Nitrometán "nitró" NM

A nitrometán egy viszonylag jól ismert anyag, rengeteget használnak belőle. Az iparban oldószerként, ragasztók alapanyagaként és ami talán a legegzotikusabb felhasználási módja, hogy versenyautók üzemanya ként használják. A mozikban sokszor láthattuk ahogy gombnyomásra árad a nitró a motorba és az autónk máris kilő mint egy rakéta. Sok legenda kering körülötte. De csak nagyon kevesen tudják pontosan mi is az a "nitró".

Nagy tisztaságú nitrometán alapú üzemanyag

A motorok teljesítménynöveléséhez használt "nitró" üzemanyag különbözik a hagyományos üzemanyagoktól. Ugyanis nem csak levegőn képes elégni, ahogy a benzi a metanol vagy más üzemanyagok, hanem képes akár légmentes térben is égni. Hogy hogy lehetséges ez? Nagyon egyszerű, a nitró tulajdonképpen egy folyékony robbanóanyag! Mivel oxigént hordoz magában, a motorba jutva kevesebb oxigén kell az elégetéséhez mint a benzinnek, így a motor ütemenként 2,5X annyi nitrometánt tud elégetni mint benzint. Ez lényegesen nagyobb teljesítményt jelent.

Molekuláján belül nem csak szén és hidrogén található ahogy pl a benzinben, hanem oxigén is, úgy ahogy a többi kondenzált robbanóanyagban. A Nitrometánról kevesen mondanák meg hogy egy robbanóanyag, mert nagyon stabil. Ütésre, súrlódásra nem érzékeny. Termokémiailag is stabil, hő hatására nem bomlik könnyen, nem válik érzékenyebbé, viszont nagyon könnyen párolog, és roppant gyúlékony.

A nitrometán molekula

Égési sebessége fél méter másodpercenként. Meggyújtva más gyúlékony szénhidrogénekhez hasonlóan lassan elég. Lángja halvány sárga színű, mivel oxigénegyenlege nagyon rossz, így némi elemi szén is felszabadul. Ez a kevés szén izzik a lángban, ennek a fényét lehet látni. A szén mellett sok hidrogén található benne, mely színtelen lánggal ég el. Égéstermékeinek legnagyobb része víz. Egy alacsony széntartalmú szénhidrogén vagyis egy paraffinféle, pontosabban egy nitroparaffin. A nitrometánban található oxigén egyetlen nitrocsoportban található. Gyakorlatilag nem csak a legegyszerűbb nitroparaffin hanem az ammónium-nitrátot leszámítva a legegyszerűbb nitrált robbanóanyag!

Előállítása: olcsónak mondható a többi robbanóanyagéhoz képest. Propán gőz fázisú, magas hőmérsékletű nitrálásával állítják elő, salétromsav felhasználásával. A reakcióban a propán lánchasadása miatt sok végtermék keletkezik nitroetán, nitropropán, nitrometán.

Megjelenésre olyan mint a víz, viszkozitása alacsony. Nagyon eőrs, jellegzetes szaga van. Könnyen párolog, ha bőrünkre kerül érezhetjük ahogy teljesen lehűti párolgás közben. Savas kémhatású! Nagyon jó oldószer, a legtöbb nitro vegyületet, műanyagot, festéket, zsírt oldja! Nagyon gyúlékony, levegőn 35C fokon belobban! Forráspontja 102C , fagyáspontja -29C fokon van. Vízben nagyon gyengén oldódik. Gőzei ártalmasak, enyhén mérgező.

Nagy tisztaságú nitrometán (jobb oldali üveg)

Robbanóanyagként többféle módon hasznosították már. Kezdetben PLX nevű robbanóanyagként voltak vele kísérletek a második világháború idején. Ez gyakorlatilag 95% Nitrometán és 5% Etilén-diamin keverékéből állt. Mivel a nitrometán igen stabil, csak érzékenyítő adalék segítségével lehet eredményesen felrobbantani, de még így is elég erős detonátor szükséges hozzá. Mivel mindkét komponens roppant könnyen párolog hadi alkalmazásra nem került sor.

A nitrometán tisztán is felrobbantható a megfelelő erősítőtöltet mellett. Detonáció sebessége 6350m/s. Oxigénegyenlege: -39.31

Sufnivegyész körökben elterjedt változata a PLX nek hogy nagy %ban folyékony oxidálószert és emulgálószert kevernek a nitrometánhoz. Mivel viszonylag könnyen hozzájuthatunk ehhez a komponenshez, és az általa eredményezett robbanóanyag keverék elég instabil, nem írhatom le az adalék mivoltát.

Az instabilitáson kívül még más veszélyeket is tartogat...

(Kezdő sufnivegyészeknek megjegyezném NEM Hidrogénperoxid!! Az összekeverés pillanatában veszélyes reakciók indulnak meg és koncentráció függvényében valószínűleg azonnal kigyullad a nitrometán. Anno kétkomponensű magától gyulladó folyékony rakétahajtóanyagnak használták a keveréket!)

Amúgy a nitrometán + folyékony oxidálószer keverék nagyon erős robbanóanyag, magas detonáció sebességgel és nagy brizanciával rendelkezik. Erősebb mint a Nitroglicerin, de kezelése legalább akkora odafigyelést igényel. Gyutacsérzékeny.

A másik alkalmazása mint robbanóanyag a szilárd oxidálószerrel kevert változata az ANNM.

Ez egy ammónium-nitrát alapú robbanóanyag keverék, 75% AN és 25% NM tartalmaz. Detonáció sebessége 6900 és 6300m/s közé tehető. Sok a változó tényező PL sűrűség, az ammónium-nitrát szemcsemérete, a nitrometán aránya stb. Így igen nehéz pontosan meghatározni ennek a robbanóanyagnak a detonáció sebességét. A keverék nagyon jó robbanóanyagot eredményez, erősebb mint a TNT bár kevésbé brizáns. Ipari alkalmazására voltak kísérletek, (Astrolit B típusok) de a nitrometán párolgékonysága itt is akadályt jelentett. Égéstermékei 100%-ban gáz vagy gőz halmazállapotúak, (Széndioxid, nitrogén és víz) Káros anyagot alig bocsájt ki! Égéstermékeinek 85% víz. (ezért akarták bányászatban alkalmazni...)

Ipari robbanóanyagként 25%-nál nagyobb menyiségben keverték volna a nitrometánt az ammónium nitrát nagyon finom porához, majd a kapott masszát emulgálószerrel kezelték volna. A kapott krém szerű anyag nagy sűrűséggel és eléggé negatív oxigénegyenleggel bírt. 1,5X erősebb mint a legtöbb dinamitféle.

Sufnivegyész körökben igen népszerű robbanóanyag. Elég stabil, de egy erős detonátor segítségével el lehet indítani. Az ilyen jellegű keverékekhez biztonsági okokból mindig a helyszínen keverik a nitrometánt. Ennek továbbfejlesztett változata az érzékenyített ANNMAL keverék, ami kis százalékban alumínium port tartalmaz. Ez növeli a robbanáskor keletkező hőt, és forróbb égéstermékeket produkál, ami hajlamosítja a robbanásra (forró pontok elmélete). A nagy fém ballaszt lassítja a detonáció sebességet, (5700m/s) de némileg növeli a brizanciát és az érzékenységet. Csak a helyes arányban adagolt és FELÜLETKEZELT alumíniumot szabad használni, különben veszélyes alkáli reakciók indulhatnak meg a keverékben! A nitrometán savas kémhatású! Az ammónium nitrát erős oxidálószer, az alumínium pedig erős redukálószer! A keveréket tárolni veszélyes lehet! Senkinek nem ajánlom az elkészítését!!!

A Nitrometán veszélyes és gyúlékony komponens, nehéz kezelni a belőle készített robbanóanyagokat, ezért sem hadi sem ipari alkalmazásra nem került sor! (nem véletlenül!!!!!)

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum