Tetrtakén-tetranitrid (S4N4)

Tetrtakén-tetranitridTetrtakén-tetranitrid

Tetrasulphur-tetranitrid, Tetrtakén-tetranitrid, (S4N4)

Aranysárga színű kristályos anyag. Érdekes prizma alakú kristályokat alkot. A hőmérséklet emelkedésével színe változik, aranysárgáról egyre vörösebb színűre. 187C fokon olvad és 207C fokon robban be. Olvadásponton erős fényvillanás hatására felrobbanhat! A Hőmérséklet emelkedésével nem csak a színe változik, de egyre instabilabbá válik. 30C fokig biztonságosnak és stabilnak mondható. 100C foknál kezd veszélyessé válni. Mechanikailag stabilnak mondható, a Nátrium-azid szintjén van! Ütés és súrlódás érzékeny! A teljesen tiszta vegyület érzékenyebb a mechanikai hatásokkal szemben, mint az elemi kénnel szennyezett minta. Kötőanyagokkal keverve nagyban csökkenthető az érzékenysége. Szabad levegőn sokáig eláll, nem bomlik. Biztonsági okokból célszerű petróleum alatt tartani. Vízben nem oldódik, de oldódik benzolban, toluolban. Kifejezetten erős robbanóanyag! Kiváltható vele a diazidodinitrofenol!

Nagyon reaktív! Enyhén savas környezetben reagál a fémekkel: Ezüsttel, vassal, irídiummal, ólommal, rézzel, titánnal, vanádiummal, cinkkel, alumíniummal, magnéziummal. Szinte minden fémmel!

Reagál továbbá az acetilénnel is. (és sok mással)

Előállítása: Vízmentes ammónia gáz, és kén-klorid reakciójával történik. A fojamat során 0C fokra hűtött benzol vagy toluolos kén-klorid oldatba ammónia gázt vezetünk. A Reakció könnyen végbemegy, végig 0C fok alatt tartható a reakció. A végén egy szűréssel távolítható el az Ammónium klorid és a fel nem oldódott kén.

A másik variációban ammónium-klorid segítségével lehet előállítani a következő képpen:

A reakcióban melléktermékként kén és sósav keletkezik.

Tiszta kén és ammóniagáz reakciójából is előállítható magasabb hőmérsékleten katalizátor segítségével. Sajnos erről a folyamatról nem tudok többet írni. Nem tisztázott a katalizátor és a hőmérséklet mivolta. Gondolom a Platina megfelelne hozzá...

Tetrtakén-tetranitrid

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum