HMX Oktogén ( C4H8N8O8 )

HMX (High-velocity Militarti eXplosive)- 1,3,5,7-tetranitro-1,3,5,7-tetraza-ciklooktán

Száradó, kristályos HMX

Megjelenése: fehér kristályos anyag. Stabil vegyület, stabilabb az RDX-nél. A gyutacsérzékeny robbanóanyagok közül a nehezebben indíthatóak közé tartozik. Nem érzékeny a dörzsölésre, és csak határozottan nagy erejű ütésre indul be. Kénsavval forralva bomlik. 1930-ban gyártották először. Kizárólag katonai felhasználása ismert. "detonátor" nukleáris töltetekben, rakéta hajtóanyagként illetve plasztik robbanóanyagok, kumulatív töltetek készítésére használatos, igen drága robbanóanyag. HMX az egyik legerősebb robbanóanyagok egyike. A HMX az RDX gyártás egyik mellékterméke. Az RDX gyártás során a reakciót ammónium nitrát, és más segédanyagokkal el lehet tolni a HMX termelődés iránya felé. Ebben az esetben is csak 10-20% HMX keletkezik 80% RDX mellett. A kétféle robbanóanyagot az RDX feloldásával választják szét.

Előállítása: ecetsav-anhidrides RDX gyártás mellékterméke volt 10%-ban.

Számos módszer létezik az előállítására. Oktogén és a hexogén ugyanazokból az anyagokból állítható elő, de az anyagok arányával és a hőmérséklet szabályozásával segédanyagokkal a reakció egyensúlya eltolható az oktogén keletkezésének irányába.

Kidolgoztak olyan módszert is, amiben DPT-ből(diciklo-dinitro-pentametilén-tetramin) állítják elő a HMX-et. HMX-et 10C fokon tömény HNO3-mal nyerik. Ha NH4NO3-at is adnak hozzá, akkor mégjobb a kitermelés.

Iparban:

Két lépesben hajtják végre a nitrolizist. Hexamin ecetsavas oldatához Ac2O és paraformaldehid jelenlétében salétromsavas NH4NO3-oldatot adnak, így a hexamin DPT-vé alakul. Második szakaszban a nitrálóba adagolják a reagensek maradék részét. reakció lezajlása után vizet adnak a reakció elegyhez majd szűrik és semlegesítik a kész anyagot.

Felhasználása: Nagy erejű katonai robbanóanyagok készítésére pl: PBX (HMX tartalmú plasztikus katonai robbanóanyag) Oktol (75% HMX, 25% TNT. tartalmú robbanóanyag, rakéták, lövedékek robbanófejének megtöltéséhez)

Oktogén molekula

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum