Higany-fulminát


Kristályos Higany-fulminát

Higany-fulminát Hg(ONC)2 fémorganikus robbanószer, a higany-nitrát salétromsavval alkotott sója mely erősen mérgező anyag. Robbanása igen heves, könnyen kiváltható, mechanikai és hőhatással is. Alacsony hőmérsékleten meggyújtva deflagrál (lenti videó) Magas hőmérséklet, hirtelen hőemelkedés következtében, még kis mennyiség is fojtás nélkül detonál! Érzékenysége a fém alapú tüzelőszerben rejlik. (higany) A fém alapú égéstermékek rendkívüli forróság kíséretében keletkeznek. Ez a jelenség a forró pontok elmélete szerint teszi az adott robbanóanyagot ennyire robbanékonnyá, könnyen indíthatóvá.

Napjainkban már kiszorulóban lévő de még mindig sokat használt iniciáló robbanószer. Legfőbb alkalmazása a haditechnikában van, ugyanis a töltények gyutacsaként használták. Legtöbb esetben nem önmagában, hanem Kálium-kloráttal és kötőanyaggal (dextrinnel) keverve készítettek belőle ugynevezett csappantyúelegyet. Manapság szinte teljesen kiszorította a biztonságosabb ólomazid, bár már annak is meg vannak számlálva a napjai, hamarosan bevezetésre kerülő új biztonságosabb és környezetre is ártalmatlanabb gyutacsoknak hála.

Higany-fulminát

Előállítása: salétromsav és tiszta etil alkohol segítségével higanyból történik. A folyamat több lépcsős, a salétromsavval nitráljuk a higyanyt, majd a kapott higyan-nitrátot egy kissé erősebb nitrálóelegyben vízelvonószer (etanol) jelenlétében higany-dinitráttá (higyan-fulmináttá) nitráljuk. A folyamat veszélyes, mérgező és robbanékony gázok keletkeznek!

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum