A vetőcső készítése


A vetőcső a legfontosabb alkatrész, az egyetlen ami többször használható, így arra kell törekedni hogy strapabíró legyen. Viszont ami a legfontosabb, hogy legyen biztonságos!

Most pontosan mit értek azon hogy biztonságos?

Egy vetőcsőben a vetőtöltet robbanásakor hatalmas nyomás uralkodik, ha a vetőcső nem elég strapabíró akkor a nyomás idővel kikezdi, megrepeszti és ha nincs szerencsénk szétveti! Ennél rosszabb dolog is történhet! Ha a bombánk véletlenül a vetőcsőben robban a nyomás olyan nagy lesz, amit egyetlen vetőcső sem bír ki! Ha a cső olyan anyagból van ami rideg és törik, akkor azok repeszként fognak viselkedni!

A PE cső és a kisebb és gyengébb PVC cső amely nem alkalmas vetőcsőnek!

Milyen anyagokat használhatunk vetőcsőnek? Erre a célra használhatunk KPE csövet. Ez egy fekete műanyag gázcső, az oldalán sárga csíkokkal. A kék csíkos verzió a vízvezetéknek szánt KPE cső. Mindkettő jó vetőcsőnek, ha a falaik elég vastagok. Fontos, hogy a kék csíkos KPE csőből létezik nagyon vékony falú kivitel is, ezek 50mm-nél nagyobb kaliber fölött nem használhatóak vetőcsőnek!! Használhatunk sima PE (polietilén) csövet is. Ez egy vastag falú fehér cső, hőre könnyen lágyul. Használhatunk továbbá erős papírcsövet is. (utóbbi a legjobb!)

Papír vetőcső 20mm-es fallal

Mért nem jó a PVC cső? Mert a PVC egy kemény műanyag típus, ami ha nagy erőhatás éri akkor törik és nem szakad! Ez azt jelenti, hogy ha felrobban kemény szilánkok repülnek ki belőle amik súlyosan megsebesíthetik az embereket! Fém csövek használata szintén nem javallott, hasonló okok miatt! A vetőcső alját egy fa dugóval célszerű lezárni, amit facsavarokkal rögzíthetünk az előfúrt csőhöz. Attól függően hogy menyi vetőcsövet szeretnénk használni, érdemes őket egy fa rekeszbe építeni és az így kapott blokkokat talppal ellátni. Ha egy vetőcsövet szeretnénk használni, akkor annak mindenféleképpen kell építeni egy talpat, amin sík talajon biztonsággal meg tud állni.

A képen a blokkokba rendezett vetőcsövek láthatóak

A magányos vetőcsövet bizonyára nem elektromosan szeretnénk vezérelni, ezért gyújtózsinór megtakarítás végett, célszerű az ágyukon is használt gyújtóréssel ellátni. Ez közvetlenül a fa dugó fölé kell kerüljön, hogy az oldalról behelyezett gyújtózsinór felfeküdjön rá. A bomba közvetlenül a gyújtózsinórra fekszik fel. A vetőtöltetének tárolója csak egy vékony papírral van burkolva ami könnyen átég és ily módon alulról gyújtjuk a bombát. A gyújtórés egy kicsavarozható M8 as csavar, aminek a közepe ki van fúrva. Így a gy.zs. ból keletkező hő nem rongálja a cső falát!

Vetőcső lezárása házikészítésű fa dugóval

A vetőcsövek hosszát, hivatalosan az átmérő 6X ára szokták előírni, ami ha azt nézzük a stoppinszál, szempontjából még előnyösnek is mondható. Viszont egyben pazarlás is! Mert a rövid vetőcsőben a puskapor egy jelentős része még nem ég el mikor a bomba kirepül belőle. Ezért kicsivel több lőpor kell a rövidebb vetőcsövekhez. A házi kivitelezésű lőpor nem mindig hozza a gyári minőséget, ezért ajánlott a hosszabb cső és az oldalt gyújtós megoldás! A hosszabb cső a lassabb égésű lőporok hatékonyságát jócskán megnöveli! Én azt ajánlom otthon készített lőpornál használjuk az átmérő 10X -ét!

Nagy előnye a gyújtóréses vetőcsőnek hogy ekkor a bomba tökéletesen illeszkedhet a csőbe, mivel se gyújtózsinór se stoppinszál vagy elektromos vezeték nem szorul a fal és a bomba közé! Ez megint csak az otthon készített lassabb lőpornak kedvez, aminek kell a nagyobb fojtás!

100mm-es vetőcső gyújtóréssel

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum