Eltilénglikol-dinitrát EGDN

EGDN molekula

Etilénglikol-dinitrát. A nitroglicerin és nitropenta családjába tartozó robbanóanyag. Vagyis egy észter nitrát. Ahogy a neve is mutatja dinitrát és nem trinitrát mint a NG. Egy nitrocsoporttal kevesebbel rendelkezik. Ez az erején nem észrevehető, sőt Trauzul próbán jobb eredményt ért el mint az NG! Detonáció sebessége némileg alacsonyabb a nitroglicerinénél. Nagyobb a robbanáshője és a gáztermelése is. Erősebb robbanóanyag.

A nitroglicerinhez nagyon hasonló kémiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Megjelenésében talán kicsit sárgásabb a színe, de nincs igazán észrevehető különbség

Mindkét anyag érzékenysége azonos, vagyis 0.2J! Fajsúlyra szinte megegyezik a nitroglicerinével ezért jól keverhető a két robbanóanyag. Ezt gyakran meg is teszik az iparban, mivel a nitroglicerin alapú robbanóanyagok fagyáspontját (+13C) lehet vele csökkenteni, akár -20C fokra is! Tisztán az EGDN-ot nem használják dinamitok készítéséhez, szinte kizárólag az NG fagyáspontjának csökkentésére alkalmazzák. Pedig a nitroglicerinnél jobb tulajdonságokkal bíró robbanóanyag, sajnos az alapanyaga az etilénglikol igen drága. Az etilénglikolt fagyálló folyadékokban használják, mérgező hatású, erősen édes ízű, jellegzetes szagú, sűrű folyadék.

Élettani hatásai is eltérnek, a nitroglicerinhez hasonlóan ez is erős értágító hatású, de mérgezőbb mint az NG.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum