Fekete lőpor

A fekete lőpor a legelső robbanószer volt az emberiség történelmében! Ennek ellenére a mai napig aktívan használják sok területen, ami nem véletlen. Összetételét tág határokon belül lehet módosítani, így alkalmazási területe elég széles. Bár az utóbbi időkben egyre inkább háttérbe szorul a használata a sok új, kiváltására tervezett robbanóanyag révén.

Manapság a legelterjedtebb alkalmazási köre a tüzijátékokban való felhasználása. De még mindíg használják az ipari robbantástechnikában, külszíni fejtésekben, kövek utóaprítására és egyéb repesztést igénylő robbantáshoz pl.: nagy méretű fatuskók szétrepesztésére. További alkalmazása még a lőfegyverek lőszereiben való felhasználása. Régebben minden fegyverben feketelőport használtak, manapság csak elvétve találkozunk töltényekben hagyományos feketelőporral. Helyette ma már nitrocellulóz alapú, úgynevezett füstnélküli lőport alkalmaznak.

A feketelőpor toló hatású robbanószer, detonáció sebessége alacsony 500-800m/s ig terjed. Égési tulajdonságait nagyban befolyásolják fizikai paraméterei. Pl.: szemcseméret, tömörítés mértéke, granulátum szemcsemérete. A kezdetekben még egyszerűen por alakban használták, de nagyon hamar rájöttek a tömörítés vagy kötőanyaggal való keverés előnyeire.

A feketelőpor 3 összetevője: Salétrom, szén, kén

A ma kapható, vagy a termékekben felhasználásra kerülő feketelőport szinte mindig granulálják és csak nagyon kivételes esetben használják "liszt" formában. A granulálás előnyeit a robbanószerek rész általános ismertetőjében már leírtam, az érdeklődők ott olvashatnak utána a hatásmehanizmusnak. Használják még rakéta üzemanyagnak is, de ott egyetlen blokkba tömörítik, lehetőleg a maximális 1,7gr/cm3 sűrűségig.

A granulált feketelőport a következőképpen készítik:
Az összetevőket (KNO3/C/S) golyósmalomban finomítják a kellő szemcseméretűre, majd keverik és oldószeres kötőanyaggal kezelik. Ezután a kissé nedves lőport nagy nyomású hidraulikus prések tömörítik a megfelelő sűrűségűre több tonnás nyomással. Az így kapott tömböket kiszárítják és összezúzzák. Ezután a szemcséket különböző lyukátmérőjű szitákon engedik keresztül, amelyek más, más tartájba kerülnek, így osztályozva szemcsemérettől függően a célnak éppen megfelelő lőport.

Granulált feketelőpor

A feketelőpor három összetevőből áll: KNO3 (kálium-nitrátból) ami az oxidálószer szerepét tölti be, ( C ) faszénből ami a tüzelőanyag szerepét tölti be, és (S) kénből ami egy részt szintén tüzelőszer, másrészt égésgyorsító adalékként is funkcionál. Ezeket sokféle arányban használják feketelőpor készítésre, hogy a célnak megfelelő égési tulajdonságú lőport kapjanak.

Az egyik legáltalánosabb arány a 75/15/10 (KNO3/C/S) összetétel, de elméletileg 73,9/14,6/11,5 lenne az "ideális". Még fontos megemlítenem, hogy a faszén az egész lőpor lelke. Itt nem pusztán elemi szénről van szó, hanem bonyolult vegyületek sokasága található a faszénben. Ezért a faszén fajtája és minősége döntően befolyásolja a lőpor égési tulajdonságait, főként az égéstermékek mennyiségét és minőségét! Többek között ezért nem lehet egy egyszerű képletben leírni a lőpor égését.

A képlet elméletben:

2 KNO3 + 2 S + 2 C ===> K2S + N2 + 2 CO2 + SO2

Az összetételeket mindig úgy választják hogy az adott célnak megfelelő legyen pl.: a töltényekben olyan keveréket használnak, ami kevés szilárd égésterméket eredményez, míg rakéta üzemanyagnak olyat ami a kelleténél több tüzelőszert tartalmaz, hogy a keverék égése ne legyen túl gyors. Repesztésekhez, robbantásokhoz, tüzijátékok kidobó, bontó tölteteihez olyan összetételt választanak, hogy a keverék égése a lehető leggyorsabb legyen.

Szerintem a feketelőpor az egyik legsokoldalúbb robbanószer és számomra tekintélyét tovább alapozza, hogy a felfedezése óta eltelt 1200 év alatt gyökeresen megváltoztatta a világot. És úgy néz ki, hogy még sokáig megállja a helyét a világban, méghozzá békés célokkal mint amire annó a kínaiak is használták és használják a mai napig, hogy a tüzijátékokkal szórakoztassák az embereket.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum