Tűzijáték rakéták robbanófeje


Ebben a cikkben egy tűzijáték rakétákhoz való robbanófej építésének lépéseit mutatom be. Nehéz beszerezni minden alapanyagot, ezért nem valószínű hogy sokan meg tudnák csinálni ugyanígy, de remélem sok ötletet adok vele. Az első lépésben elkészítjük azt a papír hengert ami a robbanófej falát fogja képezni. Ehhez használjunk A4-es félfamentes rajzlapot, vagy más kemény vastag papír fajtát. Használhatunk akár vékonyabb karton papírt is. A rajzlapokat vágjuk olyan széles csíkokra amilyenre a robbanófejünket szeretnénk csinálni. Ezután kiválasztjuk azt a sablont amire feltekerjük ezeket a papírcsíkokat. A sablon külső átmérője akkora legyen amekkorára a robbanófej belső átmérőjét szeretnénk méretezni. Ezután a papírlapok egyik felét bekenjük ragasztóval, és feltekerjük a sablonra. Annyi réteget tekerjünk fel, amilyen vastagra szeretnénk a robbanófej falát készíteni. Tapasztalatom szerint 4mm-nél szinte sosem kell vastagabb. Képekkel illusztrált útmutatót ITT lehet elérni.

A papírhengerbe ragasztot műanyag dugó

Második lépésként megkeressük a szükséges dugókat hozzá. Én a fénycső armatúrákban található kondenzátorok és fénycsövek műanyag védőkupakjait használtam. Elég ritka jószágok, valószínűleg nem lehet külön vásárolni. Én a méhtelepről halásztam össze pár száz darabot. Régi iskolai armatúrákban lehet felfedezni. Ez remekül néz ki, hegyes ami jó a rakétánk számára és található rajta egy furat ami a késeltetés szemszögéből előnyös. Nem kell pánikba esni, az ásványvizes flakonok PE kupakjaival könnyen pótolhatjuk ezeket. Ha nem szeretnénk műanyagot használni, amit nagyszerű hozzáállásnak tartok, akkor elkészíthetjük papírból a dugót. Ilyenkor sok réteg karton korongot kell a papírcsőbe ragasztani majd visszahajtani a bevágott végeket. ITT egy kép arról mire gondoltam.

Ha megvan mivel zárjuk le a robbanófejünket, készítsünk rá egy lyukat, amin befér a késleltetésül szolgáló gyújtózsinór. A gyújtózsinórt erősen ragasszuk be a helyére, hagyjuk meg hosszabban mint ahogy szeretnénk! A későbbiekben látjuk majd ennek igazán hasznát. Ezzel meg is van a robbanófejünk egyik fele. A ragasztáshoz használjunk olvadórudas ragasztópisztolyt. A forró 130C fokos olvadt műanyag csak ránk veszélyes a piróelegyek gyulladáspontjának a közelében sem jár, teljesen biztonságos. Ettől függetlenül mindig kerüljük el, hogy a forró ragasztó közvetlenül érintkezzen a pirotechnikai keverékekkel!!

Ha beragasztottuk a gyújtózsinórt helyezzük el a bontótöltetet. Mivel az összerakni kívánt robbanófej gyenge fojtást képvisel, kerüljük a feketelőpor és más lassú égésű piróelegyek használatát, mert nem fognak elégséges hajítóerőt szolgáltatni a csillagok számára! Mindenképp agresszív, gyors égésű elegyeket célszerű alkalmazni. A legtöbb villanópor alkalmas a célnak. Figyelem! Sose használj ismeretlen, vagy veszélyes keverékeket, még akkor sem ha nincs lehetőséged mást alkalmazni! Ne kockáztass az erő kedvéért!!! Ebben az esetben inkább használj lőport.

bontótöltet a papírhengerben

A bontótöltetet ha lehetőség van helyezzük el középen és pakoljuk köré a csillagokat. Ha kicsi a hely, akkor ömlesztve is beszórhatjuk a csillagokat és a bontótöltetet, de számolni kell azzal, hogy kisebb lesz a bontási átmérő. Csillagként használhatunk bármit, de kemény legyen, mert a villanóporok robbanása nagy nyomást fejt ki. Nem árt továbbá ha fényesen égnek, a bontótöltet fénye egy pillanatra elvakítja nézőket, ezért a csillagoknak jól láthatónak kell lenniük.

csillagok a papírhengerben

Ha behelyeztük a csillagokat, le kell zárni a robbanófejet. Én megint a fénycsővek védőkupakját használom, mert áramvonalas lessz tőle a robbanófej. De ha teljesen sík volna az sem jelentene különösebb problémát. Inkább csak esztétikai szerepe van, hisz a rakéta nem gyorsul fel túlságosan és nem is megy messzire. Probléma nélkül alkalmazható az egyszerűbb lapos fej, elég elterjedt megoldás az amatőr tűzijáték építők között. Sok időt lehet spórolni vele. Ha nagyon igényesek akarunk lenni, akkor használhatunk gyári rakétákról lecsent orrkúpot, vagy magunk is elkészíthetjük papírból.

A felső műanyag dugó beragasztásával majdnem elkészült a robbanófejem. Ha valaki gyengének találja mint fojtást, mert lassú égésű bontótöltetet szeretne használni, papírszalaggal vagy enyv szalaggal több réteg rátekerésével megerősítheti. Én a magam részéről csupán dekoráció céljából alumínium szalaggal vontam be. Ezzel még nem végeztünk, a gyújtózsinór az elejétől kezdve ott fityeg a robbanófej végében. Jóval hosszabra hagytuk mint amire szükség volna, azért hogy szerelés közben kipotyogó lőpor ne legyen probléma. Egyszerűen vágjuk le a kívánt hosszúságúra, ezzel belőve a késleltetés idejét. A friss vágás mentén ügyeljünk rá, hogy ne szóródjon ki a lőpor. A biztos gyújtás érdekében be kell vonni nitrolakkos lőporral. Ez egyben megakadályozza a hatóanyag kiszóródását a gyújtózsinórból. Száradás után elkészült a robbanófej. Nincs más dolgunk csak rögzíteni a rakéta motorhoz. Ezt megint a ragasztópisztoly segítségével tehetjük meg. Ügyeljünk a központosságra! Ha ferdén tesszük rá a fejet, a rakéta repülés közben erősen elhúzhat oldalra.

A kész robbanófej

A robbanófej felszerelése után rögzítsük a stabilizáló pálcát a rakétamotorhoz. Ezt néhány réteg szorosan feltekert ragasztószalag segítségével oldhatjuk meg. A stabilizáló pálca helyes hosszát úgy állapíthatjuk meg, hogy ujjunkat közvetlenül a fúvóka mögé tesszük a pálcán, majd a rakéta ezen átbillenve az ég felé kell fordítsa a robbanófejét. A rakétamotor indításához használjunk gyújtózsinórt. Ezt a fúvókán keresztül juttathatjuk a motortérbe és papírzsebkendővel szoríthatjuk be a fúvókatorokba. Lehetőleg próbáljuk meg nem erőből lefojtani a fúvókát, mert esetleg felrobbanhat miatta a motor... Figyelem! kilövéskor válasszunk olyan terepet, ahol senki és semmi nincs 300m-es sugarú körben! A rakéta stabilizáló pálcáját nem szabad a földbe szúrni!

a kész rakéta

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum