Alapfogalmak kifejezések

Aktiválási energia:

Az a minimális energia, amelyik ahhoz szükséges, hogy a robbanószer molekulái között lévő kötést felbontsa. Mértékegysége: J ( joule )Ha a robbanószer bomlásakor keletkezett energia egyenlő az aktiválási energiával, a láncreakció sebessége nem változik. Egyenletesen zajlik le. Ilyenek a pirotechnikai elegyek égései is. Ha a robbanószer bomlásakor keletkező energia nagyobb mint az aktiválási energia, akkor a láncreakció gyorsulni fog! Ilyen a legtöbb robbanószer robbanása. Ha a robbanószer bomlásakor keletkező energia kisebb mint az aktiválási energia akkor a láncreakció lassulni fog és előbb utóbb meg is áll. Ilyen pl.: az ANFO robbanása.

Brizáns:

Az hogy "Brizáns" robbanószer arra utal, azt fejezi ki, menyire hevesen robban az adott anyag. Az olyan nem brizáns robbanószerek, mint a feketelőpor a villanópor a Candy vagy hasonló tüzelőanyag/oxidálószer keverékek önmagukban nem képesek robbanásra. Ahhoz fojtásra van szükségük! A fojtást ez esetben úgy kell elképzelni, mint egy gátat, ami víz helyett a robbanószerből származó gázok útját zárja el. A gát hatására összegyűlt sok gáznak megnő a nyomása, amitől a robbanószer még gyorsabban fog égni és ez addig folytatódik amíg az égés felfut robbanásig. A brizáns robbanószereknek erre nincs szükségük hiszen, azok égési sebessége nagy, és a kellő gázt nagyon rövid idő alatt képesek előállítani. Egységnyi idő alatt minél több gáz keletkezik annál nagyobb lesz a nyomás. Minél nagyobb a nyomás, annál nagyobb romboló erőt fejt ki a robbanóanyag.

A brizáns robbanószer detonáció sebessége hozzávetőleg 1000m/sec - 11000m/sec között mozog. Indításuk általában külön iniciáló robbanószerrel történik, úgynevezett primer robbanószerrel. Alacsony nyomáson, kis hőmérsékleten rendszerint nehezen gyulladnak és nehezen égnek

"Brizancia szám":

A robbanóanyagokra jellemző érték, a fejlesztett gázmennyiségtől, detonációs sebességtől, és a robbanóanyag sűrűségétől függ. Megadja az elméleti munkavégző képességet (kJ/kg alakban).

Bázis robbanószer:

A szekunder robbanószerek közül ezek a könnyen iniciálható robbanószerek. Ezeket használják erősítőtöltetként pl.: kézigránátban vagy detonátorokban. De önmagukban is megállják a helyüket a robbantástechnikában pl.: a PETN nevű robbanószer, amelyből robbantózsinór is készül. Amellett hogy szinte minden detonátorban használják.

Detonációs sebesség:

Az anyag belsejében terjedő lökéshullám sebessége, amely egyenlő az anyag kémiai átalakulásának sebességével. Mértékegysége m/s

Kumuláció, kumulatív robbanó töltetek Klikk a linkre!

Oxigénegyenleg Klikk a linkre!

Primer r. szer:

Elsődleges r. szer vagy iniciáló r. szer feladata, hogy magasabb aktiválási energiájú robbanószereket indíthassunk el.

Szekunder robbanószer:

Vagy másodlagos robbanószer, Brizáns robbanószerek. Ide tartoznak a bázis robbanószerek és a gyutacsézéketlen robbanószerek is. Ezeket használják robbantási feladatokra.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum