Csillagok készítése amatőr módszerekkel


A csillagok elkészítése talán a legérdekesebb része a tüzijáték bomba készítésének. A csillagok képezik a tűzijátékok lényegét! De ezek a csillagok hordozzák a legnagyobb veszélyt is! Önmagukban a csillagok nem veszélyesek, mivel nem tartalmaznak nagy mennyiségű hatóanyagot és azok égése általában stabil és lassú könnyen kiszámítható. Viszont a változatos összetétel, a színező és szín mélyítő adalékok, valamint a különböző fémporok miatt elég érzékenyek bizonyos dolgokra. A legnagyobb ellenség a víz, mivel az könnyen elindíthatja a fémpor tartalmú keverékeket! Ez ellen a fém passziválásával lehet védekezni valamelyest, de a legjobb elkerülni az olyan hatásokat amik a csillag kigyulladását eredményezhetik. Bonyolultabb összetételű, perklorátot vagy klorátot tartalmazó keverékek stabilitása, komoly kérdés. A ki nem vegyész, (mint én sem) az ne kutyuljon össze mindenféle internetről összeszedett reciket, mert fogalma se lehet, hogy azok hogy fognak viselkedni! Elképzelhető hogy bizonyos keverékek nem stabilak, csak elméletben készítette el a kitalálója! Ezek elindulhatnak akár spontán is és ha ez egy készre szerelt bombában történik szárogatás közben, annak csúnya vége lesz!

Én sem vagyok vegyész és a kémiához csak felületesen értek, ezért olyan jól bevált dolgokkal kísérletezem, amit tapasztaltabb kollégák javasoltak. Ezeket alapos tesztnek teszem ki és csak akkor használom őket, ha már megbizonyosodtam azok tulajdonságairól. Sok weboldalon felelőtlenül, minél több összetételű keveréket próbálnak feltüntetni. Nem törődnek azzal, hogy melyik biztonságos, vagy melyiket készítették el egyáltalán! Ez a cikk amatőröknek szól, itt biztonságos receptek és módszerek olvashatóak. Mind kipróbált és bizonyított összetételről van szó. Mindig tartsátok be a biztonsági figyelmeztetéseket, ha úgy döntötök elkészítitek a keverékeket!

A csillagok formába öntése

A csillagok nyomása:

A csillagok elkészítésére egy nagyon jó módszer az úgynevezett pumpálós módszer. Magyarul inkább nyomásnak lehetne nevezni. Ennek a lényege, hogy egy nekünk optimális keresztmetszetű csövön nyomjuk át a megnedvesített, kötőanyaggal átitatott csillagelegyet. A csövet félig megtöltjük a nedves csillageleggyel, majd a csövet egy sima felületnek szorítva felállítjuk, és felső nyitott végén egy prés rúddal nyomni kezdjük a benne lévő elegyet. A présrúd szorosan illeszkedik a cső falához. Az orvosi fecskendők tökéletesen alkalmasak a feladatra, csak annyi dolgunk van, hogy levágjuk a szűkítést az elejéről. Kicsit gyengék, mert vékony műanyagból készülnek, ezért 15mm-es csillagoknál nagyobbat nem érdemes velük nyomni. Könnyen elferdül, megtörik a a fecskendő nyomó rúdja.

Az optimális nedvességtartalomra hamar rá fogunk érezni, nem baj ha már egészen száraznak tűnik. Nem kell túl erősen nyomni, de ha tudjuk annál jobb! Néhány kalapácsütés jócskán megnöveli majd a szilárdságot. (Csak olyan csillagelegyet szabad püfölni, ami nem ütés és súrlódás érzékeny, az ilyen veszélyekre mindig felhívom a figyelmet ebben a cikkben.) Ha megnyomtuk az anyagot, fektessük el a csövet és toljuk ki a rúd segítségével a préselt de még puha csillagot. Ezt hagyjuk megszáradni. Mivel az esetek többségében (99%) víz nélküli oldószerben oldott kötőanyagot, Sell vagy NC lakkot használunk, a száradása nagyon gyors, talán néhány óra.

A csillag nyomása

Jól gondoljuk meg melyik csillaghoz milyen kötőanyagot használunk! A két legjobb az NC lakk és a Sellak, de nem mindegy mikor melyiket használjuk! Azt tudni kell, hogy a sell lakk oldószere a metanol vagy az etanol tartalmazhat vizet is, addig az NC lakk oldószere a nitrohigító és a legtöbb aceton termék nem! Ha olyan csillagot készítünk, aminek magnézium vagy más fémtartalma van, nem használhatunk vizes oldószereket! Vagy hozzáadott bórsavval passziválni kell a fémek felületét! Más ok is van amiért érdemes megválasztani hogy mikor melyik kötőanyagot választjuk. A legtöbb csillagnak szüksége van egy lőporbevonatra, hogy begyulladjon mikor a bomba bont. Ha a liszt lőport amivel a lőpormázat készítjük a csillagra Sellakkal ragasztjuk, annak gyúlékonysága csökken! (bár ez nem jelentős) Ezért ha van mód akkor próbáljuk meg mindig a csillagot sell lakkal csinálni! A csillagra a lőporbevonatot pedig NC lakkal! Azt is tudni kell, hogy a csillag és a lőporbevonat rajta, nem lehet ugyanolyan kötőanyaggal ragasztva! Ha az előzőleg elkészített és kiszárított csillagot, belemártjuk a kötőanyagának oldószerébe, az azonnal szétesik! Az NC lakk nem oldódik metanolban vagy etanolban, míg a Sellak sem oldódik nitrohigítóban. Tehát a sellakos csillagot bátran hempergethetjük az NC lakkos folyékony lőporban és fordítva!

A csillagok nyomása

a képen egy csillag készítését láthatjuk a pumpálós módszerrel. A kép forrása:  "Takeo Shimizu Fireworks : the art, science, and technique."

Lőpor alapú csillagok

A lőpor alapú csillagok egyik közös jellemzője, hogy igen könnyen gyulladnak. Nincs szükség feltüzelésre. Stabilak, megbízhatóak, könnyen elkészíthetőek. Nem ütés és súrlódás érzékenyek. Könnyen ragadnak, bármilyen ragasztó használható az elkészítéshez. Mind víz oldószerű, mind vízmentes oldószerű ragasztóval készíthetőek. Mivel könnyen ragadnak akár vágott csillagok is készíthetőek, nem muszáj pumpálós módszert alkalmazni. Így sok időt spórolhatunk meg.

Az egyik legismertebb lőpor alapú csillag keverék a Tiger Tail. (tigris farka, rövidítve: TT) Összetétele a következő:

Ez az összetétel Takeo Shimizu könyvében leírt eredeti összetétel, a csillag nagyon hosszú alacsony fényű, arany színű csóvát húz. A csillag magja halvány fehéres-sárgás fényt bocsájt ki, a mag körül a csóva kicsit fényesebb. A csóva akár hosszú másodpercekig látható marad, a szél játékszerévé válik és messzire sodródik! Igazán látványos csillagról van szó, elkészítése egyszerű. Alternatívaként próbálkozhatunk fenyő szén helyett keményfából készült grill szénnel is. Bár még nem volt módom egyszerre kipróbálni a grillszén és a fenyőszén közti különbséget, véleményem szerint a grillszén csóvája hosszabb és ritkább.

A keveréket golyósmalommal ajánlott összedolgozni. Malomtól függően 1-2-3 órán át őröljük. Ha nem áll módunkban malmot használni, akkor próbálkozhatunk kávédarálóval is, bár kétséges hogy az eredmény megfelelő lesz e. A keverék nem érzékeny ütésre vagy súrlódásra. Gyulladáspontja magas, a lőporéval egyenlő. Víz hatására nem indulnak meg benne vegyi reakciók, a sok víz azonban ront a végtermék minőségén. Lőporbevonattal nem szükséges ellátni, nélküle is könnyen gyullad. A csillag ragasztható víz oldószerű ragasztókkal is, valamint alkohol és nitrohígítóban oldódó ragasztókkal is. Én a rizskeményítőt ajánlom. A keveréket nedvesítsük át 5-7% vízzel majd nyomjunk belőle csillagokat, és napon szárítsuk.

A Tiger Tail Csillag

Lőpor alapú csillag vasreszelékkel

A következő könnyen elkészíthető csillag alapja feketelőpor, amelybe különböző fémreszelékeket szórva más más szikrák készíthetőek. Az ilyen feketelőpor alapja egy lassan égő feketelőpor keverék, melynek összetétele:

Az alkotóelemeket kávédarálóban alaposan finomítsuk el! A lőporalaphoz később rizskeményítő oldatot adjunk, majd a masszához vasreszeléket szórunk. A vasreszelék mennyisége a lőporalap tömegéhez képest 8-15%ig terjedjen. A rizskeményítő oldat legyen telített.(Ha nehéz elkeverni a sűrű masszát, az adott kötőanyag vízmentes oldószeréből nyugodtan adjunk hozzá kedvünk szerint! Ha elpárolog már nem befolyásolja a lőpor égését, hogy mennyi volt benne előzőleg!) Ha víz oldószerű ragasztót használtunk akkor denaturált szesz hozzáadásával tudjuk hígabbá tenni a keveréket. A masszát préseljük és hagyjuk megszáradni, majd ezután használhatjuk mint csillag. Ez az összetétel sárga halvány szikrákat eredményez, melyek elég hosszan elnyúlnak. Feltüzelés nem szükséges. Könnyen gyullad.

A vasreszelékes csillag

Lőpor alapú csillag magnálium reszelékkel

Ugyanezzel az alap lőporral csak vasreszelék helyett magnáliummal készített csillag rövidebb ám fényesebb fehéren izzó szikracsóvát eredményez. A magnálium egy alumínium és magnézium ötvözet, bojlerek vízkő ellen használt anódjaként juthatunk hozzá. Ezt az anódot nekünk kell forgáccsá alakítanunk, egy esztergagép segítségével ez nem nehéz feladat. Ha nem rendelkezünk esztergagéppel vigyük el szakemberhez aki leforgácsolja nekünk. Lehetőség szerint minél vékonyabb forgácsokat kérjünk.

A magnáliumnak köszönhetően szép fényesen ég, de sajnos különösen érzékeny a nedvességre! Ezért pirotechnikai keverékben való alkalmazásakor feltétlen kezeljük bórsavval, vagy vízmentes oldószerekben oldott NC vagy sell lakkot használjunk! A magnálium forgácsnak nagy szeműnek kell lennie, 3-4mm es forgácsok vagy nagyobb. Ha finomabb a szemcseméret, egyszerűen elég és fehér fénnyel világít a csillag. Összetétel:

Figyelem! A keverék a magnálium és a kén tartalom miatt érzékeny a vízre!


Feketelőporos, magnáliumos csillag

Lőpor alapú csillag titánreszelékkel

A következő eljárásnál szintén marad a lőporalap, de ezúttal az egyik legjobb szikrakeltő anyag kerül bele, a titánium! A titánium reszelék nagyon hosszú (méretfüggő) és fényes fehér szikracsóvát képes húzni, első osztályú anyag! A beszerzése azoknak akik komolyan foglalkoznak a témával nem okoz gondot, bár meg kell hagyni nem olcsó mulatság. (leginkább külföldről lehet hozzájutni, horror áron. Általában 100g 2000-2500ft) A titánium nem mutat semmilyen reakciiót a vízre és erős oxidálószerekre. Bár kétségtelen, a felülete gyorsan oxidálódik. Felszínén fehér színü réteg jöhet létre. Az amúgy vasreszelékre emlékeztető fém elég nehéz és sötét színű. Adagolása a lőporos csillagokhoz tetszés szerint történhet. Én 4-5% nem ajánlok többet, ebből a roppant drága de látványos égésű fémből. Túl nagy mennyiség azért sem ajánlott, mert könnyen gyullad, tehát elégve beleszól az oxigénegyenlegbe és emeli az égési hőmérsékletet, tehát megváltoztatja az égési paramétereket! A titánium néhány egzotikus flash por alkotóeleme mint tüzelőanyag. A a magnéziumhoz hasonlóan emelheti az égési sebességet! Továbbá ezért nem ajánlott a 200 mikron alatti szemcseméret sem. Az ideális valahol 250-300 mikron között van. Alternatívaként az olcsóbb ferrotitán (vas/titán ötvözet) is használható. Ennek 100g-ja általában 1000-1500ft-ra jön ki, titántartalom függvényében.

Titániumos, feketelőporos csillag

Glitter csillagok

Ezek a csillagok igen látványosak tudnak lenni. Egyszerű szikrák helyett villogó pontokat húznak maguk után. A kis felvillanások egymás után tűnnek el és jelennek meg. Olyan mint ha csillámport húzna maga után a tűzijáték. Két nagyon ismert változata is van az egyik a D1 glitter a másik a Winkour20. A D1 fehér sűrű felvillanást produkál a Winkour20 pedig arany színű, ritka sokáig tartó effektet ad.

D1 Glitter

Viszonylag stabil csillag. Nem érzékeny ütésre vagy súrlódásra. Nedvességre korlátozottan. Idővel hajlamos megdögleni! Nehezen elkészíthető fajta, bár alapanyagai között semmi különleges nincs. A nehézséget az alapanyagok milyenségére való érzékenysége jelenti. Mind a szénpor mind az alumínium szemcsemérete, de még az alumínium szemcsék geometriai formája is fontos meghatározó! Ezenkívül a ragasztóanyag milyensége az amivel el lehet rontani. Megoszlanak a vélemények róla mivel érdemes ragasztani. Egyesek szerint dextrin vizes oldata ideális hozzá, míg mások szerint kizárólag NC lakkal érhető el jó eredmény. Én utóbbi álláspontot osztom.

A víz oldószerű ragasztókkal nagyon bonyolult előállítani, mert a csillag felvett víztartalma nem lehet magasabb mint 7%! Különben tönkremegy! Sajnos görgetni szinte csak dextrines ragasztóval lehet, ezért csillaggörgetőbe készített fajtához nagyon rutinosnak kell lennünk. A pumpálós módszer előnye, hogy használható nitrolakk amire egyáltalán nem érzékeny a keverék. Sajnos nehezen ragasztható csillag, így a ragasztóval nem szabad spórolni. Sajnos minél keményebb a csillag annál kevésbé érvényesül a glitter hatás. Nehezen gyullad, a csillagot el kell látni Prime-al vagyis feltüzelése szükséges. Prime-nak (bevonóanyagnak) megfelel közönséges feketelőpor is. A bevonatot magas nitrolakk tartalmú folyékony lőporral készíthetjük.

összetevők:

Előállítása: Az alumíniumot leszámítva minden összetevőt őröljünk meg kávédarálóban, majd tegyük golyósmalomba 1 órára. Fontos hogy jól összedolgozzuk az alapanyagokat. De azért ne készítsük olyan finomra (még megközelítőleg sem) mint egy jó minőségű lőport.) Sokak szerint jobb eredmény érhető el, ha a szenet csak kávédarálózzuk és az alumíniummal együtt keverjük a golyósmalmozott összetevőkhöz. Összekeverés után egy dobozban rázzuk össze az alkotóelemeket! Ne daráljuk az alumíniumot egybe a többi összetevővel! Ha kész a szárazanyag adjuk hozzá a telített nitrolakkot. Elég sűrű masszát kapunk, ha nem tudjuk elkeverni adhatunk hozzá + oldószert. Ha megfelelően összekevertük, hagyjuk megtikkadni. Ha eléggé kiszáradt, megkezdhetjük a csillagnyomást. Vágott csillagként nem ajánlom hasznosítani.

Winkour20

Gyakorlatilag teljesen ugyanazok érvényesek rá is mint a D1 glitterre. A különbség csak a hatásaikban mutatkozik meg. A Winkour20 egy arany színű glitter, a villanások nem fehér hanem arany színűek, sokkal hosszabb hatásúak fényesebbek. A készítésre ugyanazok a szabájok érvényesek mint a D1 glitternél.

összetevők:

Színes csillagok

Fehér

Ez egy fényesen égő lassú égésű keverék, ami igen stabil. Egyedül a nedvességre érzékeny mint minden fémporos keverék, viszont 1%bórsav hozzáadásával nagymértékben stabilizálható. Ütésre, dörzsölésre, nem érzékeny. Gyulladáspontja magas, a lőporéval egyenlő. Nem gyúlékony.

A keveréket könnyű elkészíteni, A kálium-nitrátot és a ként együtt kávédarálóban alaposan megőröljük. Majd hozzáadjuk a készen vett alumínium púdert. Az egészet egy jól záródó dobozban alaposan összerázzuk. Ezzel elkészítettük az alapanyagot. Ezután 5% nitrolakkot adunk a porhoz, majd tetszőleges mennyiségű oldószerrel keverjük, hogy könnyen keverhetővé váljon. Ha megtikkadt akkor csillagokat nyomhatunk belőle. Nehezen ragasztható és nehezen gyulladó csillag. Lőporbevonat mindenképp szükséges hozzá. Lehetőség szerint vastagon vonjuk be lőporral. Ezek a csillagok nagyon erős fénnyel és méretükhöz képest sokáig világítanak.

A fehér alumíniumos csillag, lőporbevonat nélkül

Vörös

Vörös csillag stroncium nitráttal

Készíthetünk viszonylag egyszerűen vörös színű csillagot Stronciumnitrát segítségével. A keverék stroncium-nitrátot használ oxidálószerként, magnéziumot tüzelőanyagként és PVC-t szín mélyítő adalékként.

Magnéziumos stroncium-nitrátos PVC-s csillag.
A csillagelegyben nem használhatunk kálium-nitrátot mert az tönkreteszi a vörös színt, így magát a stroncium-nitrátot kell használnunk mint oxidálószer, viszont a stroncium-nitrát nem a legjobb oxidálószer. A stroncium-nitrátból kevert O/F (oxidálószer/tüzelőanyag) keverékek szinte alig égnek, mert a stroncium-nitrát magas hőmérsékleten válik csak meg némi oxigéntől és stroncium oxiddá alakul. Az egyetlen mód hogy mégis oxidálószernek használjuk, hogy nem O/F keveréket készítünk, hanem cserereakcióra bírjuk a keletkező stroncium oxidot, méghozzá alumíniummal vagy magnéziummal. Így gyakorlatilag termitként használjuk fel.
Magnéziumos stroncium-nitrátos PVC-s csillag, klikk a képre a nagyobb változathoz

Stronciumnitrát alapú magnéziumos csillag PVC vel keverve, a képre klikkelve az alumíniumos verzió látható.

A kísérleteim azt bizonyítják, hogy az alumíniummal készült keverék egy lassabb égési sebességet produkál, valamint fehér szikrák keletkeznek az égés során. A színe kissé fakóbb mint magnéziummal. A magnézium fénye erősebb de mégis jobban színezhető. A magnéziumos keverék égési sebessége elég magas. A keveréknek roppant erős fénye van, az alumínium annyira erős fénnyel ég, (a magnézium fénye lényegesen jobban színezhető) hogy elnyomja a stroncium vörös fényét és helyette rózsaszín fénnyel világít. A keverékbe színmélyítő adalékként PVC-t keverünk a hatás sokkal meggyőzőbb lesz, egészen vörös színű csillag készíthető belőle, ami nagyon erős fénnyel világít! A PVC lassítja az égést és feloldva nagyon jó kötőanyag. A PVC-t tetrahidrofuránban lehet feloldani vagy PVC tisztításra, ragasztásra használatos oldószerekben pl.: Metil etil ketonban.

Az eredeti keverék összetevői a következők:

A keverék kötőanyaga a PVC feloldott állapotban. A megkötött csillagot NC lakkos lőporbevonattal kell ellátni. Nehezen gyullad, jó vastag lőporréteg kell a begyújtáshoz!

A tetrahidrufurán gőzei ártalmasak, kerüljük a belégzését!!

Vörös csillag kálium-perkloráttal, stroncium-nitráttal, cukorral, PVCvel

A csillag PVC-s változata szebb színnel ég, de használható a másik változat is.

A PVC nélküli változat:

2. összetétel:

A keverék nagyon stabil, a perklorátos változat nem érzékeny a dörzsölésre sem az ütésre. Nem érzékeny továbbá a vízre sem, bár ha sok víz éri romolhat az égési sebessége, ám a színe nem! Mivel nagyon stabil és sem ként, sem fémporokat nem tartalmaz, elkészíthető a kálium-klorátos változata is. Itt számolni kell a súrlódás és az ütés következményivel! Valamint nem kerülhet kénes lőpor közelébe! Ezért a bombában el kell szigetelni a kén tartalmú elegyektől!

Égési tulajdonságai jók, égési sebessége megfelelő egy átlagos csillagnak. Sőt perklorátos változata talán még kicsit lassúbb is. Színe nagyon élénk, fénye erős, a felvételen csodálatosan be is égett. Túl erős ilyen közelről.

Kálium-perklorát, Cukor, Stroncium-nitrát.

Elkészítése változhat a felhasznált anyagok függvényében. Én a PVC-s változatot használtam és teszteltem. Ilyenkor a PVC-t oldott állapotban kevertem a csillagelegyhez, majd ezt pumpálós módszerrel nyomtam hengerré, kiszárítva el is készült a csillag. Ha PVC mentes változatot szeretnénk elkészíteni, olyankor helyettesítenünk kell más ragasztóanyaggal. Ez lehet dextrin, rizskeményítő vagy cmc. Ilyenkor kevés hideg vízzel nedvesítsük meg a csillagelegyet és keverjük sűrű masszává, majd ebből nyomjunk csillagot. A vizes módszerrel tovább tart a csillag kiszárítása. Az alapanyagoknak nem kell túl finom szemcseméretűeknek lennie, egy kávédarálóban előzőleg őröljünk meg minden összetevőt, majd egy jól záródó dobozban rázzuk össze az elegyet. Különösen igaz ez a vizes eljárással készítendő csillagra, ahol az alkotóelemek egy része úgy is feloldódik a vízben, majd újrakristályosodik. A PVC-s illetve NC lakkos ragasztásnál fordítsunk kicsit nagyobb figyelmet a szemcseméretre, mert itt ha elég finom porok az alkotóelemek, akkor nyerhetünk egy kis + égési sebességet, ami nagyobb csillagoknál jól jön!

A PVC-s változat elkészítése:

A PVC egy nagyon jó ragasztóanyag. Túl jó is, hiszen 10% mennyiség mellet lehetetlen belőle pumpálós csillagokat készíteni! Ha tehát a teljes mennyiségű PVC fel van oldva legfeljebb vágott csillagokat készíthetünk belőle. Ekkor a csillagelegyet egy keret közé töltsük, majd várjuk meg míg eléggé megszikkad. Egy éles kést mártsunk étolajba, és távolítsuk el a körülötte lévő keretet. (amit előzőleg szintén érdemes étolajjal bekenni.) Ezután a késsel szabdaljuk fel a csillagelegyet. A részeket távolítsuk el egymás közeléből. Tanácsos elmozdítani, hogy ne ragadjon a tálcához sem amin vágtuk. Meleg levegővel, hajszárító segítségével pillanatok alatt megszáríthatjuk a felszínét.

Pumpálós módszerhez jobb a PVC felét feloldani, és a másik felét por formában hagyni. Ilyenkor egy nagyon jól ragadó elegyet kapunk. A viszkozitása ekkor nem megfelelő, de a PVC lassan oldódik, így további tetrahidrofurán hozzáadása megoldható. Ha megfelelő a viszkozitás, keverjük össze alaposan az elegyet, majd hagyjuk szikkadni. Ha megfelelő az állaga. (egészen sűrű száraznak ható) akkor nyomjunk belőle csillagokat pumpálós módszerrel. A csillag jól gyullad, de nedves állapotban megforgathatjuk liszt lőporban, vagy más bevonómasszában. (feketelőporos bontónál ajánlott!)

A képen az új cukros összetételű csillag égését láthatjuk.  A képre klikkelve letölthető az égéséről készült videó.

Zöld

Gránit csillagok

A cink alapú csillagok egyik fő jellemzője, hogy színes lánggal égnek! A szín változó, erősen függ az összetételtől. Fénye halovány, gránit zöld színű. Ha sok ként tartalmaz a keverék akkor inkább kékes, türkiz színűen ég. Ha magasabb a széntartalom, akkor inkább halványzöld színűen ég. Bár Cink porhoz sem egyszerű hozzájutni, még sem egy különösen drága keverék, és nincs szükség Kálium-perklorátra a színes csillag előállításához. A csillagról tudni kell, hogy nem egy gyorsan égő fajta, ezért a méretével nem szabad túlzásba esni. Ez még egy okból kifolyólag tanácsos, mert ezek a csillagok roppant nehezek! Ezért a nagy méretű csillag szétrepítéséhez nagyon jó minőségű, és sok bontótöltet kell! A keverék roppant nehezen gyújtható, ezért elengedhetetlen a lőporbevonat készítése hozzá! A tiszta kén + cink csillagnak nagyon szép kékes színe lenne és elég fényesen égne, viszont szinte semmivel nem gyújtható és égés közben leválnak róla az égő darabok. Tehát a levegőben széthullik és nem ég tovább!

Cinkporos vagy gránit csillag égés közben, a képre klikelve az égéséről készült videót tölthetitek le.

Az alábbi keverék még elég sok tiszta ként és cinket tartalmaz, de már fel van gyorsítva némi Kálium-nitrát / szén keverékkel. A KNO3 nem igazán lép reakcióba a cinkkel, az ebből készített keverékek szörnyen szarul égnek! A kén azonban nagyon erősen reagál a cinkkel, ezt használják ki ezek a keverékek. Azért van szükség a szennyezésre hogy egyben tartsuk a csillagot és könnyen gyújthatóvá tegyük. Az alábbi összetétel alapján lehet elkészíteni a csillagot:

A keveréket kávédarálóban őröljük össze, majd a kapott finom port 5% NC lakkal keverjük és nyomjunk belőle max 15mm-es csillagokat. További összetétel:

A cinkes csillag jellegzetes szürke színével kitűnik a többi közül

Zöld csillag bárium-nitráttal, magnéziummal, PVCvel

Ez egy magas hőmérsékleten égő elegy, bárium nitrátból, magnéziumból, és PVC ből áll. Nincs külön oxidálószer hozzákeverve. A magnézium / bárium-nitrát reakción alapul. A bárium-nitrát jó oxidálószer, közvetlenül oxidálja a magnéziumot. A felszabaduló bárium vegyületek a PVC égése közben keletkező klórral reagálnak és erős zöld spektrumon sugározzák ki a felvett energiát. A keverék kötőanyaga a és színmélyítő szere a PVC. A PVC nagyon magas % ban fordul elő a keverékben, ezért csak 4-5%-ot szabad feloldani és ragasztóként használni. A többit por formában kell az elegyhez keverni, mert kezelhetetlenül ragadni fog. Nehezen gyújtható az elegy, lőporbevonat szükséges a gyújtásához! Fizikai tulajdonságai érdekesek, még 4% feloldott PVC mellet is hihetetlenül ruganyos, flexibilis. Nagy sebesség mellet hajlamos kialudni a levegőben! Ha azonban ég, akkor nagyon szép zölden teszi, talán a legtisztább zöld színnel ég amit csak pirotechnikában elő lehet állítani. Magas ára, nehéz használhatósága ellenére érdemes kipróbálni mert gyönyörű színnel ég.

Magnéziumos báriumnitrátos PVC-s csillag, klikk a képre a videóhoz

Nedvességre, vízre érzékeny!! Tilos víz tartalmú anyaggal hígítani, illetve víz oldószerű ragasztóval dolgozni!!!A keverék ERŐS MÉRGET TARTALMAZ! (bárium-nitrát) Kötelező védőfelszerelés: pormaszk, gumikesztyű!

összetétele:

Magnéziumos báriumnitrátos PVC-s csillag, klikk a képre a videóhoz

Zöld csillag Kálium-perkloráttal Bárium-nitráttal, Magnéziummal, PVCvel

Ez egy alacsony hőmérsékleten égő változat. kevésbé briliáns színt ad, inkább afféle "matt" színt. Ez persze nem azt jelenti hogy fakó! (mint pl: a cink poros gránit csillag) Fémport nem tartalmaz, stabil, összetételében hosszú idő után sem következik be reakció. Vízzel nem reagál. Fizikai, égési és stabilitási szempontból is Jó. Készíthető az olcsóbb KClO3 tartalmú változata is. Az alábbi változat ugyanazzal az aránnyal készült mint korábban a saját vörös csillagelegy. Csak sajnos koránt sem nyújt olyan tökéletes zöld színt, mint a stroncium nitrátos változat piros színe.

Elkészítési folyamata:

A kiszárított, vízmentes alkotórészeket, kávédarálóban külön, külön őröljük finom porrá. ( kálium perklorát, bárium nitrát.) Majd egy jól záródó dobozban rázzuk össze. Ha PVC-t por formában szereztük be, akkor adjuk hozzá a szükséges mennyiséget és egy tálban keverjünk tetrahidrofuránt a keverékéhez. (PVC oldószere) A tetrahidrofurán gyorsan párolog, így célszerű sokat hozzákeverni, hogy oldódni tudjon a PVC por. (igen nehezen oldódik így nem ajánlom ezt az eljárást)

Sokkal célravezetőbb előtte külön meghatározott töménységű PVC oldatot készíteni, majd ezt hozzá folyatni az elegyhez. Használhatjuk természetesen a gyári PVC oldatot. Bővebben a lakkok kötőanyagok cikkben olvashattok róla. Illetve használható más oldott PVC készítmény, pl: Vinilfix PVC ragasztó is. Nyomjunk csillagokat az elegyekből. Majd forgassuk meg liszt lőporban, illetve más gyújtókeverékben.

Figyelem! A KClO3 tartalmú csillagoknál, nem használhatunk kén tartalmú gyújtókeveréket, illetve a csillag nem érintkezhet a bombában kén tartalmú elegyekkel!

Kék

Kék csillag Kálium-perkloráttal rézoxikloriddal, cukorral, PVCvel

A kék szín a pirotechnikában a legnehezebben előcsalható színek közé tartozik. Világos kéket csinálni még nem is nehéz, de az igazán mély kék szín nagyon körülményes. A lentebbi receptem relatív világos kéket eredményez, mégis messziről nagyon szépen mutat, jól használható csillagként. Az elegy nem tartalmaz semmiféle extravagáns alkotórészt, Kálium-perklorátból, cukorból, rézoxikloridból és PVC ből áll.

A képen a kék csillag égését láthatjuk, a képre klikkelve megnézhetitek a róla készült videót is.

Rézoxikloridot permetszerként vásárolhatjuk meg, könnyebben beszerezhető mint a rézoxid, illetve rézklorid. Égési tulajdonságai elsőosztályúak! A gyorsan égő csillagok közé tartozik, kevés salakot hagy maga után, izzó darabok csak nagyon elvétve figyelhetőek meg. A csillagelegy por halmazállapotban akár kék színű villanóporként is használható kisebb petárdákban! Gyors égése miatt, úgynevezett mászkálós csillagokat is készíthetünk belőle, elég egy furatot készíteni a csillagba! A csillag nagyon könnyen gyullad, lőporbevonat nem szükséges rá. Fizikai tulajdonságai szintén jók, magas 6% kötőanyag mennyiséget tartalmaz. A kötőanyag a PVC, ez egyben a színmélyítő adalék is. Sajnos a PVC használata elengedhetetlen, vagy pótolni kell más erősebb, jobb klórozószerrel! Ragasztható víz oldószerű ragasztókkal is, bár ilyenkor át kell számolni az oxigénegyenleget. A + szénhordozókkal vigyázzunk mert gyorsan tönkreteszik a láng színét!

Stabil elegy, ütésre dörzsölésre csak a kálium-klorátos verzió érzékeny, az viszont kifejezetten!

Összetétel:

A másik összetétel szintén a világosabb kék csillagokhoz tartozik, itt is megfigyelhető a fehér mag a lángban, de a láng szélei sokkal sötétebb és mélyebb kék színnel ragyognak. Legalább 2 árnyalattal mint az oxikloridos változat esetében!

Igaz az alapanyag nem olcsó, a fekete rézoxid beszerzése nem nehéz, de roppant drága. Bár nem kell sok az elegybe, azért elgondolkodtató. Égési paraméterekben szintén van különbség, ez valamivel nehezebben gyújtható. Fizikai tulajdonságai szintén különböznek, sokkal flexibilisebb, nem törékeny, de kemény, ha törik akkor inkább szakad. Érdekes.

(Még a poén kedvéért megjegyezném, hogy mindkét elegyet alaposan teszteltem, elöltöltős pisztolyból kilőve extrém körülmények között is működnek. Nagyon nagy sebesség mellet sem alszanak ki, nem esnek szét, és fényük messziről, több mint 150m ről is jól látszik. )

Gyújthatóságban és fizikai tulajdonságaiban az oxikloridos változat felülmúlhatatlan, csak a fénye elég fehéres. Elkészítése egyszerű, az alapanyagokat külön külön porrá kell darálni, majd egy jól záródó dobozban összerázni, ezután a PVC-t oldott állapotban hozzákeverni az elegyhez, és a kapott masszából csillagot nyomhatunk. Mint ahogy a vörös csillagnál, a magasabb oldott PVC tartalommal a vágott csillag készítése ajánlott. A PVC felét feloldva pedig a pumpálós módszer működik jobban. A csillag gyorsan szárad, tekintettel a tetrahidrofurán természetére.

A képen a kék csillag alkotóelemeit láthatjuk

A tetrahidrofurán és a rézoxiklorid mérgezőek, kerüljük a belégzésüket!

Flying Fish

Magyarul "repülő halak" lenne a megfelelő fordítás. Nevét arról a jelenségről kaphatta, mikor a halak nagy tömegben egyszerre váltanak irányt ha ragadozót látnak. A jelenet a következő: felmegy a bomba, bont, majd kis fényes golyók halk durranás jelenlétében, finoman kilökődnek néhány méter sugarú körben. A kis fénypontok zuhannak a föld fele, de rövid idő múlva egyszerre hirtelen minden irányban szétrepülnek, fényes szikrákat húzva maguk után. A másiki típus mindjárt a bontáskor szanaszét repül.

A csillag viszonylag könnyen elkészíthető, bár roppant időigényes. Alapanyagul gyors égésű feketelőpor jöhet szóba, de lényegesen jobb eredmény érhető el a rakétaüzemanyagnak is használt KNSB nevű pirotechnikai eleggyel. A csillagnak nagy mennyiségű gázt kell fejlesztenie. A csillagot pumpálós módszerrel készítsük és ne görgessük! A puha csillaganyagba készítsünk egy kis furatot, mely az egész csillag átmérőjének 3/4-éig ér be. Ha azonnal szétreppenős fajtát szeretnénk készíteni, akkor a furatba könnyen gyulladó prime-ot töltsünk, hogy itt egyből gyulladjon. A többi részt is bevonhatjuk de nem szükséges.

Ha a KNSB mellet döntöttünk akkor az összeolvasztást követően könnyen golyó alakúra formálhatjuk a csillagokat. A furat elkészítése is hasonlóan könnyű feladat. Elkészítéséről ITT olvashattok. A KNSB alapú pirotechnikai elegy gyakorlatilag fény nélkül képes égni! Így egyáltalán nem látható az égen! Hogy látványossá tegyük titánium reszeléket, vagy magnézium pelyheket kell hozzákeverni. A magnézium szemcsemérete és a KNSB keverési arányával elérhető egy alacsony hőmérsékleten égő, arany színű szikraeső is. Ha ilyet tervezünk, akkor dark alumíniummal érdemes dolgozni! (néhány mikronos szemcseméretű, pelyhes szerkezetű alumínium) Ez a nagy égési felületnek köszönhetően a levegőben alacsony hőmérsékleten képes izzani. A KNSB köztudottan alacsony hőmérsékletű égése teszi lehetővé az arany színű szikrákat. Lőporos csillaggal nem fog működni!

Ha lőpor keveréket szeretnénk FF csillagként hasznosítani, akkor ahhoz érdemes beruházni egy nyomószettre, mellyel a nedves csillagot rögtön úgy nyomhatjuk, hogy kialakítjuk a benne lévő furatot. Színes Perklorát cukor alapú csillagokkal szintén jó eredményt érhetünk el! Ezek ugyanúgy készítendőek mint ahogy a cikkben fentebb ismertettem, azzal a különbséggel hogy egy furatot készítünk a csillagokba.

Kicsit bonyolultabb változatát inkább nagy méretű csillagokhoz és bombákhoz ajánlom. Itt a csillagok nem azonnal a bontás pillanatában reppenek szét, hanem egy darabig a hagyományos csillagokhoz hasonlóan repülnek. A csillag két részből áll. Egy üreges részből pont mint ahogy a fenti változatok, illetve egy tömör részből. A két rész egymástól független, de egy papírhüvelyben kapnak helyet. A csillag kívülről inhibilált. Vagyis a felülete égésgátló bevonatot kap, ezt a szerepet a papírcső tölti be. Csak egy nyitott vége van, a tömör csillag felől. Itt bármilyen hagyományos csillag helyet kaphat! Lehet Glitter, TT, színes vagy akármilyen. Az a lényeg, hogy gáztömören zárja a papírcsövet, így a beljebb lévő csillag csak azután gyulladhat, hogy az első elégett. A belső csillag középen egy furattal kell rendelkezzen. Ez biztosítja a megfelelő égésfelületet, hogy elég gáz keletkezzen a csillag meghajtására. Itt szóba jöhet a préseléses technika is, ezért gyakorlatilag az összes préselhető csillagféléből készülhet a belső csillag is. A papírcső nagyban hozzájárul a rakétahatás létrejöttéhez. Ezért sokkal szebb végeredményt kaphatunk.

Végül az igazán kis méretű bombákhoz, egy igazán egyszerű FF csillag: A csillag ezúttal nem más mint közönséges Visco gyújtózsinór. 3mm-es méret alatt nem érdemes használni! A gyújtózsinór egyik végét inhibiláljuk, vagyis gyulladás elleni védelemmel látjuk el. Ragasztószalaggal is körbetekerhetjük, de ha olvasztott viaszba mártjuk az is működik ha elég vastag réteget kap. A másik végét viszont megfelelő feltüzeléssel kell ellátni. Mártsuk mindig folyékony lőporba! A gyújtózsinór így csak egy oldalon gyulladhat meg. Az köztudott, hogy a lerögzítetlen Visco gyújtózsinór elég veszélyes manőverekre képes, sokszor 4-5m távolságba is elrepülhet! nekem egyszer felrepült a rövidnadrágom szárán és 5cm hosszan végig égette a combom A bontást követően a gyújtózsinórok szanaszét fognak repülni. Minél vastagabbak, annál látványosabb szikracsóvát hagynak maguk után.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum