Robbanószerek

Az oldalon feltüntetett tartalom kizárólag tájékoztató jellegű!

Az itt megjelenő cikkek gyakorlati megvalósítását az oldal semmilyen formában nem támogatja! Az ebből eredő károkért és balesetekért felelősséget csakis a tartalommal visszaélő személy vállalhat!

A szerkeztő elhatárolódik minden rosszindulatú felhasználási mód elől! Semmilyen formában nem kívánok támogatni a törvényekbe ütköző cselekedetet!

Az oldalon megjelenő képek és videók nem valódi hatóanyagokról és házi készítésű termékekről készültek, ezek INERT bemutató eszközök! Kizárólag demonstrációs céllal készültek és csak másolatai az igazi hatóanyagoknak, termékeknek!

A videókon gyári, egész évben kapható tűzijátékokat láthatunk, melyek hatásai megegyeznek vagy hasonlóak a cikkben leírt eszközökéhez!!

Az oldalon találhatóak más forrásból származó videók is. A YouTube-os videók tartalmáért felelősséget nem tudok vállalni, azokat nem én készítettem. A felhasználáshoz minden esetben engedélyt kértem!

A lenti cikkekben a robbanóanyagok általános működésükről, viselkedésükről, besorolásukról olvashattok.
Figyelem! A cikkek nem elég részletesek a bennük leírt anyagok elkészítéséhez! Ezt semmiképp ne kíséreljék meg!

Pirotechnikai elegyek

Pirotechnikai elegyek, melyek robbanási sebessége nem haladja meg a néhány 100m/s-ot.


Toló hatású robbanószerek (Low Explosive)

Robbanószerek melyek robbanási sebessége nem haladja meg az 1000m/s-ot.


Romboló hatású robbanószerek (High Explosive)

1000m/s feletti detonáció sebességű robbanószerek kategóriája


Iniciáló robbanószerek (Primer robbanóanyagok)

Azok a robbanószerek, melyek könnyen robbanásra késztethetőek és alkalmasak egy nehezebben indítható robbanóanyag iniciálására. Önmagukban nem használják őket 2g-nál nagyobb mennyiségben, mert relatív instabilak és veszélyesek.


Szekunder robbanószerek (brizáns robbanóanyagok)

Másodlagos robbanóanyagok, olyan nagy hatóerejű robbanóanyagok, melyek kezelhetősége kielégítően biztonságos, így nagyobb mennyiségben használják őket, fő vagy erősítő töltetként.


Gyutacsérzékeny robbanóanyagok

Olyan másodlagos robbanóanyagok, melyek robbanása viszonylag könnyen kiváltható (gyengébb gyutacs, vagy nagyobb erejű ütés, nagy hőhatás). A robbanóanyagokba ezért gyakran érzékenységüket csökkentő komponenseket kevernek. Kritikus töltetátmérőjük kicsi, detonációjuk könnyen fenntartható. Kellően hatékony indításuk iniciáló robbanóanyaggal történik. Erősítő töltetként, detonátorba, robbantózsinórokban vagy keverékekként használják őket.


Gyutacsérzéketlen robbanóanyagok

Olyan másodlagos, nagy hatóerejű robbanóanyagok, melyek detonációja csak lökéshullám által váltható ki. Rendkívül stabilak és kezelhetőek, ezért nagy mennyiségben, főtőltetként használatosak. (sokszor tonnás mennyiségekben) Kritikus töltetátmérőjük nagy, detonációjuk sokszor nehezen tartható fenn. Ezért gyakran érzékenyítő komponenseket kevernek hozzájuk.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum