Réz-fulminát

Réz-fulminát

Réz-fulminát: Cu(ONC)2 zöldes-szürke árnyalatú kristályos anyag. Víz és meleg hatására lassú autooxidációs folyamat lép fel, (megdöglik) de nem oldódik a vízben. Szárazon stabil, hosszú időn át eláll, de biztonsági okokból célszerű petróleum alatt tartani. Oldószerről nem tudok. A Higany-fulminátnál stabilabb, kissé gyengébb robbanóanyag. Detonáció sebessége megközelítőleg egyezik a higany-fulminátéval. Gyulladáspontja 205C fokon van. Más fémekkel reagálhat! Tárolási problémái miatt nem használják ipari sem katonai célokra. Régen szénbányákban használták robbantásokhoz mint primer robbanóanyag. Kissé mérgező. Égéstermékei lényegesen barátságosabbak mint pl: a higany-fulminátnak. Robbanása során kevés, sötétbarna füstöt fejleszt.

Előállítása: megegyezik a higany-fulminátéval. (jómagam szerény véleménye szerint is működik az eljárás) Más források szerint ennél sokkal bonyolultabb módon állítható elő.

Első lépésként higany-fulminátot reagáltatunk nátriummal, amiből nátrium-fulminát keletkezik és higany. A higany könnyen eltávolítható a keverékből. Majd a nátrium-fulminátot rézkloriddal reagáltatva kapunk réz-fulminátot és nátriumkloridot.

Réz-fulminát

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum