Duplaspirálban bontó bomba.


Egy különleges bomba: By Ladis. Ez a 4 colos bomba egy igazán különleges bontást tud produkálni. Tulajdonképpen multibreak bombáról van szó. 31Db különálló töltetről van szó, melyek nagyon precíz időzítéssel vannak ellátva. A bontáskor mindegyik töltet egymáshoz viszonyítva kevesebb mint 1 másodperc különbséggel indul. A 31 db töltet összes működési ideje 4,5mp amiből az első 1,5mp késleltetéssel működik el a bomba bontásától számítva. Kétféle töltettel van szerelve a bomba, 30db ceruza vastagságú ,úgynevezett report-ot tartalmaz. Gyakorlatilag petárdáknak felelnek meg. Ezenkívül tartalmaz 1db salute töltetet. Ez egy nagyobb hatóanyagtartalmú "flash-bang" A töltetek hatóanyaga nagyon erős villanópor, mely titánreszelékkel van keverve. Ez bontáskor fényes szikrákat eredményez, és teszi látványossá a bontást.

A kis töltetek elhelyezése szintén nagy precizitással történik. Időrendi sorrendben, dupla spirálban vannak a hengeres bomba belsejében. Középen a vetőtöltet található, valamint a salute. A bomba bontás után dupla spirálban apró, fényes robbanások sorozatát indítja el, melyek a központi robbanástól távolodnak. Majd a 30 töltet után némi késleltetéssel indul a salute, ami befejezi az effektet.

PyroMaster.org

Elkészítése:

A legjobb ha a 4 colos testtel kezdjük az építést. Használhatunk kész papír hengert is, de jobb ha saját magunk készítjük el. Használjunk vastag papír lapokat, amit csiriz és vízüveg keverékével kenünk le. A ragasztóval bekent lapokat, tekerjük fel egy megfelelő méretű sablonra. A sablon fogja adni a bombánk belső átmérőjét. A külső átmérő értelem szerűen 98mm. A falvastagság 5mm. A feltekert henger 30cm hosszú. A végeit 5-5cm hosszan körbe 1cm-enként bevagdossuk. A kis füleket spirálisan behajtjuk a henger közepe felé. Mindegyik fül az előzőre hajlik rá. Középen nem záródnak össze, de ez nem okoz problémát. Ha a henger fala még nedves könnyű dolgunk van, ha már kiszáradt akkor oboa...

PyroMaster.org PyroMaster.org

A behajtott fülekre kívülről és belülről is a bomba külső illetve belső átmérőjének megfelelő, vastag karton korongot ragasztunk. A karton korongokat igény szerint több rétegben is ráragaszthatjuk, hogy erősebb fojtást biztosíthassunk. A műveletet az egyik oldalon kell végrehajtani, a másik oldal maradjon nyitva, de a kis füleket itt is be kell vágni. Hagyjuk megszáradni a hengert.

A következő lépés a spolette beépítése. Ladis gyári késleltetőt, "time-fuse" használt. Ennek egyetlen centimétere egy másodpercig ég. Ez egy szövet erősítésű papírcső, aminek a belseje préselt lőport tartalmaz. Házi készítésű változattal is pótolható, illetve használható helyette az itt látható Visco típusú gyújtózsinórból készült változat.

PyroMaster.org PyroMaster.org

A spolette beragasztása ragasztópisztollyal történik. Kívülről és belülről egyaránt. Ez a gáztömítést biztosítja, de a rögzítést a később a spolette köré tekert kötözőmadzag biztosítja majd. Ladis 4,5mp-re állította a bomba késleltetését.

A következő lépésben a kis töltetek elkészítése kerül sorra. A töltetek átmérője bizonyos értékeken belül tetszőleges lehet. Egy ceruza vastagságú sablonra a nagy henger elkészítésével megegyező módon feltekerjük a ragasztott papírt. A falvastagságot 2-3mm-re érdemes belőni. A puha papírhengerek egyik végébe egy sablon és egy kalapács segítségével agyag port, vagy ahogy Ladis is tette bentonit port préselünk. Az összeütött réteg vastagsága 0,5-0,7cm legyen, ez már bőven elégséges fojtás. A lezárás után hagyjuk kiszáradni a papír hengereket. Ha Kiszáradt, és csak is azután, megtölthetjük őket egy gyorsan égő pirotechnikai keverékkel. Ladis ehhez a következőt használta:

[összetétel]

Nem szükségszerű ezt használni, bármilyen biztonságos keverékkel pótolható, pl: granulált wishtle mixel is. Mivel nem kell csillagokat szétszórnia, gyengébb keverék is megfelel, nyilván az kevésbé lesz látványos. A látvány fokozásáért a flash töltetetekbe kevert titánreszelék a felelős, mely fényes pamacsot képez a robbanások köré.

A kis papírhengereket vágjuk ugyanolyan hosszúságúra, és mindegyikbe ugyanannyi hatóanyagot töltsünk! Ha elkészültünk állítsuk őket sorrendbe. Számozzuk meg! A következő lépés nagy precizitást igényel, gyári time-fuse segítségével egyesével be kell állítani a kis töltetek késleltetését. Mindegyik töltet, 0,6mp késleltetéssel kap többet mint az előző! Tehát 0,6cm -rel nő a time-fuse hossza minden egyes töltetnél. A legelső töltet 1,5mp késleltetésű. Ennyi kell, hogy elég messze tudja dobni őket a bontótöltet.

PyroMaster.org PyroMaster.org

Minden Time-fuse darabot külön külön kell levágnunk a töltetekhez. NEM HASZNÁLHATÓ OLLÓ A VÁGÁSHOZ, CSAK KÉS! Ez biztonsági okokból van így. A feketelőpornak nem okoz gondot az olló súrlódása, de a gyári, kínai time-fuse-ban ki tudja milyen hatóanyag van...

A garantált pontos vágáshoz egy kalibráló eszközt is célszerű gyártani. Egy vályút, amibe a time-fuse fektethető, egy menetes szárral állítható talpat (a hossz finombeállításához) és egy 90 fokos bevágást a vályú falába, ahol a tapétavágó pengéje megtámaszkodhat.

Az utolsó töltet a salute, 5mp késleltetést kapott, pont 0,5mpel többet mint az utolsó report. A time-fuse ebben az esetben is pótolható házi készítésű változattal, de nem tanácsolom, mert roppant nehezen kivitelezhető ilyen pontossággal. Esetleg a Visco spolette segítségégével megpróbálhatjuk pótolni, de nem lesz egyszerű menet. A végeredmény pedig elég kiábrándító lehet. A time-fuse, vagy spolette végét célszerű back-match el ellátni. Több vastag black-match szálat szorítunk a time-fuse vágott végére, közvetlen kontaktba az időzítőben lévő lőporral. A szálakat kötözőmadzag segítségével rögzíthetjük a késleltetőhöz.

PyroMaster.org PyroMaster.org

Minden egyes késleltető szabad oldalán jelölést készítünk 10mm-nél. (nem ez határozza meg a késleltetést, nem kell halál pontosan.) Majd illesztjük őket a számozott töltetekbe. A beragasztani kívánt végüket ragasztópisztollyal kenjük meg, és jelölésig nyomjuk őket a papír hengerbe.

Ez garantálja, hogy mindegyik késleltető elég masszívan a hengerben legyen. Ha nagy méretű tölteteket készítünk, akkor szükség lehet a time-fuse átmérőjének felbővítésére. Amit papír alapú ragasztószalaggal oldhatunk meg. Ha mindent jól csináltunk a spolette hosszából szépen kitűnik majd az egyes töltetek késleltetési ideje. E szerint könnyebb őket a bombába helyezni. A kis tölteteket körben helyezzük el a bomba falán. A 30db töltet 2x is körbe fog érni. A legrövidebbel kezdhetünk kívülről avagy belülről is, attól függ melyik irányba szeretnénk, hogy haladjon a bontási sorozat. Ezután a számozási sorrendnek megfelelően, csökkenő vagy növekvő sorrendben helyezzük sorba a tölteteket.

PyroMaster.org PyroMaster.org

Minden töltetet ragasszunk a bomba falához egy csepp ragasztóval, hogy fixen a helyén maradjon. Ezután középre a spolette köré szórjunk bontótöltetet. Ladis ehhez "rizses lőport" használt. Jól tömörítsük meg, mert ez is segít a kis tölteteket a helyükön tartani. Ha szintig töltöttük a bontót a kis töltetekkel, középre helyezzük be a salute- töltetet. Ha ez is bent van, akkor a maradék helyet kitöltjük bontótöltettel. A központi salute két egymásba fordított üdítős kupak. A kupakokban villanópor és titánreszelék van. Ezt alaposan lefojtjuk. Ladis ezt kötözőmadzaggal és ragasztószalaggal oldotta meg. Aki szeretné elkészíteni ezt a bombát, nyugodtan használhat műanyag ragasztószalag, és kötözőmadzag helyett, papír szalagot és kender madzagot. Így kevesebb nem lebomló szemét keletkezik majd.

A végeket vastag kartonkorongokkal zárjuk le. Pont úgy, ahogy elkezdtük a bomba építésekor. Ennek még szüksége van egy erősítésre, hisz így elég gyenge fojtást nyújtanának a végek. Ladis az erősítésre kötözőmadzagot használt. A négyzetrácsosra kötözött madzag roppantul megerősíti a falat. Aki ezzel nem szeretne bajlódni, az hagyományos tapaszolós módszerrel is megerősítheti a falat. Sokkal időigényesebb, de erősebb is. Kaliber is könnyebben beállítható így.

PyroMaster.org PyroMaster.org

Ladis a kötözést egy réteg ragasztott papírral fixálta. Ezután következik a "lökéscsillapító" felszerelése, a nem spolette felőli oldalra, valamint a nyomjelzők egyszerű felragasztása. (ezeket a vetőtöltetből elszökő lőporgázok fogják gyújtani) Ilyen kis kaliber esetében, ahol a súly még nem jelentős, nincs igazán fontos szerepe a lökéscsillapítónak. A több fokozatú, máltai stílusú tűzijátékbombákhoz, melyek súlya 5kg is lehet ebben a kaliberben, már érdemes felszerelni. Ez tulajdonképpen lazán egymásra ragasztott kartonkorongokból áll. Úgy működik mint a sörétes lőszerben a sörét kosár. Összenyomódik, és lenyeli a hirtelen lökést. Kisebb terhelés éri ilyenkor a bombát. A másik funkciója, hogy a bomba gyújtásával átellenes oldalon lehet a vetőtöltet. Így az igazán nehéz bombák okozta extrém gáznyomás, nincs hatással a sérülékeny spolette-re, mert az a vetőcső nyitott vége felé néz. Sajnos sok technikai hátránya is akad a hasznos tulajdonságok mellet.

Az első, hogy ilyenkor a gyújtásláncot meg kell osztani. A vetőcsőbe induló stopin szálat egy helyen meg kell bontani, és úgy hozzáerősíteni a spolette-hez, hogy a gyújtás tovább tudjon futni, a bomba alá a vetőtöltethez. Gyakran előforduló hiba, hogy vagy a vetőtöltet nem indít, vagy a bomba késleltetése nem gyullad. A stopin szálba csak egy kis lyukat kell fúrni, amin átvezetünk egy black match szálat. A spolette-hez ezt a szálat szintén rögzíteni kell, majd az egészet lefedni a stopinszállal, amit hozzákötözünk a spolette-hez. Elég bonyolult, és sok hibalehetőséget tartalmaz.

PyroMaster.org PyroMaster.org

A második probléma, hogy a stopin szálat ezután a bomba oldalán végigvezetve el kell juttatni a vetőtöltethez. Ez nagyszerűen rögzíti, kis helyet foglal majd, mert egybe kell csomagolni a bombával. De ez egyben a gyengéje is, mert ha nagyon össze van préselve, lelassul benne az égés! Külön oda kell figyelni, hogy ne nyomódjon nagyon össze a stopin szál!! Ez eléggé megnehezíti a kezdeti sablon méretének megválasztását. Persze 1-2 bomba után már rutinból tudni fogjuk mekkorára készítsük.

A vetőtöltetet egyszerűen csak rá kell szigszalagozni a lökéscsillapító alá, ráragasztani a stopin szál megtisztított végét. és végül az egész bombát ellátni egy utolsó réteg papírcsomagolással. A stopin szál a spolette-re van erősítve, nem túl masszívan, így nem tanácsos annál fogva rángatni, vagy a vetőcsőbe ereszteni! Készítsük úgy a bomba átmérőjét, hogy magától becsússzon a vetőcsőbe, és sose rángassuk a stopin szálnál fogva!!

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum