Pirotechnikában használható ragasztók.

A pirotechnikában sok különböző célra kell ragasztókat használni, ez a cikk egy kis segítséget nyújthat, mit mihez érdemes használni. A feladatkör két fő típusra osztható:

Vízüveg

A készülékek ragasztásához használt leggyakoribb anyag a vízüveg. Két funkciós. Egyrészt ragaszt, másrészt tűz ellen impregnál. Ha nem is tisztán, de mindenképp érdemes használni utóbbi tulajdonsága miatt. Ragasztóként előnye a gyors száradás, hátránya a koszos munka... A bőrnek nem tesz jót, mert erősen lúgos hatású. Védőkesztyű használata ajánlott. A vízüveggel ragasztott papír kemény lesz, rideg, és bontáskor inkább törik, mintsem szakad. Vetőcsöves tűzijátékok bombáinak tapaszolásához éppen ezért nem ajánlott. A bontáskor a bomba hangja nem mondható optimálisnak. Festékboltokban szerezhető be.

PyroMaster.org

Tisztán használni csak olyan termékek készítéséhez ajánlott ahol nem kell számolni a ragasztott test szétszakadásával. Pl papír rakétamotorokknál. Vízben oldódó, lúgos kémhatású sűrű áttetsző folyadék. Pirotechnikai anyagok ragasztásához nem használható, magas nátrium tartalma és éghetetlensége miatt. A lúgos kémhatása pedig esetleges nem kívánt reakciókat indíthat el egyes csillagokban. Ezért oda kell figyelni, hogy mindig száraz legyen a vele ragasztott test, mielőtt pirotechnikai anyagokat töltenénk bele!

Csiriz

Papír ragasztáshoz a másik ideális ragasztóanyag a csiriz. Olcsó, jól ragaszt, a vele készült ragasztás rugalmasabb mint vízüveggel, a papír inkább szakad mint törik. Robbanó termékek ragasztására ezért kifejezetten alkalmas. Könnyen előállítható, de tartósítást igényel, mert romlandó. Egy csipet nátrium-benzoát hozzáadása az oldathoz, és ezt a problémát megoldottuk.

PyroMaster.org

Előállítása búzalisztből történik. A búzalisztet, (10dkg) forraljuk 10dl vízbe, majd 2 perc után adjuk X-dl hideg vízhez. Az összekeverés után azonnal használható. A hideg vízbe öntéskor a keményítő feloldódik, a nem oldódó összetevő kiülepszik, ha sokáig nem piszkáljuk. A hígítás mértéke egyénre szabott, de nem kell túlzásba vinni, sűrűn érdemes használni, akár hígítás nélkül is. A folyamat során a búzaliszt keményítő tartalmát aktiváltuk azáltal, hogy a fehérjéket hő hatásával szétbontottuk. Ne felejtsük tartósítani!!

A Búza nagy része keményítő, nagyjából 65-70% A többi rostanyag, víz némi zsír. A kapott keményítős oldat, nagyjából semleges kémhatású, szagtalan fehér zavaros oldat. Csillagok ragasztására nem alkalmas, mert ahhoz, hogy port ragasszunk vele, nem elég erős.

A CMC Tapétaragasztó

A CMC tapétaragasztó szintén a pirotechnikai termékek ragasztásának egyik jó alapanyaga. A csirizhez hasonlóan, természetes ragasztóanyag. Cellulóz alapú, víz oldószerű, zavaros, sűrű folyadék. Nem reaktív mint a vízüveg. A nevéből is kitűnik, hogy papír ragasztására kiválóan alkalmas. Erős ragasztóanyag, lőpor alapú csillagok ragasztására alkalmas. (ha nagyon muszáj) A vele készült ragasztás masszív és erős, de a papír nem válik rideggé. Robbanó termékek burkolatának készítéséhez ezért kifejezetten alkalmas. Festékboltokban olcsón juthatunk hozzá. Színes csillagok ragasztásához nem alkalmas, mert sok adalékot tartalmaz. (pl.: titánium-szulfidot)

PyroMaster.org

Faragasztók

A legtöbb faragasztó alkalmas bizonyos nagy szilárdságot követelő ragasztáshoz. Ilyen pl a vetőcsöves bombák héjainak ragasztása, préseléses eljárásnál. Vagy a hengeres bombák véglezárásainak ragaszása, vagy pl.: a spolette rögzítése. A faragasztóval készült ragasztás viszonylag kemény és rideg, de erősebb mint a vízüveggel készült. A faragasztó nagy konkurense az ilyen ragasztásoknál, az olvadórudas ragasztópisztoly. Gyorsabb erősebb, mégis ha kell oldható a kötés!

A következő kategória a csillagok ragasztására alkalmas ragasztók. Ezeknél az egyik alapkövetelmény, hogy jól éghetőek legyenek. Valamint hogy lehetőség szerint sem az oldószerük sem a ragasztó ne legyen reaktív. Ne legyen se savas, se lúgos. A ragasztó molekulája minél nagyobb százalékban tartalmazzon hidrogént, vagy klórt. De emellett ne legyen mérgező. Pl vörös gumi, sellak, PVC. És végül nem árt ha jól is ragaszt.

NC lakk, vagy más néven nitrolakk:

Fontos szerepet játszik a pirotechnikában mint kötőanyag. Mivel a nitrocellulóz önmagában is kiválóan ég, nincs szüksége külső oxigénforrásra. Ha egy pirotechnikai elegybe keverjük, annak oxigén/tüzelőanyag arányát nem befolyásolja. Sűrű, áttetsző oldat. A szárazanyagot 12-13% nitrogéntartalmú nitrocellulóz alkotja, melyből 5% oldatok szokás készíteni. Oldószere a közönséges bolti nitrohígító, de tiszta acetonban, butanonban, toluolban is oldódik. Leggyakrabban lőpor granulálásához, black match, prime bevonatok készítéséhez használják. Egyik legnagyobb előnye, hogy nem lassítja az adott keverék égését, még nagy százalékban adagolva sem. A keverék gyújthatóságára szintén nincs negatív hatással. Mivel vízmentes oldószerű, bátran használható vízérzékeny keverékek ragasztásához is, mint amilyen a legtöbb villanópor. A közönséges feketelőpor kémiailag érzéketlen ugyan a vízre, de ha sok víz éri, az újrakristályosodó Kálium-nitrát ront az égési paramétereken, mivel szemcsemérete jócskán megnő az újrakristályosodás során. Ragaszthatóak vele glitter csillagok, és más olyan lőpor alapú csillagok, melyek nem színes lánggal kell égjenek. Égése közben jellegzetes, erős sárga színt ad a keverékeknek. A nitrolakkal készült ragasztás kemény és rideg. Inkább törik mint szakad. Papír ragasztására jóformán alkalmatlan. Kémiailag stabil, nem reaktív. Mindezen tulajdonságai mellet jó ragasztóanyagnak minősül.

PyroMaster.orgPyroMaster.org

Hogy készül az NC lakk? Az NC lakk egy oldószerből és nitrocellulózból álló folyadék (oldat) melyből ha elpárolog az oldószer, akkor a nitrocellulóz kicsapódik és megszilárdul. A szennyező anyagok mennyiségétől függően sárgás vagy fehér, a tiszta NC pedig áttetsző réteget alkot. Többek között ezért használják mint méregdrága bútorlakk! A megszilárdult Nitrocellulóz nagyon kemény. Ha nem rendelkezünk tiszta Nitrocellulóz forrással, akkor sem kell aggódni. A Tuskóban beszerezhetőek az olcsó kínai pingpong labdák, melyek 11%-os nitrogéntartalmú kollódium gyapotból készülnek kámfor hozzáadásával. Azonnal kiszúrható melyik pingpong labda alkalmas a feladatra, a csomagolást felsértve könnyen kiszagolható a kámfor össze nem téveszthető menta illata!

A nitrocellulóz elég rosszul ugyan, de oldódik acetonban, metil-etil-ketonban, metil-izobutil-ketonban és toluolban is. A boltban kapható nitrohigítók legnagyobb részében ezek az anyagok találhatóak, más adalékokkal együtt ezért kiválóan alkalmasak a nitrocellulóz feloldására. Feloldódása lassú folyamat, először az alacsonyabb N tartalmú kollódium gyapot oldódik ki, és csak nagyon lassan követi a magasabb N tartalmú NC. A pingpong labdákat feloldjuk a bolti nitrohigítóban, és kész is a nitrolakk. Bútort lakkozni nem jó, de pirotechnikai célokra tökéletes. Ha valakit zavar, a kámfort melegítéssel kipárologtathatja az NC közül. A labdacsokat fel kell darabolni, majd 100C fokon tartani 1 órán át. A Kámfor szublimál, vigyázat gyúlékony! Csak elektromos sütőben!

PyroMaster.org

A képen a készülő NC lakkot láthatjuk, feltéve hogy ha hajlandó lesz feloldódni. Tény hogy ez most elég szarul néz ki, de csak azért van mert NC lőporból készült. Így van mellette grafit is. Ezért az a furcsa sötét szín. Pirotechnikai szempontból ez nem jelent semmilyen problémát. Először felpuhul majd gél állagú kocsonya lesz belőle, és akár 6-8 óra is szükséges a teljes feloldódásához. Nem árt gyakran kavargatni rázogatni az edényt, mert hajlamos rá, hogy az edény aljára leülepedve alkosson kocsonyát, ami ront az oldódási időn.

FIGYELEM! A NITROHIGÍTÓK VESZÉLYES ANYAGOK, MINDIG OLVASSÁTOK EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT ÉS ASZERINT HASZNÁLJÁTOK! GŐZEIK BELÉGZÉSE, LENYELÉSÜK MÉRGEZÉSSEL JÁR. GYÚLÉKONYAK ÉS ROBBANÓKÉPES GŐZÖKET FEJLESZTENEK! CSAK JÓL SZELLŐZŐ HELYEN HASZNÁLJATOK NITROLAKKOT!

PVC mint adalékanyag és ragasztó:

PVC: Polivinil-klorid. Vinil-klorid molekulák láncolata (C2H3Cl)n A PVC a modern pirotechnikában egy igen népszerű anyag. Úgynevezett klór donor, vagyis klórozószerként használatos, valamint tüzelőanyag. A klórozószer feladata, hogy bomlása közben klórt fejleszt, mely a keverék többi égéstermékével reagálva olyan anyagokat hoz létre, melyek elősegítik egy fématom, energialeadását egy bizonyos spektrumon. Vagyis egy színesen égő pirotechnikai elegyben hozzájárulnak ahhoz, hogy az szebb, mélyebb, tisztább és erősebb színnel világítson. Legtöbbször egy fém kloridjává alakulnak az égési folyamatok során, még akkor is ha csak rövid időre. Pl Bárium-nitrát alapú csillagnál a nitrát a hő hatására oxigént fejleszt, valamint nitrogén vegyületeket, közben a bomló PVC-ből származó klór reagál a Báriummal, bárium-kloridot hozva létre. A Bárium-klorid gyönyörű zöld színnel sugározza ki a felvett energiát, majd maga is elbomlik. Az ilyen égési folyamatoknál megfigyelhető, hogy az égéstermékek reakciójakor keletkezik erős szín, míg a láng magja legtöbbször fehér.

Atomsúlyának 56%-át klór alkotja. Így égési folyamatokban erre a tömegre nem kell számolnunk oxidálószert! A klóron kívül 2 szénatomot, és 3 hidrogénatomot tartalmaz. A benne lévő kevés szénatom nem szól bele a láng színébe, bár javarészt szénmonoxiddá alakul, korom nem keletkezik ha erős oxidálószerekkel van keverve.

PyroMaster.org

Ennél fogva kiválóan használható pirotechnikai célokra, mint szín mélyítő adalék. Ragasztó anyagként sem elhanyagolható, kötése során egy rideg kemény anyaggá szilárdul. A vele készült csillagok nagyon kemények és ellenállóak a mechanikai erőhatásokkal szemben. Viszkozitása az oldat sűrűségével könnyen változtatható. A kohézió igen nagy, keverés közben a csillagelegy masszája erősen ragad, könnyű belőle csillagokat nyomni. Nagyobb mennyiségű PVC hozzáadásával vágott csillagokat is készíthetünk.

A PVC nehezen oldódik acetonban, metil-etil-ketonban és viszonylag jól oldódik tetrahidrofuránban. (THF) Két lehetőség mutatkozik a beszerzésre: Beszerezhetjük por formában pirotechnikai kellékeket, vegyszereket fogalmazó külföldi online áruházakból. Valamint a hazai piacokon PVC ragasztó formájában, mint folyadék. Ilyen kiválóan használható Folyékony PVC készítmények a képen látható Alkor+ liqvide PVC, valamint a Vinilfix nevű készítmény, amely szinte minden szakboltban kapható. (bár nagyon drága)

a képen balra a folyékony PVC-t láthatjátok, jobra a tetrahidrofurán tartalmú higítót

Ezek a készítmények PVC-t és tetrahidrofuránt tartalmaznak X% ban Az Alkor+ termék 10% PVC-t 90% tetrahidrofuránt tartalmaz. Míg a könnyebben beszerezhető de drágább Vinilfix PVC ragasztó 20% PVC-t és 80% tetrahidrofuránt tartalmaz. Előbbi termék olcsó, nehezen beszerezhető. Utóbbi könnyen beszerezhető, de nagyon drága.

PyroMaster.org

Alkor pluss beszerzési lehetőség itt:"Megrendelés"

A csillagokban más kötőanyagot már nem kell alkalmazni. Mivel más ragasztó már nem kell az elegybe, megspórolunk némi tüzelőanyagot az eredeti kompozícióból, ezt még több PVC hozzáadásával lehet pótolni. Több PVC, több klór, mélyebb és szebb színek.

FIGYELEM! A TETRAHIDROFURÁN VESZÉLYES ANYAG, MINDIG OLVASSÁTOK EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT ÉS ASZERINT HASZNÁLJÁTOK! GŐZEINEK BELÉGZÉSE, LENYELÉSE SÚJOS MÉRGEZÉSSEL JÁR! RENDKÍVÜL GYÚLÉKONY, ROBBANÓKÉPES GŐZÖKET FEJLESZT! CSAK JÓL SZELLŐZŐ HELYEN SZABAD HASZNÁLNI!

a képen vinilfix PVC ragasztó látható.

Rizskeményítő: Soluble glutinous rice starch, SGRS, (Mizinko)

A keleti tűzijáték készítés egyik leggyakrabban alkalmazott ragasztóanyaga. A rizskeményítőnek van a keményítők között a legnagyobb kohéziós ereje. Ezért kifejezetten alkalmas csillaggörgetőben való használatra. Papír és pirotechnikai keverékek ragasztásához egyaránt használható. Tisztán ég, a láng színébe nem szól bele, ezért bátran 5-6%-os mennyiségiig is használható. A rizskeményítő a rizsszemek 80%-át alkotja, és a csirizhez hasonlóan egy kis meleggel könnyen felszabadítható. A rizsszemek ledarálásával és forralásával kinyerhető a rizskeményítő oldat. Az oldat további szűrésével tiszta rizskeményítő oldat kapható. Romlandó, ezért tartósítást igényel. Az oldat sűrűsége nehezen határozható meg, ezért célszerű elpárologtatni a vizet, majd a szárazanyagot tárolni.

Elkészítési folyamat:

A rizskeményítő fényezett rizsből (bolti) könnyen elkészíthető. Szerezzük be a boltban a rizsszemeket. Lehetőség szerint olyan rizst válasszunk, ami hántolva és fényezve van! Így minimálisra csökkenthetjük a kapott keményítő masszában a rost tartalmat.

A ledarált rizs port 3:1 arányban keverjük össze vízzel. Vagyis 3 rész vízhez adjunk 1 rész rizs port. Feláztatjuk a rizsport, és elkezdjük elforralni a vizet róla, (ettől a rizsben lévő fehérjéktől (6-8%) elszakad a csaknem 80%-nyi szénhidrát, vagyis a rizskeményítő) egész addig míg egy sűrű, tészta szerű masszát kapunk. Ezt napon szárítsuk ki teljesen. A keletkezett kissé barnás, vagy piszkosfehér "süteményt" törjük porrá. (rendkívül kemény!) A rizsben ezenkívül van még kb 0,8% zsír, valamint 1% rost is. A többi víz. (kötött formában) Ebből következik hogy a kapott massza romlandó!

Ez ellen két lehetséges megoldás kínálkozik: vagy szilárd kristályos formába hozzuk a rizskeményítőt, és vízmentes helyen tároljuk, vagy tartósítőszerrel, pl: nátrium benzoáttal, vagy szalicillal tartósítjuk. A nátrium vegyületek erősen sárgára színezik a lángot, így meggondolandó milyen tartószítószerrel kezeljük, ha színes csillagokat szeretnénk készíteni a segítségével. Ha színes csillagot készítünk, tartósítás gyanánt keverjünk bele bárium-nitrátot.

(Garantáltan nem romlik meg, de ne nyaljuk le utána a kanalat, mert a SRGS-el szemben a mi egészségünk meg fog romlani! )

A port tárolhatjuk korlátlan ideig, feltéve, hogy nem éri víz, mert akkor megromlik! Egyébként egyáltalán nem higroszkópos, könnyen szárad! Ha oldatként szeretnénk tárolni, szükség lesz egy szűrésre. A leszűrt oldatot tartósító szerekkel kell kezelni, és jól záródó edényben tartani. Használjunk erős mérgeket e célra, különben rizskeményítőnket éhes baktériumok milliárdjai érlelik szakévá.

Hátránya, hogy csak nehezen állapítható meg, mennyi szárazanyag tartalom van az adott oldatba. Ez megnehezíti a pirotechnikai célokra való használatot. A rizskeményítő kiválóan oldódik vízben! (jobban mint a klorátok perklorátok, illetve jobban mint a kálium nitrát) Csillagok ragasztásakor célszerű meleg vízben feloldani, telített oldatot csinálni belőle. És úgy a csillagelegyhez keverni, ezzel minimálisra lehet csökkenteni a csillagban lévő vízoldékony anyagok újrakristályosodását, illetve a vízérzékeny fémporok reakció hajlamát.

Dextrin:

Egy fehér színű por, a rizskeményítő után a legalkalmasabb ragasztó, amit pirotechnikai anyagok ragasztására lehet használni. Nagyon jól ragad, papírt és pirotechnikai anyagokat is lehet ragasztani. A vele ragasztott papír inkább szakad mint törik, nem rideg, de kemény. A dextrin kukoricakeményítőből, hőbontással készíthető el. 220C fokon a kukoricakeményítő dextrinné bomlik le. Jól oldódik vízben, de kevésbé ragad mint a rizskeményítő, minden más tulajdonságában, beleértve az adagolást is a rizskeményítővel egyező. Az előállításról bővebben itt olvashattok. (még nem kész a cikk)

PyroMaster.org

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum