszközöket nem lehet a háztartásban megtalálható hulladékokból összerakni, pontos tervek alapján kell elkészíttetni őket!

Meg kell még említenem, hogy a kis méret ellenére ez az egyik legveszélyesebb eszköz aminek leírása megtalálható az oldalon, ezért csak higgadt, józan gondolkodású embereknek ajánlom az elkészítését. ami egyéb iránt veszélytelen de Az emberi hülyeség határtalan és ez egy kellően kicsi és kompakt eszköz ahhoz, hogy hülyeséget csináljanak vele! A cucc ha kézben robban garantált csonkolást eredményez! Ezért külön felhívnám a figyelmet rá, hogy nem tanácsos petárdaként használni...

Technikai adatok:

Hangjelző bomba

A lényeg, hogy ennek a bombának gyors égésű villanópor a hatóanyaga. Ez a por nagyon biztonságos, ezért mindenképp megéri használni. De ahhoz hogy ez a por jól teljesítsen, nem szabad préselve legyen, különben túl lassan fog égni. Ez elsőre könnyű feladatnak hangzik, csakhogy emellett elég nagy fojtás is kell neki. Egy ilyen erős fojtást könnyű lenne megcsinálni egy menettel lezárható csővel, de mi nem repeszgránátot szeretnénk csinálni, hanem tűzijátékot. Az egyetlen módszer az, ha két különálló papír csőből építjük össze a bombát. Így a papírcső egyik végét könnyedén lezárhatjuk agyaggal, ( Az agyag lezárásról bővebben a rakéták részben a fúvókák építésénél olvashattok!) ami a robbanáskor elporlad, ezért nem okoz sérülést. A papír cső szétfoszlik a robbanás pillanatában, néhány méterre a felrobbanó bombától már mindenki biztonságban van. A két különálló egyik végén agyag lezárást kapott csövet egymásba lehet tolni és a hosszanti illesztési felületen összeragasztható. Ezzel a módszerrel a kisebbik cső préseletlenül tölthető meg, mégis roppant erős fojtás áll rendelkezésre.

A kész hangjelző bomba

Az összeszerelt bomba az alsó végén megfúrható egy 2mm fúróval, majd szigetelőszalaggal körbetekert gyújtózsinór behelyezhető a résbe. A gy.zs. vetőtöltet felőli végét célszerű feketelőpor bevonattal ellátni a garantált gyújtás érdekében. A bombára ekkor egy vékony papírcsövet húzunk, ami szárazon lett összetekerve, majd ragasztószalaggal lett rögzítve. Ez 2cm lelóg a gy.zs. felőli végén. A kis papírcső a vetőtöltet tárolója, amibe a 2,5g vetőtöltet kerül. + ez hivatott méretre vastagítani a bombát, hogy az általunk választott vetőcsőből is indítható legyen.

A bombába szórhatunk fém forgácsot is, méghozzá a következő fémeket: magnálium reszelék, vasreszelék, alumínium reszelék, cink reszelék, titán reszelék. Ezekkel kisebb effektet varázsolhatunk az amúgy nem éppen dekoratív bombának. Bár ahogy feljebb jeleztem ennek a bombának nem ez a fő célja, hanem a hanghatás.

Hangjelző bomba

Warimono: Magyar fordítást? :) Japán eredetű elnevezés. Ezek képviselik a hagyományos gömb bombákat, beleértve a több rétegű bontást is. Sok bontótöltetet tartalmaznak. A bontótöltet középen helyezkedik el, körülötte szimmetrikusan a csillagok. A burkolat egyenletesen szakad szét, a csillagok nagy területet fednek le. A több rétegű bontást egymást váltogatva elhelyezett csillag/bontótöltet rétegek hozzák létre. Tipikus példái ennek a fajta bombának a "Chrysanthemum" és "Peony". Han-Warimono Ugyanaz mint a Warimono, de nagyobb és nehezebb csillagokat tartalmaz, mely a földig is leérhet és nem terít be akkora területet. Hatása pálmafáéra emlékeztet.

középen láthatjuk a warimono bombát és mellette a Pokamono variánsait

Kowarimono: Szintén gömb elrendezésű bomba Ez a típus sok kisebb bombát tartalmaz magában. A benne lévő bombák szimmetrikusan a csillagokhoz hasonlóan helyezkednek el. A bontótöltet itt az egész bomba belsejét egyenletesen kitölti. De lényegesen kevesebbet tartalmaz mint a Warimono. A bontása egyenletes, de nem terít be túl nagy területet. A benne lévő bombák kis késleltetéssel indulnak. Hatása az égen olyan, mint ha sok kis virág nyílna ki. Különösen szép eredmény érhető el, ha mindegyik bombát más színű csillagokkal látják el.

A Kovarimono bomba bontási képe, klikk a képre a videóhoz.

Pokamono: Ez is gömb elrendezésű bomba, de lényegesen különbözik mind a Warimono és Kowarimono bombáktól. Feladata különleges effektek feljuttatása. Nem tartalmaz hagyományos csillagokat. A legváltozatosabb pirotechnikai eszközöket szokták feljuttatni vele. Pörgentyűk, ejtőernyős görögtüzek, Flying Fish "rakéták" és más eszközök. A bontótöltet nem középen található, hanem a késleltetés köré csavart papír labdában. Kevés bontótöltetet tartalmaz, nehogy sérüljenek a benne lévő eszközök. A bomba középen az illesztés mentén válik szét és lassan löki ki magából a tartalmat.

A Pokamono bomba felépítése

Mono-Kata Vagy angol kifejezése Pattern shell. Egy különleges változata a gömb elrendezésű bombáknak. A bontótöltet elhelyezkedése szimmetrikus. Vagy kitölti az egész bomba belsejét, vagy központosan helyezkedik el mint a Warimono bombákban. Mennyisége a Warimono bombákéhoz hasonlóan sok. A burkolat egyenletesen szakad szét. A csillagok viszont előre meghatározott 2-3D mintázatban helyezkednek el bennük. A csillagok jellemzően nem nagyot terítenek.

A Mono-Kata változatos bontási képe

A bomba működése azon alapszik, hogy a bombában lévő csillagok robbanáskor más irányba és sebességgel lökődnek ki. A legtöbb otthon barkácsoló már rájöhetett, hogy egy bombában a csillagok minél közelebb vannak a bomba közepéhez annál kevésbé lökődnek messzire bontáskor. A bomba külső falához közelebbi csillagok messzebbre repülnek, mert több bontótöltet helyezkedik el mögöttük. Ezt a jelenséget használhatjuk ki a pirográfia során a minták kirajzolásához. A lentebbi kép jól mutatja miről is van szó, a bomba egy csillagot hivatott az égre rajzolni. Ez a bombában elhelyezett pirotechnikai csillagok elhelyezkedéséből tisztán látszik.

Csillag alakban bontó bomba

Ahogy a kezdeti elrendezésben úgy a bontás után is megmarad a csillagok egymáshoz viszonyított pozíciója. A bomba nagy része gyakorlatilag nem játszik szerepet a minta rajzolásában, kizárólag arra szolgál hogy megtartsa a csillagok helyét a bombán belül anélkül hogy azok elmozdulnának. Ügyelni kell arra, hogy a rögzítés stabil legyen mert a kilövéskor tekintélyes erők hatnak a bombára és benne a csillagokra. A speciális minták esetében előfordulhat, hogy lényegesen kevesebb bontótöltet kerül a bombába mint amire elvileg szükség lenne. Hogy mégis megfelelően bontson, a bombában csökkenteni kell az üres tereket. Ki kell tölteni valamilyen anyaggal, különben a gázoknak nagy helyük lesz tágulni és a belső nyomás kevésbé emelkedik meg!

Erre a célra rizs vagy búza szemeket, esetleg fűrészport célszerű használni, elég tömörek és jól lehet velük rögzíteni a csillagokat, jól kitöltik a rendelkezésre álló teret. Olyan minták esetében, ahol nem csak egy körvonalat kell kirajzolni, hanem azon belül különálló pontokat is, fűrészpor helyett a bomba teljes belső területét bontótöltettel töltik meg. A bomba gyújtása a gömb közepében történik ahol egy csomagban erős villanóport vagy más anyagot helyeznek el, a biztos gyújtás érdekében. Ez nagyon fontos a szimmetrikus bontás elérésében.

Smiley alakban bontó bomba

Ilyenkor a csillagokat több irányból is bontótöltet veszi körül, az iránytól függően lassító illetve gyorsító hatások érik, ezen hatások arányaival irányítható a kirepülő csillag sebessége, valamint a többi csillaghoz viszonyított távolsága. A csillagok mögött, a középponthoz közelebb elhelyezett bontótöltet gyorsítja a csillagokat, míg a csillagok előtt elhelyezkedő bontótöltet lassítja őket. A csillagok között lévő bontótöltet növeli azok egymáshoz viszonyított távolságát bontás után. Ebből az következik, hogy a homogén bontótöltettel megtöltött bombák belsejében elhelyezett csillagok, bontás után az egymáshoz viszonyított távolságuk arányában távolodnak egymástól.

Az esetek többségében sík minták kirajzolása a cél, ilyenkor a bomba teljes belső terét pazarlás bontótöltettel megtölteni. Pl: a smiley esetében. Ilyenkor a bombában kartonkorongokkal létrehozhatunk egy kis területet ahol elhelyezhetjük a csillagokat egy sík mentén. A kialakult területet feltölthetjük a szükséges bontótöltettel, majd a nem szükséges részeket töltőanyaggal. Tehát a bomba teljes belső területét csak nagyon bonyolult 3D-s minták kirajzolásakor szükséges bontótöltettel megtölteni. Ha túl kicsi a bomba 75-ös vagy az alatti, akkor a mintázat közé szórt bontótöltet a kitöltőanyag ellenére is kevés lehet. Ilyenkor tömény granulátumot célszerű alkalmazni, vagy teljesen ki lehet tölteni bontótöltettel a bombát.

A csillagok alakja is fontos szerepet tölt be, pontosan egyező aerodinamikai tulajdonságokkal kell rendelkezzenek. Ezt a legkönnyebben a gömb alakú ragasztott csillagokkal érhetjük el. A hengeres, vágott illetve pumpált csillagok az eltérő aerodinamika miatt nem tartják majd zuhanás közben az egymáshoz viszonyított távolságukat!

Hengeres bombák Ezeket a bombákat jóval később fejlesztették ki, mint a gömb elrendezésű bombákat. Főleg Európában és az USA-ban népszerű. A tömeggyártás miatt terjedt el. Ugyanis sok alkotóelemének gyártását lehet gépiesíteni. A hengeres bombákból léteznek Multibreak típusok. Ezek egymás után többször is robbannak a levegőben. Gyakorlatilag több különálló hengeres bombát építenek egybe. A vetőtöltet közös. A bennük használatos csillagok legtöbbször nem csillaggörgetővel készülnek. Egész egyszerűen a csillagokat masszaként kiöntik egy tepsibe, majd géppel "vágják". Miután megkötött lőporbevonattal látják el. A sokszor szabálytalan alakú csillag nem okoz problémát, a hengeres bombák bontási szimmetriája elmarad a gömb bombákéhoz képest. Sok bontótöltetet használnak bennük. A henger közepén külön papír tégelybe töltik a bontót, és köré szórják a csillagokat. Egyes fokozatokban csak ömlesztik a vetőtöltetet és a csillagokat. Ha már több fokozatról van szó, az utolsó fokozatként 90%-ban egy Salute töltet szoktak használni. A lenti képen látható a felépítése egy ilyen Multibreak hengeres bombának.

Hengeres multibreak bomba A kép forrása:  Takeo Shimizu    Fireworks : the art, science, and technique.

Ejtőernyős bomba

Egy újabb érdekes és látványos elem amit vetőcsőből ki lehet lőni: az ejtőernyős vetőcsöves bomba, mely az ernyőn ereszkedve szikresőt hullat. Az ötletet egy kollégám adta, az ő tervei alapján ismertetem az építési leírást. Köszönet érte "Atommetálpunk ("Nevem: Rock")" kollégának. Az elképzelés nekem is azonnal beindította a fantáziámat és elkezdtem utána járni a dolognak. Kiderült léteznek ilyen tűzijátékok. Bár amatőr körökben nemigen próbálják meg az építésüket. Nem úgy mint a kollégám, aki azonnal nekiugrott az eszköznek és kreatív módon oldotta meg a felmerülő problémákat. Videó sajnos nem készült az eszköz működéséről, de az kifogástalanul működött.

A továbbiakban kollégám munkássága alapján megpróbálom leírni hogyan működik egy ilyen eszköz, valamint egy építési leírással is megpróbálok szolgálni. Kicsit zavarban vagyok, hogy minek is hívjam ezt a kütyüt, csillagnak túl nagy és hát ejtőernyő van rajta. bombának nem bomba, bár hívható annak és azt hiszem ez lesz rá a megfelelő név: ejtőernyős bomba. A továbbiakban csak bomba.

A bomba működése: A tűzijátékok és működésük cikkben olvasható, ezért itt nem térnék ki rá. A kollégám elképzelése egyszerű, adott egy vetőcső, ami kilő egy másik csövet, egy tokot, ami gyakorlatilag maga a bomba. Ez a bomba tartalmazza az ernyővel szerelt tüzijátékot. A bombának itt is van saját vetőtöltete, ( már nem is bontó mint egy hagyományos bombánál.) ami az effektek kirepítésére szolgál. A bomba egy darab ernyővel szerelt tüzijátékot lő ki magából felfelé. Az ernyőt papír vagy szövet darab védi a vetőtöltet hőjétől.

Ejtőernyős bomba működése

Az építést kezdjük az alapoktól:

A vetőcső. A szokásos vetőcsöveink elvileg meg kell hogy feleljenek a célnak. Viszont azt nem árt tudni, hogy ez a bomba egy különösen nagy terhelést jelent a vetőcső számra. Nehéz és magasra kell lőni! A működési időtartam akár 30sec is lehet és figyelembe kell venni, hogy a szikrák akár 20m-t is zuhanhatnak! Mindenképp el kell kerülni hogy a szikrák a földet elérhessék! Ennek elkerülése végett a bombát magasra, akár 100m fölé is ki kell lőni! Ez persze sok vetőtöltetet igényel, 50mm-es bomba esetén 50cm cső mellet 7-8g jó minőségű lőpor szükséges hozzá. Sok vetőtöltet nagy nyomás, nagy terhelés! Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni!!

A bomba: Gyakorlatilag még egy vetőcső a vetőcsőben, de ennek már nem kell olyan nagy terhelést kibírnia mint a másiknak amiből kilőtték. Ellenben a fenéklemeznek nagyon erősnek kell lennie! Ez az a felület amit az indításkor a gázok felfelé nyomnak, ha túl gyenge átszakítják a vetőcsőből kifele áramló gázok és szétszaggatják a bombát! A fenéklemezt erősre kell csinálni, vagy sok réteg papírlapból, vagy farostlemezből. Utóbbi sokkal alkalmasabb a célnak. Ha van rá mód és rendelkezünk megfelelő prés eszközökkel, akkor kalapács és a préseszközök segítségével egy agyag vagy bentonit dugót üthetünk a papírcsőbe. Ez szintén tökéletesen megfelel, bár jelentősen növeli a bomba össz súlyát.

Csillagok vágása

Az ernyős tüzijátékok: Egyszerű papírcsövek, nem kell erősnek lenniük, lezárásaiknak szintén nem kell terhelést elviselniük. Ezekben van az effektet eredményező hatóanyag, jelen esetben egy erős szikrakeltő keverék, amelynek szikrái hosszan világítanak, sokáig esnek lefelé, mint a görögtűz. A kistüzijátékkok hatóanyaga ízlés szerint módosítható, lehet egyszerű színesen világító anyag vagy szikraeső, de még füstelegy is a nappali tüzijátékok számára. A hatóanyag mennyiség szintén tág határokon belül változtatható, de arra feltétlenül ügyeljünk, hogy az effektek szikrái vagy a még izzó ernyős bomba ne érhessen földet!

Célszerű a bombát tűz ellen impregnálni valamivel pl: vízüveggel. A hatóanyag mennyiségekkel előzetesen kísérleteket kell tenni és pontosan meghatározni a működési időtartamot. Ezután a feljegyzések alapján dolgozni és szigorúan betartani a feljegyzett mennyiségeket. Betartani a meghatározott préselési eljárást. Mindezt azért, hogy pontosan meghatározott időben működjön el a szerkezet és pontosan meghatározott magasságban működés megszűnjön! A teszteket a szikraesővel célszerű egy hídon vagy más alkalmas helyen előzőleg tesztelni, hogy az adott szikrák milyen hosszan égnek, mert ezt a + távolságot bele kell kalkulálni a magasságba. Különösen fontos az elővigyázatosság, mert az ernyőn lógó görögtüzet könnyen elsodorhatja a szél! A működő tűzijátékot nem lehet eloltani. A magasból leérkező szikrák pedig egyszerre nagy területen képesek begyújtani az aljnövényzetet! Ez a tűzijáték fokozott tűzveszélyt jelent!

komplett

Az ernyő: Az ernyő anyaga egy fogós kérdés, a műanyag elolvad ha csak kevés gáz is érintkezik vele. Viszont olcsó és könnyen elkészíthetjük. A műanyag ernyőnél gondosan kell szigetelni a bomba és a tűzijátékék közötti területet. Erre használjunk papírzsepit vagy más puha jól tömítő anyagot pl: ruhaszövetet. Az ernyőt ne műanyag zsinórral rögzítsük a tűzijátékhoz, hanem valami kevésbé hőérzékeny anyaggal.

Az ernyőA képen a kilőtt és elműködött ernyős bomba látható

A bombába mint második vetőtöltet kevés lőport tegyünk, 2-3g bőven elég. Ügyeljünk rá, hogy az ernyős tűzijáték ne szoruljon a bombába, mert a gázok nyomása megnő, áthatolnak a tömítésen és elolvasztják az ernyőt. A lényeg, hogy éppen csak leköpje magáról a bomba burkolatát. Ez nem túl nehéz, a bomba felső vége nyitott, csak egy vékony papírlap zárja le. A tűzijátékék időzítése legyen rövid azonnal meggyulladhat, Ellenben a bomba időzítése ahhoz legyen kalibrálva hogy kb. 100m magasan lesz a holtpont.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum