Nitrokeményítő

A száradó nitrokeményítőÉgő Nitrokeményítő

Nitrokeményítő C12H12(NO2)8O10 A nitrokeményítő szerkezetileg nagyon hasonlít a nitrocellulózhoz. Sokáig nem is tudták, hogy a nitrocellulóz és a nitrokeményítő két különböző robbanóanyag. A nitrokeményítő mint ahogy a neve is sugallja keményítőből (burgonyakeményítőből vagy kukoricakeményítőből ) készül. A 2. világháborúban gránátokban használták mint robbanószer. Vannak bizonyos előnyei a nitrocellulózzal szemben. Az egyik hogy erősebb robbanóanyag, mivel átlagosan 16% nitrogént tartalmaz. Ezzel szemben a legjobb tisztaságú nitrocellulóz is csak 14% nitrogént tartalmaz. Itt meg kell hogy említsem, az ilyen tisztaságú nitrocellulóz előállításához drága, nagy tisztaságú vegyszerek kellenek, kénsavat már nem is használnak mint vízelvonószer. A nitrokeményítő a hagyományos kénsav-salétromsav nitrálóeleggyel is elkészíthető. Igaz, hogy ez roppant kényes művelet, mert a keményítő a cellulózhoz hasonlóan könnyen feloldódik a kénsavban.

Az előnyök közé tartozik a jobb fizikai szerkezet, a jobb töltényezhetőség. A cellulóz egy szálas szerkezetű anyag, nitrálás során ez nem változik meg, így később megnehezíti a használhatóságot. A keményítő ezzel szemben egy nagy finomságú por, mely szintén megőrzi szerkezetét a nitrálás során, így az a későbbiekben könnyen préselhető és töltényezhető. Érzékenysége alacsonyabb a nitrocellulózénál, de ugyanolyan gyúlékony. Meggyújtva lassabban ég mint a 14% N tartalmú NC

Az előnyök itt ki is merültek, a legsúlyosabb hátrány, hogy a szintézis során egy nyúlós végterméket is kaphatunk, ha nem megfelelően szárítjuk. Kissé higroszkópos... A kénsavra ez is érzékeny, így előállítása során rendkívül pontosan be kell tartani a kőmérsékleti értékeket, és a savak koncentrációját az adott fázisokban.

Tulajdonságaiban hasonló a nitrocellulózhoz, már ami a robbanószer mivoltát illeti. Detonáció sebessége 7200m/s körülire tehető. Kissé ütésérzékeny, de kevésbé érzékeny mint az NC. Erősebb kalapács ütésre elcsattan. Nagyon gyúlékony, 175C fokon kap lángra. Meggyújtva lassú sárga lánggal, füst nélkül elég. Tárolása víz, vagy petróleum alatt javallott. Nem oldódik vízben, az NC-hez hasonlóan acetonba, éterbe oldódik. A kész nitrokeményítő apró, finom por szerű, elméletileg fehér, gyakorlatilag meg sárga kristályos anyag. Ez a sárgulás abból fakad, hogy könnyen bomlik a kénsav hatására, és mivel erre nagyon érzékeny könnyen "megkapja" a kénsav. A bomlástermékek kissé sárgásra színezik az anyagot. Ezek a bomlástermékek kölcsönzik a higroszkóposságát is.

Előállítása: Elég bonyolult eljárás az ipari előállítása. A készítéskor keletkező hőt dupla falú ólom "fazékban" végig vezetett hűtővíz vezette el, hogy a reakció során a hőmérséklet ne szökhessen fel túl magasra. A nitrálás két fázisból áll, először gyengébb aztán erősebb salétromsavat használnak a nitráláshoz. Kénsavat csak a második fázisban használnak, ekkor hűtik jobban a keveréket. A kicsapódó nitrokeményítő kristályokat alkoholban átmossák, és vákuumban szárítják meg teljesen.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum