A rakéta törzs elkészítése


A törzs elkészítése kisseb rakétákhoz hasonló eljárással történik mint a motorok feltekerése. Itt viszont a falnak nem kell sem vastagnak, sem hőállónak lennie. Arra kell törekednünk, hogy a lehető legkönnyebb és legerősebb törzset építsük meg rakétánk számára. Ezért itt szóba sem jöhet a vízüveg mint kötőanyag! Helyette tapétaragasztót vagy papírragasztót használhatunk. A lényeg hogy könnyű legyen! Irányelvként egy pár adat: egy átlagos 35cm kisrakéta kb 35g súlyura jön ki motor nélkül! Ebbe benne van az ernyő és a vezérsíkok is.

Mekkora törzset építsünk?

Ha tudjuk hogy milyen motorral fogjuk hajtani, akkor nagyjából tudjuk mekkora átmérő szükséges. Ha kis rakétát építünk, vagyis nincsenek nagy terhelésnek kitéve a vezérsíkok akkor azokat a rakéta külső borítására is ragaszthatjuk. Ekkor a belső átmérőt készíthejük pont akkorára mint a motorunk külső átmérője. Ez esetben a könnyű dolgunk van a hosszát illetően, az mindig az átmérő 14-15X se legyen! A nagyobb rakéták esetében a vezérsíkokat nem elég egyszerűen felragasztani ilyenkor a törzsön áthaladva belógnak valamennyire a rögzítésül szolgáló alkatrészek. Ezt kell figyelembe venni, hogy a motor ezek közé beférjen!

Ügyeljünk, hogy a törzsben elegendő hely maradjon a megfelelő motor számára.

Elkészítés:

Először a kisseb rakétákhoz való könnyű papír törzsekről írok pár szót. Mint már írtam elkészítésük ugyanúgy történik mint a motorok feltekerése. Itt is szükségünk lesz egy sablonra amire a papírt tekerhetjük. Fontos még a megfelelő vastagságú papírlap is! Jó ha kemény vastag lapot alkalmazunk, mert annak eleve megfelelő szilárdsága van, amihez már nem kell sok ragasztóanyag hogy elérjük a kívánt szilárdságot és tartósságot. Másik fontos dolog hogy a törzshöz használt papírlap nem lehet több darabból összerakva vagyis ha mi 50cm magas rakétatörzset szeretnénk készíteni papírból akkor ahhoz 50cm széles papír kell!

Erősebb rakétáknál a törzshöz használhatunk kész papírcsöveket vagy vékonyabb PVC csöveket is. (PVC csőből a régebbi vagy a ma kaphatóak közül a leggagyibbal kell próbálkozni, azok fele olyan nehezek mint a jobb minőségű csövek) Ilyen papírcső pl.: az épületek hőszigetelésekor használt üvegszál szövésű háló papírcsöve, mely vékony könnyű és erős. (már amelyik, van számtalanféle) Ezek általában 1-1,5m hosszúságúak 3mm falvastagságúak, és nagyjából 40-50mm belső átmérőjűek.

Gyári papírcsövek

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum