NI3 (jód-nitrogén, nitrogén-trijodid)

jódazid

A nitrogén-trijodid vagy ismertebb nevén jód-nitrogén egy rendkívül instabil vegyület, ami a legkisebb mechanikai hatásra vagy hőhatásra nagyjából 3-4000m/s sebességgel bomlik el!

(A vegyületet szokták nevezni még (((jódazidnak))) is, de ez nem fedi a valóságot, itt nem igazán azidról van szó. Csak nemrégiben ébredtem rá hogy a nevek különböző vegyületeket takarnak! A Jódazid IN3 de sajnos túl kevés ismeretem van vele kapcsolatban, sajnos nem tudok róla információt közölni!!)

Bomlás közben nagy mennyiségű hő szabadul fel nagyon rövid idő alatt, közben eredeti alkotóelemeire hullik szét a vegyület: jódra és nitrogénre.

A kristályos jód robbanáskor lila felhőként jelenik meg. A nitrogén-trijodid sötétlila vagy inkább fekete kristályos anyag. Szabad levegőn lassan bomlik tárolni még víz alatt is veszélyes! Szárazon képtelenség bármit is kezdeni vele, akár attól is felrobban ha egy légy szál rá! Gyakorlati alkalmazása nem megoldható, robbanószerek között nincs helye, még is megemlítem, mert más reakciók végtermékeként könnyel létre jöhet akaratlanul.

A nitrogén-trijodid akkor jön létre, amikor kristályos jód és ammónia gáz reagálnak egymással. A reakció szárazon szinte azonnal robbanáshoz vezetne, ha kísérleti jelleggel szeretnénk minimális mennyiségben előállítani, akkor azt tömény ammónia oldattal (10% szalmiákszesz) használatával lehetséges.

Az oldatot 0 fokra hűtve használjuk, és csepegtessük a jód kristályokra. Figyelem a víz elpárolgása után a vegyület akár spontán is detonálhat! Ezért a kísérletet csak nagyon minimális mennyiségekkel szabad elvégezni ( max 0,3gr! ) ezenfelül csak haladóknak javaslom!! Akit komolyabban is érdekel a téma annak ajánlom figyelmébe a következő olvasmányt:

Szuhay János: Adatok a jódnitrogén ismeretéhez. ( Budapest, 1892. )

Videó a nitrogén-trijodid robbanásáról

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum