Az orrkúp


Az orrkúp szerepe a légellenállás csökkentése, jelentőssége a rakéta sebességével fokozatosan nő, de kis rakétáknál sem elhanyagolható. Elsőre azt gondolnánk, hogy minél hegyesebb annál kisseb a légellenállása, és ezzel le is van tudva a dolog, pedig nem így van! Az orrkúp légellenállása akkor a legkisebb* ha szépen le van kerekítve, már inkább egy félbevágott golyóra emlékeztet mintsem "rakéta csúcsra".

* ez így nem teljesen korrekt, mert a sebesség fokozódásával az orrkúp körül áramló gázok viselkedése is változik, így hangsebesség környékén már más viszonyok uralkodnak és ezeket a viszonyokat más profilú orrkúpok tudják csak megfelelően kielégíteni.

Arról van szó, hogy nagy sebességnél hegyesebb orrprofil szükséges míg alacsonyabb sebesség mellet inkább a lekerekített profil előnyösebb. Kivitelezés szempontjából a hegyes csúcsot célszerűbb készíteni. Légellenállás szempontjából ugyan nem a legjobb alacsony sebességhez, de ez amatőr rakétaépítés szempontjából nem olyan lényeges. Azért sokkal jobb mint a semmi.

Különböző orrkúpok.

Anyaga lehet bármi ami elég könnyű hozzá, ezt is célszerű papírból csinálni. Biztos mindenki hajtogatott már életében papírtölcsért, az orrkúp sem készül másképp. Hajtogassunk egy ilyen tölcsért, majd lőjük be a nekünk szimpatikus hosszt, ragasszuk össze papírragasztóval és a megfelelő átmérőnél (a rakéta külső kerülete) elvágjuk a papírt. Így kapunk egy hegyes csúcsot, de ezt nem lehet rögzíteni a rakétához ráadásul még sérülékeny is. Ezt ki kell merevíteni! A belsejébe fújjunk egy kis PÚR habot majd ezt hagyjuk megszilárdulni. Ezután faragjunk bele egy parafa dugót, vagy más méretre esztergált könnyűfát. A dugó átmérője a rakéta tubus belső átmérőjével egyezzen, így biztosítva a megfelelő rögzítést.

A külső felületet csiszoljuk simára és lakkozzuk le. Más alternatíva is létezik, esztergáltathatunk könnyűfából komplett orrkúpot vagy lelophatjuk a gyári tűzijáték rakétákról is. Sok dezodoros flakon kupakja épp ideális orrkúpnak! Nagy rakétáknál alumínium lemezből is elkészíthetjük. A lekerekített profilhoz használhatunk egy félbevágott pinpong labdát, persze ha épp jó az a méret vagy szintén esztergáltathatunk egy konkrét orrkúpot.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum