Erithritol-tetranitrát ETN

Az Eritritol-tetranitrát molekula

Erithritol-tetranirát vagyis ETN. ( C4H6N4O12. Közeli rokona a PETN nevű robbanóanyagnak. Erithritol-ból készül ami egy édesítőszer. hasonlóan a szorbitolhoz. A PETN el szemben ez egy kevésbé ismert robbanóanyag, az erithritol nagy költségei miatt kutatások leálltak vele mikor feltalálták. A mai gyártási technológiának hála az erithritol előállítási költségei csökkentek, és újra elérhetővé vált az amatőr kísérletezők számára is. Ez új lendületet adott a kísérleteknek. Az ipar kevés figyelmet fordít az ETN re, mivel helyette a PETN-t használják ami némileg stabilabb és erősebb.

Az amatőr körökben végzett kísérletek azt mutatták, hogy ez a robbanóanyag hihetetlen jó tulajdonságokkal bír! Amellett hogy erős robbanóanyag könnyen előállítható. Az ETN előállítása is nitrálással történik, hasonlóan sok más robbanóanyaghoz, ám a nitrálókeverék salétromsav koncentrációjára kevésbé érzékeny, akár gyenge 70%-os salétromsav használata mellet is elkészíthető! Az előállítási folyamat lényegesen egyszerűbb mint a PETN esetében.

Az ETN egy fehér színű kristályos anyag, nagyon halvány sárga beütéssel. Vízben nem oldódik, viszont oldódik acetonban és más ketonokban.

Alacsony olvadáspontjának köszönhetően, könnyen formába önthető. Az öntött töltet sűrűsége közelíti meg legjobban a maximális 1,6g/cm3. Forró vízfürdőben megolvasztva az olvadék erős sárga színt vesz fel, mely a későbbiekben megmaradhat, bár fakulni fog. Az olvadék nehezen szilárdul, hasonlóan a szorbitolhoz. Sokáig folyékony, illetve formázható marad. Oxigénegyenlege jó, több oxigénnel rendelkezik mint ami a tökéletes égéshez szükséges, így hatásnövelés céljából alumínium porral keverhető. OB.: +5,3%! Közepesen ütésérzékeny, ez még kezelhető szintet jelent. 2J kb: 1kg súly 35cm ről ejtve. Összehasonlítva a PETN el : 3J kb: 1kg 45cm ről ejtve.

Gyutacsérzékeny, indítására kis erejű gyutacsok is elégségesek. Lefojtva gyújtózsinórral is felrobbanhat a néhány grammos mennyiség. Meggyújtva sárga lánggal ég el korom és füst nélkül, erősen sisteregve. Gyenge gyutaccsal vagy kalapáccsal indítva megfigyelhető egy érdekes jelenség, az anyag erős fehér szikrák közepette durran el, olyan mint ha valami fémpor égne a levegőben. Ugyanez észlelhető a PETN nél is!

Robbanási körülmények között a következő folyamat játszódik le:

A képletből kitűnik hogy az égés tökéletes, nem keletkezik szénmonoxid, sőt kevés oxigén is marad, mely további tüzelőanyag elégetésére alkalmas. Ezzel szemben a PETN robbanása a következő képlettel írható le:

Előállítás:

Hasonlóan történik mint a legtöbb robbanóanyag esetében, a kénsav és salétromsav alkotta nitrálókeverék hatására jön létre. Tiszta alapanyagok esetén a kitermelés közel 100% legtöbb esetben 95% fölött van. Alternatívaként amatőr körökben tömény kénsav és ammónium nitrát vagy kálium nitrát segítségével készítik el a nitráló keveréket, melybe hűtés közben adagolják az Erithritolt. Ez lényegesen rosszabb kitermeléssel használható, de működik. A keletkezett terméket vízzel és savak semlegesítésére alkalmas anyagokkal (pl szódabikarbóna) öntik fel, majd szűrik le a kristályokat. A szűrés után a kapott kristályokat tisztítás céljából acetonban feloldják, majd újabb szűrés után újrakristályosítják. Az ETN egyetlen hátránya az ára, az Erithritol igen drága!

A száradó Eritritol-tetranitrát

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum