Trinitro-metán Nitroform

Trinitro-metán molekula

Trinitro-metán vagy nitroform: CHN3O6 Szobahőmérsékleten folyékony, kissé sárgás vagy színtelen robbanóanyag. Olvadáspontja +15C fok Ez alatt megfagy és színtelen áttetsző kristályokat alkot. A nitroglicerinnel ellentétben ekkor stabilitása nem romlik, nem válik érzékennyé, ezért raktározását hűtőben borostyán üvegben célszerű megvalósítani. Az amúgy elég instabil robbanóanyag +25C fokon barna füst kíséretében hajlamos bomlani. Ugyanezt teszi erős fény hatására is! Oldódása exoterm folyamat, ezért csak nagy körültekintéssel hűtve oldható és keverhető! Vízben, etanolban és acetonban oldódik. A robbanás kockázatának csökkentése érdekében feloldva szállítják és tárolják az iparban.

Enyhén mérgező, irritálja a bőrt a légutakat és a szemeket.

Érzékenysége a nitroglicerinéhez közeli, de sokkal kedvezőtlenebbek a tulajdonságai. Lassan melegítve 150C fok környékén deflagrál. Nyílt lángra detonál. Önmagában a nagy fokú instabilitása miatt nem használják mint robbanóanyag, mégis nagy szerepe van a robbanóanyaggyártásban. Mert segítségével más nehezen előállítható stabil robbanóanyagokat készíthetünk.

Erős sav, ezért fémekkel képes robbanó sókat képezni. Ilyen fémek: Lítium, magnézium, alumínium, cink, vas, nikkel, ezüst és ólom. Ismertebb és használt robbanó sói: A kálium és nátrium-nitroform. Ismertebb robbanóvegyületei közé tartozik a Hidrazin-nitroform is.

Az iparban régebben acetilén gáz és salétromsav reakciójával állították elő. Manapság Izopropilalkohol és salétromsav reakciójából 25C fokon Metilén-klorid segítségével állítják elő.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum