Őrlőtestek készítése

Néhány hasznos tipp hogyan készíthettek saját magatok őrlőtesteket a golyósmalomhoz. A gyúlékony anyagok őrléséhez elengedhetetlen a szikaramentes őrlőtest. A hagyományos acél csapágygolyók igen kis eséllyel ugyan, de szikrát okozhatnak a malom belsejében. Olyan anyagok őrlésekor mint a feketelőpor, ez nem túl szerencsés dolog. A puha fémekkel mint amilyen a tiszta ólom, az a nagy probléma, hogy gyorsan elkopnak. A keletkezett ólom por az őrlendő anyagba kerül, onnan egy részét még be is lélegezhetjük. Az ólmot ezért mindenképp érdemes ötvözni. Ötvöző anyagként a cink jöhet számításba.

Ólomgolyó készítése

Az eljárás a következő: Végy egy régi ólom vízvezeték darabot, vagy bármit ami ólomból van. A MÉH telepen találni pár tonnát, de ha valaki nem szeretne guberálni akkor ajánlom a horgászboltot is ahol nehezékként lehet vásárolni elég húzós áron. (mifelénk) Ha megvan az ólmunk, akkor szerezzünk be mellé egy zacskó modellgipszet is. Eszközként szükség lesz még egy propán gázlámpára, vagy gáztűzhelyre, egy margarinos dobozra vagy bármilyen tálkára. Valamint egy kisebb acél edényre. (légpuska lövedékes doboz stb.) És egy kombinált fogóra vagy más eszközre amivel BIZTONSÁGOSAN meg tudjuk fogni az acél edényzetünket! A művelethez továbbá egy vasfűrész is kell majd.

Ha megvannak a felszerelések, a margarinos dobozba csomómentesre keverjünk ki modellgipszet, majd helyezzünk bele egy kívánt méretű sablont, ami akár az ominózus csapágygolyó is lehet! A gipsz megkötése után az egész gipsz tömböt vegyük ki a margarinos dobozból vagy tálkából, és fűrészel vágjuk körbe a sablont úgy, hogy a korábban behelyezett minta pont középen legyen.

A fűrészelést nem kell elkapkodni, csak a teljes kiszáradás után álljunk neki! Ez akár több napot is igénybe vehet! A vizes gipszet fűrészel nem lehet vágni! A másik ok amiért kerüljük a kapkodást az az, hogy a vágás pontosságán múlik menyire lesz gömb alakú a golyónk. Ha ugyanis csúnyán vágtunk és a metszetek nem illeszkednek kellő pontossággal, hézagok lesznek köztük, amin a folyékony ólom kifolyik. Ezt úgy kerülhetjük el hogy megcsiszoljuk az öntőforma két illeszkedő felét. Viszont így kicsit közelebb kerülnek a felek és már nem lesz golyó a golyó! Ez egyébként bizonyos mértékig még előny is! Ha sikerül szétszedni a sablont akkor el kell látni azt egy öntöréssel is! A rés nagyjából 3mm átmérőjű legyen, és pont középen az illesztés mentén kell elhelyezkedjen!

PyroMaster.org
Benézted és szart vettél? Itt az idő, hogy hasznosítsd porosodó haszontalan Gamo és Norica lövedékeidet! Írhattam volna az ELKO-t is, csak abban nincs ólom :)

Ezután jön a mókás része, fogjuk az ólmunkat és kezdjük melegíteni a gázlámpával. Ha tiszta az ólom, egyből belecsöpöghet az acél tálkába. Ha vízvezeték csövet olvasztunk, akkor nincs ennyire egyszerű dolgunk. Úgy olvasszuk az ólmot, hogy a meg nem olvadó vízkő és oxid réteg közül csöpögtessük a tálkába. Ezt megkönnyítheti egy acél szövésű drótháló, amin át folyatva szabadulhatunk meg a mocsoktól.

Ha a nem rendelkezünk gázlámpával, akkor a gáztűzhelyen olvaszthatjuk meg az ólmot. Ebben az esetben célszerű előtte apró darabokra szedni az ólom csövet vagy más dolgokat és úgy elhelyezni a tálkában, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a fenéklemezzel. Ha úgy döntünk ötvözzük az ólmot cinkkel, akkor azt az ólommal együtt olvasszuk meg. Először csak az ólom fog megolvadni és a cink sokáig csak a tetején úszik. Majd szép lassan az is megolvad. Ha megolvadtak a fémek, össze kell keverni őket, mert maguktól nem fognak keveredni!

PyroMaster.orgPyroMaster.org

Ha megolvadt az ólom, ne melegítsük túl. Ne is öntsük rögtön az olvadás után a gipsz sablonba. Egy kicsit melegítsük még, hogy a hideg felülethez érve ne dermedjen meg egyből. Túlmelegítés esetében vagy huzamosabb ideig olvasztva tartva, az ólom felszínén szürkés hártya keletkezik ami később megbarnul majd megsárgul, ez az ólom oxid réteg nagy ellenség az öntésnél! Ha bekerül az öntvénybe ott zárványokat okoz, a réteg mentén pedig széttörhet a golyó!

A folyékony ólmot az előzőleg összeillesztet és rögzített gipsz sablonba öntsük. A gipsz sablonnak tökéletesen száraznak kell lennie! ENNÉL A MŰVELETNÉL VÉDŐKESZTYŰ ÉS ARCVÉDŐ IS KELL!!! Ez fontos, mert a gipszben lévő legkisebb vízmenyiség is azonnal felforr a több mint 400C fokos folyékony ólom hatására, majd a gőz az öntőrésen keresztül némi ólom társaságában távozik! A szétfröcsögő ólom csúnya dolgot tud művelni az emberi bőrrel!

PyroMaster.org

Ha minden jól alakul, akkor az ólom "csont nélkül" befolyik az öntőrésen és ott bent tökéletesen kitölti az öntőformát. Előfordulhat, hogy némi víz mégis van a gipsz pórusaiban. Ilyenkor kicsit fortyoghat az ólom, ekkor nem tölti ki majd tökéletesen a belső teret, kicsit meg kell kocogtatni az öntőformát. Fent a töltőrésen kívül lévő ólmot kell melegíteni addig, míg a bugyogás meg nem áll. Ha beöntöttük az ólmot, várjunk kb 20 másodpercet, majd oldjuk fel a kötést a sablonon és nyissuk szét. Az ólom még forró, de megszilárdult, így kivehető.

A golyóról kiálló fölösleges részeket (mint az öntőrés helyét) csípőfogóval vagy késsel le lehet vágni! A csiszolgatást, reszelgetést nem kell túlzásba vinni, a malomban néhány óra működés után ezek szépen elkalapálódnak. Ezzel el is készült az ólomgolyónk. Ám egynél több darabra lesz szükségünk, ezért vigyázzunk az öntőformára! Egy öntőforma akár 8 öntést is kibír mielőtt szétporladna a gipsz.

PyroMaster.org

Réz őrlőtestek

© Ladis & szabix

A hagyományos golyónál jobb őrlőtestek készíthetőek 10 15 18-as rézcsőből. A réz lényegesen keményebb az ólomnál, nem kopik bele az őrlendő anyagba, vagyis ez nem jelentős. Sajnos a réz elég könnyű, ezért nem lenne jó őrlőtest, főleg üregesen. A rézcső belsejét ezért ki kell önteni ólommal! A Rézcsövet rövid hengerekre kell vágni, lehetőség szerint csővágóval. A csővágó egy peremet képez a rézcsövön, ez a perem nagyon hasznos lesz. Nem engedi lötyögni az ólom betétet. Valamint a sarkok lekerekítésekor marad némi anyag, így a sarkokon is réz fog érintkezni az őrlendő anyaggal nem pedig az ólom. A sarkok lekerekítése fontos, növeli az őrlés hatékonyságát és sokkal kevésbé fogja koptatni a malom dobját.

PyroMaster.org

Elkészítés: Vágjuk le a rézcsöveket a kívánt méretre, lehetőség szerint az átmérővel megegyező hosszúságú darabokat válasszunk. Ez csak hozzávetőleges érték, nem szükséges pontosan méregetni! A darabokat ezután tisztítsuk meg belülről, sósavval vagy mechanikusan, az erre kapható dörzsszivaccsal vagy kefével. A felület lehetőleg legyen fémtiszta. Ha valaki hozzám hasonlóan fűtésszerelő, bekenheti folyósító szerrel is :) Ez fogja garantálni, hogy az ólom hozzátapadjon a rézhez! Ha a rézcső piszkos, az ólom nem tapad fel rá, és lötyögni fog a rézcsőben! A golyósmalomban aztán ez azzal fog járni, hogy kiesik belőle egy idő után! Vagy lőpor szorulhat az őrlőtestbe. Nem szerencsés ha később olyan anyagot őrlünk ami nem szereti ha keverve vannak és közben ütik őket... Pl Kálium-klorát finomítás közben.

PyroMaster.orgPyroMaster.org

A következő lépés az ólom megolvasztása. Valamilyen acél tégelyben olvasszuk meg az ólmot egy gázlámpa segítségével. Ilyen tégely készíthető Pl.: légpuska lövedékes dobozból. A dobozt úgy alakítsuk ki, hogy STABILAN meg tudjuk fogni a peremét egy fogóval! Miután /miközben megolvasztottuk az ólmot, az előkészített rézcsöveket melegítsük elő! Legalább annyira mint az ólom olvadáspontja. Melegítsük tehát át rendesen és ügyeljünk rá, hogy miközben az ólmot betöltjük a csőbe az maradjon is olyan meleg! Ilyenkor célszerű egy kis segítséget kérni. A meleg rézcső kitágul, miközben az ólmot öntjük bele, elkezd összehúzódni. Ha kihűl az ólom, akkor teljesen rá fog feszülni! A másik nagy előny a rézcsövek melegítésekor, hogy az kikeményedik, így nő a kopásállósága.

Ha hideg a rézcső, az ólom nem tapad rá. Ahogy az ólom a hőenergiát átadja a rézcsőnek, az akkor kezd kitágulni. Mire az ólom megdermed a rézcső leválik róla! Mindenképp melegítsük elő a rézcsöveket! A művelet nem egyszerű, az ólom úgy viselkedik mint a higany, ahogy melegszik kitágul, ahogy hűl összehúzódik. Kezdetben forró olvadt ólom kitölti a réz csövet, de később ahogy hűl összehúzódik. Ilyenkor az ólom széle már kezd dermedni, és ezért csak a középső rész húzódik vissza, jellegzetes bemélyedés keletkezik. Akkor van probléma, ha a bemélyedés a réz perem alá nyúlik. Ilyenkor csiszolás után ott marad egy lyuk, amiben megülhet az őrlendő anyag. Egy kicsit több ólmot kell tölteni a rézcsőbe mint ami kezdetben belefér. A felületi feszültség miatt meg fog állni egy kis cseppben az ólom. Ahogy hűl visszahúzódik a rézcső belsejébe. Ha túl sok ólmot öntünk akkor lefolyik a cső oldalán, és nem marad meg a tetején a kívánt csepp. A rézcsöveket nem kell fixen rögzíteni. Elég ha egy jó hővezető képességű anyagra állítjuk őket. Mikor beöntjük az ólmot, az aljára érve azonnal megdermed és nem folyik ki. Alternatíva lehet még, hogy homokba ágyazzuk a csöveket és úgy öntjük ki őket. Csakhogy így nehéz melegen tartani a rézcsövet. A hideg alátét fontos, nélküle ne próbálkozzunk, mert nem nagyon fogunk sikerrel járni!

PyroMaster.org

Hogy ellenőrizzük a megfelelő kitöltést rázzuk meg a kész őrlőtestet, ha nem tapasztalunk lötyögést akkor jó. Az ólom öntésekor nagyon figyeljünk oda, nehogy túl kevés vagy túl sok ólmot öntsünk a hengerbe. Kapkodni nem kell, könnyen megolvasztható az ólom... Azt ajánlom egyszerre csak 1-2 csövet töltsünk fel. Figyelni kell, hogy a rézcső belül ne tartalmazzon folyadékot ami felforrhat! Ilyenkor az ólom hevesen fröcsögni kezd. Használjunk védőkesztyűt és ne egy szál sörhassal álljunk neki! A kifutó folyékony ólom tud csodákat művelni, főleg ha sikerül a bőrünkhöz érnie, vagy ha földre hullania az asztalról.

PyroMaster.org
Ezt a műveletet csak gyakorlott szakembereknek ajánlom, az újlenyomat eltávolítás csak egy pillanat műve! A csiszolóvászonnal bevont korong percenként 15000-et pörög.

A csiszolást sarokcsiszolóval vagy reszelővel végezzük. Nem lesz egyszerű, A réz nagyon jó hővezető! Ajánlom hogy egy pohárba készítsünk elő hűtővizet. Kesztyűbe ne dolgozzunk, mert csak butítja a tapintást. A sarokcsiszolóval pedig ez nem jó párosítás. Aki nem gyakorlott az ilyesmiben inkább reszelgessen egy kicsit! :) Ha nem sok ólom halmozódott fel, azt egy éles tapétavágóval is levághatjuk. A rézcsövek sarkait csiszoljuk kerekre. FIGYELEM! Attól hogy a réz nem szikrázik, még keletkeznek apró forgácsok a csiszolás közben! A sarokcsiszoló használatakor feltétlenül húzzunk védőszemüveget! Természetesen akinek van az használjon inkább köszörűt.

Ezzel el is készült a kis őrlőtest, igen jó szolgálatot tesz majd, sokáig bírja a használatot. Utolsó megjegyzésként leírom a rézcső akkor keményedik ki felmelegedés után, ha hagyjuk lassan kihűlni! Ha hirtelen lehűtjük kilágyul!

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum