Mono, Di, Tri, Tetra, Hexanitro-benzol

A trinitrobenzol a legegyszerűbb nitrált benzolfélékhez tartozik. Szoros rokonságban áll a TNT vel és a pikrinsavval. Ezek a robbanóanyagok alig különböznek egymástól. Alapjuk a benzolgyűrű, melyhez különböző számú nitrocsoportok, szén-hidrogén, klór, fluor és más elemek kapcsolódnak.

Általában nagy erejű robbanóanyagokról van szó. Detonáció sebességük 7000m/s feletti, és nagyon stabilak, érzéketlenek az ütésre és súrlódásra. Elképesztő számú robbanóanyag tartozik ehhez a családhoz. Sokukat hadi, vagy ipari célokra gyártják.

A Mononitró és dinitrobenzol szerepe jelentősebb mint a Trinitro-benzol, de robbanóanyaggyártás szempontjából csak a trinitrobenzol vagy a nálánál több nitrocsoporttal rendelkező tetranitro és hexanitro-benzol kapott kisebb szerepet. Ennek az az oka, hogy előállítása nagyon kis hatásfokkal lehetséges, ezért nem gazdaságos mint robbanóanyag, főleg hogy nem is túl erős. A jóval könnyebben és olcsóbban készíthető TNT erősebb robbanóanyagnak minősül, ezért teljesen kiszorította a Trinitro-benzolt a katonai vagy ipari alkalmazás lehetőségéből.

A Mononitro-benzol vagy nitrobenzol: sok területen használják, úgy mint : oldószer, illat aroma, festék anyag, gumigyártás. Bár nagyobb mennyiségben mérgező. Jellegzetes keserű mandula illatú, sárgás színű folyadék, fagyásfontja (5,8C) alatt zöld színű kristályos anyag.

Nitrobenzol

A Dinitro-benzolt: főként robbanóanyagokhoz adalékanyagként gyártják, rakétahajtóanyagként és füst nélküli lőporok adalékaként használják, de csak elenyésző mennyiségben. A dinitro-benzolt is helyettesíthető a jóval gazdaságosabb dinitro-toluollal.

Dinitro-benzol

A Trinitro-benzol: egy sárga színű kristályos anyag, 122-127C fokos olvadásponttal. (izomer függő) Stabil, nem bomlékony. Nem ütés és dörzsölésérzékeny.

Tetranitro-benzol: Egy szintén sárgás színű kristályos anyag 129-130C fokos olvadásponttal. Nedvesség hatására pikrinsavvá bomlik. Szobahőmérsékleten is reagál ammóniával, így pikramidot képez. Érzékenysége magasabb mint a pikrinsavnak. 2Kg súly 25cm magasról 1cm2 felületnek csapódva képes berobbantani. Trauzul próba: 447cm3.

Hexanitro-benzol: A második világháború idején kísérleteztek vele, de a Tetranitro-benzolhoz hasonlóan nem stabil, bomlékony a fényre, nedvességre, ezért használhatatlannak minősítették. Detonáció sebessége 9300m/s!

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum