"100mm-es Double Petal Shell."

Ez a típusú bomba egy gömb a gömbben effektet eredményez. Sokat gondolkodtam rajta milyen csillagokat használjak fel hozzá, végül érdekes kombináció mellet döntöttem. A külső gömb csillagait Tiger Tail csillagok alkották, egy ezüst streamer gyűrűvel. Ez nem mondható túl érdekesnek, gyakran használt kombináció. Az aranysárga TT hosszú csóvát húz, míg a silver gyűrű rövidebb ideig, ezüst színű gyűrűt alkot bontáskor.

Az érdekes része a belső gömböt alkotó csillagok. Ezek szintén TT csillagként kezdik pályafutásukat, de később kék színben kezdenek pompázni. A kék és az ezüst jól mutat együtt, de kezdetben a belső gömb TT csillagjai elvesznek a külső gömb csillagjai között, ezért ez nem túl szerencsés kombináció. Az égen mégsem mutat rosszul, mint ahogy először feltételeztem, mert a kezdetben igen sűrű arany csóvák között hirtelen megjelenik a kék gömb. A TT bevonat gyorsan leég, és hamar előkerülnek a kék csillagok.

Összességében nem rossz, de nem kell vele versenyre nevezni... Az eredeti elképzelés szerint kék gömböt szerettem volna készíteni, de a körülmények nem tették lehetővé a szükséges csillagok legyártását.

Sajnos a silver streamer csillagok nem gyulladtak, így a gyűrű effekt nem működött, de a TT és kék csillagok jól működtek, a gyulladási arány 80% körüli volt. A probléma a túl vékony prime bevonat volt. A TT--> Kék csillagok nem voltak tökéletesek, a TT réteg hamar leégett ezért sok kék csillag a bontás pillanatától kezdve kéken pompázott, így végül teljesült az eredeti elképzelés :)

PyroMaster.org

Térjünk a technikai részletekre: A bomba alapjául műanyag héjat használtam, ez 98mm külső átmérőjű, és 1,5mm vastag. Rideg anyag, nagyon könnyen szilánkokra hasad. Fojtásnak nem tekinthető. Ez nem előny, de könnyű vele dolgozni. A bomba 2,5mm tapaszolást kapott. A ragasztáshoz, enyvszalagot használtam, amit dextrines vízfürdővel nedvesítettem. Ez kicsit kevés fojtás a gyenge műanyag héjjal együtt.

PyroMaster.org

A spolette nem hagyományos lőpor töltetű, Visco típusú gyújtózsinórral helyettesítettem. Három darab 3mm-es zsinórt fektettem szorosan egymás mellé, majd Tesa sárga papírszalaggal tekertem össze. A szalag 2cm széles és a zsinórok 3/4-nél tekertem fel egy 3cm széles sávban. A zsinórok rövidebbik része lóg majd a vetőtöltet felé, a hosszabbik pedig be a spolettébe.

A leragasztott rész között lévő légréseket, olvadórudas ragasztópisztoly segítségével töltöttem fel műanyagragasztóval. A tökéletes tömítés roppant fontos!! Így együtt a három zsinór elég masszív, és üzembiztos gyújtást garantál. A késleltetést 4 mp -re állítottam be, de 5-5,5cm zsinórt használtam.

PyroMaster.org

A spolette gyulladó részén 1-1,5cm zsinór van, bevonva lőporral. A lőporbevonat miatt ez a rész kevesebb mint 1 mp -ig fog égni. Ez a 1,5cm-es szakasz szabadon van a spolette végében. Ezután jön a ragasztószalaggal bevont 3cm-es rész. Majd újra szabaddá válik a három darab zsinór. Ez egy 10mm-es kartoncsőbe kap helyet, természetesen műanyagragasztóval alaposan beragasztva, tömítve. A zsinórok minkét vége, ahol a Tesa szalaggal érintkezik, ragasztópisztollyal tömítve van! Fontos hogy MINDKÉT vége tömítve legyen, a zsinórból származó égéstermékek nem juthatnak idő előtt a bombába. Az összeillesztett zsinórok között légrés van!! (STOPIN EFFEKT) A papírszalaggal feltekert rész majdnem tökéletesen passzol a nagyobb kaliberű csőbe. A cső hossza 7cm, tehát a bomba közepéig ér be, és a kint lévő része, nagyjából 20mm.

A spolette bombában lévő üres szakasza rizspelyvára felvitt lőporral van töltve. A boostert nem célszerű ebben elhelyezni, mert aszimmetrikus bontást eredményezhet. A spolettét alaposan beleragasztottam kívülről és belülről az alsó félgömbön olvasztott lyukba. Ez csak a tömítést és az ideiglenes rögzítés szerepét tölti be. A végső rögzítést a tapaszoláskor kapja meg, mert szorosan rá van tekerve az enyvszalag, és ezt még pár menet Tesa szalaggal is megerősítettem. A spolette tövében 2-3mm vastagon közvetlenül a kartonpapírra tekert Tesa szalag egy benyomhatatlan bütyköt alkot.

PyroMaster.org

A spolette behelyezve az alsó műanyag héjba... A következő lépés, hogy a csillagok behelyezése előtt a spolette bombába érő részére ráhúzzuk a papír elválasztót. Ezt hajtogassuk a spolette köré, hogy ne zavarjon. Későbbiekben ez a papírréteg hivatott elválasztani a bontótöltetet a csillagoktól.

Ezt követően körbe behelyezhető a külső gömböt alkotó csillagok egy része. A műanyag gömb nem teljesen szimmetrikus, alsó résznek mindig azt választom, amelyikben a felső rész illeszkedik. Ez kicsit magasabb a perem miatt, de sose szabad abba a hibába esni, hogy teljesen megtöltjük csillagokkal, a peremet szabadon kell hagyni. Közvetlen a perem alatti sorba TT csillag helyett bekerül egy karika "Zmuro-féle Silver Streamer" csillag. A csillag összetevői itt olvashatóak:

A csillag a YouTube-on egy "pyrozmuro" felhasználónevű tag találmánya. Remekül működik, szép effektet ad, stabil, és jól görgethető. Bár nem gyullad könnyen, jó minőségű prime szükséges hozzá. Nekem sajnos nem gyulladtak, de vastagabb lőpor Prime behúzza őket, a készítő szerint legalábbis. Ajánlom hozzá a shimizu-féle szuper Prime-ot.

PyroMaster.orgPyroMaster.org

Ha behelyeztük a csillagokat, akkor a korábban a spolettére tekert papírt kihajtogatjuk, hogy lefedje a csillagokat. Dolgozzunk óvatosan csipesszel, hogy ne verjük le a gondosan egymásra rakott csillagokat. Papírnak egy réteg papír zsebkendőt használjunk. A 3 rétegből válasszunk le egyet, és ezt a vékony papírt használjuk elválasztónak. Én mindig így teszek. Ha a papír elválasztó a helyén van, szórjunk bele rizspelyvára felvitt lőport.

PyroMaster.org

A mennyiség változó, ki mennyi és milyen lőport vitt fel a rizspelyvára... Én nagyjából 10g lőport töltök ezáltal a bombába. Méghozzá jó minőségű, gyorsan égő típust. Ez elég kevés, ezért lőpor helyett használható KP és H3 is! 100mm és az az alatti bombákig célszerű KP-t használni.

A rizses lőport alaposan nyomkodjuk meg, majd egy kisebb 50mm-es bomba héját felhasználva alakítsuk ki a belső gömböt alkotó csillagok számára a helyet. Mivel a spolette beér a bomba közepéig, a papír héjon ki kell alakítani egy elég nagy furatot, hogy beférjen a spolette.

Ezután a sablonként használt 50mm-es héj külső felületére simítsunk egy réteg vékony papírt, majd nyomjuk a kialakított mélyedésbe. Az 50mm-es héj kihúzható, és a papírréteg bent marad. Ez ad újabb felületet, a belső gömböt alkotó csillagok számára.

PyroMaster.orgPyroMaster.org

Rögtön körbe is pakolhatjuk csillagokkal a felületet, a csillagok közé raktam a központi bontótöltetet, ami maga a Booster is egyben. Ez granulált villanópor. Villanóporként elég érzékeny, magnézium tartalmút választottam, passziválás céljából PVC-vel granuláltam és lassítottam valamelyest. A túl erős booster széttörheti a csillagokat!

Boosternek 3g anyagot használtam. Amit utólag kiderült felesleges volt lassítani. Mivel a bontótöltet feketelőpor volt, és kicsit gyengén szerepelt. Egy másik bombában lassítás nélkül volt a 3g booster, szabályosabbat és nagyobbat is bontott, a csillagok pedig jól bírták. A booster feltöltése után egy réteg papírral elfedtem a kész félgömböt, a másik fél elkészítése ugyanígy történt, a két felet könnyen össze lehet illeszteni, ha a papírral elfedtük a nyitott felületet. Itt ezért nem tudott kiszóródni semmi. Amúgy is erősen össze voltak nyomba benne a hatóanyagok. Ha korábban ügyeltünk a műanyag héj peremére a felek a közéjük ékelődött papír ellenére könnyen össze illeszthetőek. A papír egy réteg papír zsebkendő. (egy réteg a háromból.)

PyroMaster.org

Összeillesztés után papír alapú Tesa szalaggal rögzítettem a két felet. Megkezdtem a tapaszolást. A tapaszoláshoz 40mm-es enyv szalagot használtam, amit 20mm-es csíkokra vágtam. A 40-es enyv szalag több ragasztót tartalmaz mint a gyárilag 20mm-es szalagok. A rétegeket kezdetben vertikálisan, majd körbeérve horizontálisan tekertem fel. Mindig a bomba kerületének feléig húztam a szalagot, majd arrébb mentem egy kicsivel, hogy az előző réteggel még átfedésben legyen a következő szalag. Összesen 10 réteget tekertem fel. A bomba fala így 2-2,5mm vastag papírréteget kapott. Ez elég kevés, de a gyári műanyag alap héj ennyit enged. Mivel a héj szakítószilárdsága elhanyagolható, ez a fojtás elég kevés. Sajnos ez a bontási szimmetrián meg is látszott. A csillagok 80% lefelé bontott. Ezért az eredeti gömb effekt kissé torzult, kb úgy nézett ki, mint egy napraforgó, közepén a kék csillagokkal.

PyroMaster.orgPyroMaster.org

A vékony fal jól működött a másik bombában, ahol a lassítás nélküli booster volt. Ezért ezt nem tekintem hibának, pusztán jobb minőségű bontótöltetre van szükség.

A bomba vetőtöltetét egy ragasztószalag papír gurigája foglalta magába. A 40mm széles guriga 70mm átmérőjű. Ideális szoknya alakítható ki belőle. A szoknya közepén helyezkedik el a bombából kilógó spolette. A vége gondosan lekenve folyékony lőporral. Vetőtöltetként 24g puffasztott rizsre felvitt lőport használtam. Nem tudom pontosan hány gramm volt a lőpor tiszta tömege, de nagyjából 18-19g-ra tippelem. Ez jócskán elegendő volt a bomba ideális magasságba való kilövéséhez. Nagyjából 140m magasságban bontott a bomba, körülbelül holtponton. De ez túl magas, a 80-100m magasság lenne ideális ennek a kalibernek. Ez volt az első bomba amit ezzel a vetőtöltettel indítottam. Remekül bevált, helyettesíthető vele ugyanennyi tömör granulátum!

Sőt legközelebb csak 20g vetőtöltetet használok ebből a fajtából, ezzel remélhetőleg a bontási magasságot lejjebb hozhatom hozzávetőleg 50m-rel. A másik bomba (testvére) ugyanennyi granulált lőport kapott, ami körülbelül 90m-es magasságban bontott. Pont az ideális tartományban.

PyroMaster.orgPyroMaster.org

A vetőtöltetet tartó szoknya olvadórudas ragasztópisztollyal lett a bombához ragasztva, majd több réteg enyvszalaggal tekertem körbe. Ez részben esztétikai szempont, részben pedig a rögzítést biztosította. A szoknya funkciója az én bombáimnál nem merül ki a vetőtöltet tárolásában, kilövést követően nem válik le, hanem a bombán marad. A szerepe az aerodinamikai stabilizálás. Vezérsíkként működik, és biztos lehetek benne, hogy a bomba bontáskor a megfelelő pozícióban áll. A mintát rajzoló bombák nagyon pontosan bekalibrálhatóak, hogy mindig az optimális képet mutassák a célközönségnek.

A szoknya az alsó felén nyitott, mint azt megszokhattuk tőlem, az alulgyújtós technológia miatt. Az új bombáim már hibrid gyújtást kapnak, van bennük stopin, de a szoknya alja továbbra is könnyen átégő anyaggal van borítva. Legtöbbször cellofánból vagy PE fóliából. A vékony papírt elvetettem, mert nagyon sérülékeny.

Ez a technológia nagy körültekintést igényel abban az esetben, mikor egy vetőcsőből több egymást követő lövést adunk le. A csőben maradt izzó papírdarabok elindíthatják a bombát!! MINDIG ELLENŐRIZNI KELL A VETŐCSÖVET A KÖVETKEZŐ BOMBA BEHELYEZÉSE ELŐTT!

A bomba kilövéséhez 1m hosszú vetőcsövet használtunk, ami az átmérő 10X-se. A gyári bombákat maximum az átmérő hatszorosának megfelelő csőhosszal indítják, ezért gyári csőből indítva a bontási magasság még éppen beleesik a megfelelő tartományba, ha marad a 24g puffasztott rizses vetőtöltet. A cső kalibere 102mm, így egy kellemes 1,5 milliméteres légrés marad a bomba fala és a cső között. Könnyedén betölthető a bomba, bár stopinból vékony fajta mellet is kicsit szorulhat, kis noszogatással azért betölthető úgy is. Egyértelműen alulgyújtós eljárásra terveztem ezt a bombát. Még ha kicsit maradi is, de nagyon megbízható a gyári gyújtózsinór miatt.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum