Fékezés és földet érés


Az ernyő feladata, hogy növelje a légellenállást mikor a rakéta a föld felé zuhan, ezzel lelassítva azt. A lassítás mértéke attól függ, mekkora az ernyő felülete. Amikor a rakéták lassításáról beszélünk nem arról van szó hogy siklóernyőztetni szeretnénk, tehát nem kell túlzásba vinni az ernyő méretét. Vannak kis méretű, maximum 75g-os modellrakéták, amiknél mindössze egy 1 méter hosszú szalag lassítja a zuhanását. A cél, hogy a rakéta szerkezete még éppen elviselje károsodás nélkül a becsapódást. Ennek több előnye is van, egyrészt kisebb helyet foglal a rakétában az ernyő, másrészt minél kevesebb időt tölt a rakéta az ernyőn lógva, annál kisebb az esélye hogy egy hirtelen feltámadó szél elsodorja egy nehezen megközelíthető helyre.

Az ernyő anyaga: az a legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyű legyen. Hogy menyire légáteresztő anyagból van, az gyakorlati szempontból nem olyan fontos. Az egészen kis raksikhoz használjunk valamilyen műanyagzacskót, vagy szemeteszsákot. A nagyobbakhoz pedig valamilyen műanyagszövetet pl.: az esernyő anyagát, vagy valami régi sátorszövetet. A textil használata nem javasolt. Bár nehezen gyullad, és nagyon tartós, túl nehéz.

ejtőernyő

Elkészítése: ez nem túl bonyolult dolog, pláne ha valami esernyőt használunk fel. De a négyszögletű ernyő sem fog fejfájást okozni (gondolom). Az ernyőt leszabjuk a megfelelő méretűre. Ezután kivágjuk a stabil ereszkedéshez szükséges átmérőjű lyukat az ernyő közepén. (Ha szövetet használunk, akkor a vágások szélét fixálni kell, különben szétfoszlik az anyag.) Ez a lyuk biztosítja a folyamatos légáramlatot az ernyő kupolájában, ha nem lenne, akkor a kupola feltöltődne levegővel, majd ide oda billegve engedné ki oldalt a levegőt. Eközben jelentősen csökkenne a légellenállása, hiszen a kupola előtt torlódni fog a levegő, és egy lapos koronghoz hasonló aerodinamikai tulajdonságokat kölcsönöz az ernyőnek. A méretet célszerű kísérleti úton meghatározni, vagyis dobd le a rakétát valami magas helyről egy ernyővel a végén. Ha sikerül meghatározni az ernyő és a rajta lévő lyuk helyes méretét, már csak a rakétához kell rögzíteni. Az ernyő széleit hozzávarrjuk a zsinórhoz és a zsinór másik végét pedig a rakéta törzséhez rögzítjük. A törzsön fúrunk két lyukat egymás alatt és azokon átfűzve biztonságosan rögzíteni tudjuk az ernyő zsinórjait.

A zsinórokat nem árt hosszúra hagyni! Az ernyőt ezután már csak gondosan be kell csomagolni a helyére. A hajtogatás fontos, nem lehet csak összetekerni mert akkor nem biztos hogy időben kinyílik! Az ernyőt úgy nyomjuk a hüvelybe hogy annak a közepe legyen alul és a szélei legyenek felül (a nyitás irányába). Egyszerűen nyomkodjuk bele a helyére. Csak arra ügyeljünk, hogy ne tekerjük meg, és akkor nem lesz gond a nyitással.

Néhány egyszerű ejtőernyő vázlata

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum