Trinitro-fenol TNP "Pikrinsav"

Pikrinsav

A Pikrinsav napjainkban már nem játszik jelentősebb szerepet a robbanóanyaggyártásban. Anno az Első világháború idején használták nagy mennyiségben gránátok megtöltéséhez és egyéb hadi célokra. Hátránya, hogy alapanyaga a fenol elég drága, így a második világháború idején már teljesen felváltották a TNT-vel.

FenolToluol

A fenol egy színtelen kristályos anyag, egy benzolgyűrű alkotja, amihez közvetlenül egy darab hidoxil csoport kapcsolódott. A toluol annyiban tér el, hogy ott egy CH csoport található. Így a Pikrinsav lényegében egy szénatommal és két hidrogénnel kevesebbel rendelkezik mint a TNT de ugyanannyi nitrocsoportal ezért jobb oxigénegyensúllyal rendelkezik. Ez a kis eltérés egészen más karakterű robbanóanyagot eredményez. A pikrinsav Lényegesen érzékenyebb robbanóanyag mint a TNT. Nem csak könnyebben indítható, hanem reaktívabb is. Mivel vizes oldata erős sav reakcióba lép a fémekkel, és pikrátokat képez. Ezek a sók szintén robbanó tulajdonságokkal bírnak, általában érzékenyek, ezért primer robbanóanyagnak számítanak. Robbanása a jobb oxigénegyenleg ellenére még mindig sok elemi szén fejlődésével jár. Ezért a TNT-hez hasonlóan ez is fekete, szürke füstel, és villanó sárga lánggal robban.

A Pikrinsav vagy trinitro-fenol C6H3N3O7 "TNP" Élénksárga színű kristályos anyag. A kristályok prizma szerűek, vízben nehezen oldódnak. ( 1.40 g/100 ml 20C fokon ) Vízben oldva erős savat képez. Vizes oldata erősen sárga színű, még kis koncentrációban is. Gyapjú, selyem, és bőr festésekor használják. Az ipar sok területén és analitikai kémiában alkalmazzák. Oldata kis koncentráció mellet is erősen keserű ízű, innen kapta a nevét is: picros = keserű. Erősen mérgező anyag!

Kristályos Pikrinsav

Vizes oldata fémekkel jól kristályosodik, robbanékony sókat képez, úgynevezett pikrátokat (pl.: ólom, vas, cink, nikkel, réz, kálium, nátriummal ) Ammóniával szintén pikrátot képez, (Ammonium-pikrátot ) amit füst nélküli lőporok és más robbanószerek gyártásához használnak. Ebből a szempontból a Kálium-pikrát sem elhanyagolható. A fémekkel alkotott sói egytől egyig robbanó tulajdonságú anyagok, melyek többsége ütésérzékeny és hőre robban.

A pikrinsav kristályai 122.5C fokon megolvadnak, lassú melegítéssel e fölött szublimálnak. Gyorsabb melegítéssel 200C fok környékén erősen bomlik, 300C foknál elpuffan. Gyutaccsal indítva a TNT-nél erősebb robbanószer. Mivel fémekkel ütésérzékeny vegyületeket alkot, ezért csak speciális lakkozott gyutacshüvelyeket lehet használni hozzá.

Előállítása: Iparban több lépcsős nitrálással, a TNT-hez hasonlóan készítik, tömény salétromsav és kénsav nitrálóelegyében. Labor körülmények között megdöbbentő módon beéri lényegesen kisebb koncentrációjú salétromsavval is ~70%. Viszont tény, hogy rosszabb a kitermelés. Létezik egy eljárás ahol 98% kénsav és nátrium-nitrát segítségével készítenek nitrálóelegyet, és ebben direkt módon nitrálják a fenolt. (működik!)

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum