Biztonság, tárolás, védelem


Az üzemanyag fokozottan tűzveszélyes anyag, ezért a kész motorok tárolására nagy gondot kell fordítani.

Nyilván be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat, nem cigivel az arcban csomagoljuk a motort ki vagy be. Nem a grillsütő vagy kandalló mellet tartjuk. És nem tesszük mikrosütőbe ha ki szeretnénk szárítani. A radiátoron szárítás elvileg biztonságos, de nem szívesen hagynék felügyelet nélküli lakásban a függöny alatt egy éles rakétamotort. Igazából mindegy is hol van a lakásban, úgy se marad egy helyben ha beindul.

Ezért lehetőség szerint ne tartsuk a lakásban az éles motorokat. (még akkor is ha tudjuk hogy biztonságos.) Különösen nagy tekintettel kell erre lenni akkor ha társas házban élünk, vagy gyerekek vagy bárki más is tartózkodik a közelben.

A cukros és lőporos motorok kémiailag nagyon stabilak, hosszú idő után sem válnak veszélyessé, nem érzékenyek se melegre se hidegre. De vannak olyan más összetételű üzemanyagok, mint PL a fémpor tartalmúak. Melyek bizonyos körülmények folytán veszélyessé válhatnak. Gondolok itt PL a magnézium tartalmú KNSB vagy alumíniumos-lőporos üzemanyagokra. Ezek nedvesség hatására akár maguktól is elindulhatnak!

A motorok tárolását célszerű egy Jól záródó fém dobozban megoldani, ahol biztonságban vannak a külső hatásoktól. A cukros motorokat párától elzárva kell tartani, célszerű vákuum csomagolásban tartani.

Soha se feledjük, hogy a rakétamotor végeredményben robbanóanyagot tartalmaz!

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum