Robbanótöltet


A tűzijáték rakéták robbanótöltete lényegében megegyezik bármilyen bombatelep robbanótöltetével. De gyakran előfordul, hogy egy vetőcsöves bombát építenek a rakéta elejére. A tűzijáték rakéták motorja 90%-os gyakorisággal nincs lezárva, így közvetlenül gyújthatja a bombát, illetve van mód akár késeltetésre is. A robbanófejet célszerű erősen a motorhoz rögzíteni. A legjobb megoldás, ha egy nagyobb kaliberű csövet húzunk a motorra, és ebben alakítjuk ki a csillagok számára a helyet.

A tűzijáték rakéta

Sajnos a motorok külső átmérője, és ereje miatt erősen korlátozott a rendelkezésre álló hely. Így bontótöltetként erős, agresszív pirotechnikai elegyek javasoltak. A granulált feketelőpor már kevés lesz. Használhatóak a különböző gyors égésű flash porok. Illetve granulált, katalizált fütyülő elegy.

A kis hely ellenére amennyire csak lehet, célszerű szabályosan elhelyezni a csillagokat. így érhető el a legnagyobb %-ban a csillagok gyulladása éa legnaqgyobb kiáramlási sebesség. A csillagok nem lehetnek túl nagyok, ezért nagy fényerejű változatok javasoltak. Tekintetbe kell venni azt is, hogy ha a bontótöltet fémpor tartalmú, az erős villanást kompenzálni kell a csillagok fényével. Különben a bontás fénye elvakítja a nézőt és a csillagok alig fognak látszani.

Nem könnyű, kicsi sokáig és fényesen égő csillagokat készíteni. Kisebb 16mm belső átmérőjű lőporos motorokhoz nem ajánlott túl nagy robbanófejet készíteni, mert nem túl erős motorok. Főként ezeknél alkalmazható a papír hengeres toldás. Nagyobb, erősebb motoroknál használhatunk komolyabb szimmetrikus robbanófejet is.

Tűzijáték rakéták

Robbanófej elkészítése: Robbanótöltetként gyakorlatilag bármi szóba jöhet amit fel tudunk tenni a rakéta orrára. Jó megoldás lehet hogy egy vetőcsöves bombát építünk egybe a rakétával. Hátránya, hogy a kis golyó bombával sokat kell foglalkozni. Sokkal egyszerűbb kilőni vetőcsőből, ha már azt megcsináltuk. Készíthetünk kupakbombettát is robbanófejként. Az elkészítési leírást ITT találhatjátok róla.

Felhasználható elemek robbanófejként.

Sokkal gyorsabb ha hengeres robbanótöltetet használunk. Alapként használhatunk gyári papírcsöveket is, így sok időt spórolunk meg. Ezeket néhány papír koronggal lezárjuk, majd vissza hajtogatjuk a kartoncső széleit. Pár réteg ragasztószalaggal meg tudjuk erősíteni. A robbanótölteteket célszerű ellátni egy rövid időzítéssel is. A késleltetésre használjunk sima gyújtózsinórt, aminek lőporral bevontuk a gyújtandó végét. Ezt simán bele kell csak nyomni a rakéta lezáratlan végébe. Ezután ragasztópisztollyal ragasszuk a rakéta orrára a robbanótöltetet.

A papírhenger lezárása

Papír szalaggal többször tekerjük át az illesztési pontot, mert erősen kell rögzíteni. Ha valaki nem szeretne sokat tökörészni a robbanótöltettel, a rakéta külső átmérőjével megegyező, belső átmérőjű papír hengert készítsen. Ezt húzza rá a rakéta elejére, és így kissé meg lehet növelni a robbanótöltet számára a helyet. Pont úgy, ahogy az első ábrán lehet látni. Mivel kicsi a rendelkezésre álló hely, a csillagokat és a vetőtöltetet ömlesztve szórjuk a robbanófejbe. Az illesztési pontot papír alapú ragasztószalaggal többször tekerjük át. Felső lezárás igazából nem szükséges, de ha tudjuk ragasszuk be karton korongokkal, vagy kívülről ragasszunk rá egy PE kupakot. Az egyenletes bontás kizárt. A bontás pálmafa szerű hatást vált majd ki, mivel szinte minden csillag a nyitott, vagy gyengén lezárt rész felé fog távozni. Használjunk erős, agresszív bontótöltetet. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen púder szerű a bontótöltet, mert eltorlaszolja a csillagok közötti hézagokat, így nem biztos hogy minden csillag gyulladni fog. Ha púder szerű bontótöltetet használunk, akkor ezt különítsük el egy vékony műanyag fóliával.

A robbanófej belülről és illesztése a rakétamotorhoz

Bontótöltetnek valót ITT érdemes keresgélni. Csillagoknak valót pedig ITT találtok.

Speciális üzemanyagok: A tűzijáték rakéta nem csak a robbanófejjel tehető látványossá, speciális üzemanyagokkal a rakétából kiáramló égéstermékek külön látványt képesek produkálni. A lőporos motorok alapból elégetlen szénrészecskéket bocsájtanak ki, melyek sárgán izzanak a levegőben. Ez is szép, de szebbé tehető. Ha az üzemanyagba titánium reszeléket szórunk, akkor azok fehér vakító szikraesőt keltenek. Bizonyos "glitter" csillagok Pl D1 glitter alkalmasak rakétaüzemanyagnak is! Egy végigfuratos üzemanyag geometria, egy kis méretű fúvóka és máris használható. Elég nehéz hozzá megfelelő motort tervezni, kiszámíthatatlan. Csak haladóknak javaslom a próbálkozást. Viszont akinek sikerül, páratlan szépségű rakétákat építhet. A glitter elegyek égéskor villódzó fényes pöttyöket eredményeznek a környezetükben. Egy rakéta csóvájában fel fel villanó sok ezer fénypötty igen látványos tud lenni. A Glitter összetételét célszerű megváltoztatni, és nagyobb szemű alumíniumot használni az előírtnál. További lehetőség van színesen égő üzemanyagok használatára, ezekhez többnyire Kálium-perklorát szükséges, ezért drága és kiszámíthatatlan üzemanyagokról van szó. Színező anyagként stroncium és bárium nitrát jöhet szóba, valamint ezek külömböző vegyületei, illetve fém oxidok, mint pl a rézoxid. Tüzelőszerként cukrot érdemes használni.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum