Csillaggörgető építése

Csillaggörgető készítése. Bár a csillag görgető kétségtelenül az ipari tűzijátékgyártás egyik eszköze, amatőr körökben is igen hasznos tud lenni. A gyári nagy, gyakran betonkeverő méretű eszközök, egy amatőr számára használhatatlanok. Ezért mindenképp érdemes elkészíteni a sajátunkat, lényegesen kisebb méretekben. Nagyobb, több bombára elegendő csillag mennyiség legyártása más eljárásokkal nehezen kivitelezhető, de egy átlagos csillaggörgető segítségével könnyegén görgethető akár 4-500g csillag.

Gyári csillaggörgető, avagy hogy csinálják a kínaiak ipari méretekben.

Hogyan is működik egy csillaggörgető?

A görgető egy alapra, egy magra csillaganyagot görget fel. A csillaganyagot a belekevert ragasztóanyag tartja össze. A görgetőbe a magokra száraz csillaganyagot szórunk, majd az adott ragasztó oldószerével finoman nedvesítjük a keveréket. A nedves magok magukra tapasztják a csillaganyagot. Ha mindent jól csinálunk, akkor a kapott csillagok szabályos golyók lesznek. A gép egy forgó dobból, egy meghajtó egységből és egy szabályozható fordulatszámú motorból áll.

A forgó dob belsejében az alapként szolgáló magok gördülnek. A fordulatszám fontos, a magoknak nem szabad úgy viselkedniük mint egy golyósmalomban az őrlőtesteknek. Kis apró ütődésekkel kel forduljanak. Ezek az apró ütések tapasztják rá az anyagot a magokra, amit a kötőanyag megszilárdulása rögzít a csillag száradása után. A művelet nem egyszerű, nem egy automata kenyérsütőről van szó, amibe beleszórjuk az anyagokat és kész termék jön ki belőle! A görgetés már szinte művészet, rengeteg tényező befolyásolja a csillagok gyártásának hatékonyságát. Nem megy gyorsan, mint azt sokan gondolnák. A magokra nagyon minimális mennyiségű anyagot tudunk feltapasztani kezdetben. Ahhoz hogy a csillagok megeredjenek, kezdetben eltérő nedvességtartalom szükséges, mint a későbbiekben, mikor a csillagok már nagyobbak. Először a magokat helyezzük be a száraz dobba, és egy virág spriccnivel fújjunk rá víz permetet. Éppen csak megnedvesítve ezzel a magokat! Ezután egy kanál segítségével finoman kezdjük megszórni őket a csillagelegy száraz porával. Csak nagyon minimális mennyiségekről van szó! Addig szórjuk rá az anyagot, míg száraznak tűnik, és már nem tapad rá több por. A csillag megeredése után a vízmennyiséget célszerű csökkenteni. Inkább száraznak tűnjenek a gördülő csillagok. A spricni legyen jó minőségű, rendesen porlassza el a vizet, vagy más oldószereket! A művelet innentől a következő: spriccel, görget, anyagot szór rá. Egész addig míg a csillag a megfelelő méretűre nem hízik. A közben a dob falára ragadt csillaganyagot nem kapargatjuk le! Ha jól csináltuk nem is tapad fel rá sok! Ha felragad akkor sok vizet használunk! Ez sok gyakorlást igényel, kitartást!

A dob:

Ez forog majd, benne a gördülő csillagokkal. Erre a célra alkalmas egy sima műanyag vödör, aminek a méretét úgy válasszuk meg, hogy elég nagy legyen az általunk elvárt mennyiség görgetéséhez. Egy 100mm-es bombához 300-400g csillag is szükséges lehet. Ehhez egy 5 literes vödör, tál, festékes doboz stb. már elég lehet. Nem érdemes nagyban gondolkodni! A csillagok mellett némi anyag a dob falára is fel fog rakódni, tehát minél nagyobb a felülete a dobnak annál több anyag tapad rá, amit csak a következő görgetés alkalmával tudunk felhasználni! Ha lekaparjuk a nagyobb darabok a csillagokat aszimmetrikus növekedésre késztetik! A szilárdság fontos tényező, a csillag súlyát és az oldószer súlyát is bele kell számolnunk. Ezzel a teherrel kell szabályos forgó mozgást végeznie. Különösen a műanyagra jellemző hogy az egy ponton rögzített dob a felfogatásnál meghajlik. Ezt a problémát alátétekkel oldhatjuk meg, Minél nagyobbak az alátétek annál jobban csökkentik a tengely körül fellépő deformációt. Mindenképp érdemes masszív vastag anyagból készült dobot választanunk. Kritérium csupán az, hogy a fal belül sima legyen. Lehetőség szerint ne tapadjon fel rá könnyen az anyag. A legalkalmasabbak fém dobok, de a műanyag is alkalmas, ha felülete nem érdes. Teflon bevonat azért nem szükséges, de ha megoldható természetesen jól használható :)

pyromaster.org

A fenti képen egy 5l-es dobot használtam a csillaggörgető építéséhez. Ez egy öreg műanyag festékes kanna, pont ideális a kialakítása a görgetőhöz. ebben kb 250-300g csillagot lehet görgetni. Ha nagy görgetőt építünk, akkor előfordulhat, hogy görgők segítségével alá kell támasztanunk a dobot megelőzendő a deformációkat. Továbbá jó görgetőhöz alapkövetelmény, hogy a dob állásszögét változtatni tudjuk! Ez legtöbbször az egész görgető megbillentésével kivitelezhető praktikusan.

A hajtáslánc:

A dob a legtöbb kivitelben egy síkban helyezkedik el a meghajtó motorral. Ilyenkor a dob tengelyét egy megfelelő áttétellel könnyen összekapcsolhatjuk a motorral. A legjobb megoldás a lánchajtás vagy az ékszíjjak, mert valamilyen szinten tolerálják a kivitelezési hibákat. Az aszimmetrikus tengelyt stb. És ha szükséges könnyen oldhatóak. Az egyszerűbb megoldások közé tartozik a közvetlen hajtás is. Ez jól kivitelezhető pl: egy ablaktörlő meghajtó egységével. Ez magában foglalja a motort és az áttétel házat. A motor és a meghajtott tengely 90 fokot zár be. Ezért ez is nagyszerűen használható csillaggörgető meghajtására.

pyromaster.orgpyromaster.org

A képek forrása: http://www.pyrobin.com

Bonyolultabb kivitelnél, mint amilyet én használtam, a motor nincs egy síkban a dobbal, és szöget zár be vele. Nem szándékosan bonyolítottam meg, de a dob rögzítése így egyszerűbb volt számomra. Az áttételezés szintén megfelelő volt, ezért választottam ezt a furcsa megoldást. Nyilván nem terem minden garázsban egy ilyen drága, bontott alkatrész. Úgyhogy nem célszerű követni ezt a kivitelezést. Ha azonban sikerül szerezni ilyen sarokcsiszoló áttétel házat akkor érdemes felhasználni, mert sok előnnyel jár! Az egykori vágókorong helyére nagyon könnyű rögzíteni a dobot! Az egykori motor nagy fordulatszámú kivitel, ezért a lassítóáttétel jelentős! A házat szilárdan lehet rögzíteni, a csapágyak pedig az egyenletes forgást garantálják. Szerintem kisebb dobokhoz tökéletesen használható az átlagos sarokcsiszoló mérete, nem kell hozzá feltétlenül "nagyflex" A kicsiket kínai piacos kivitelben is lehet kapni pár ezer forintért, ami a célnak megfelel! Ha véletlenül valaki úgy dönt ezt a megoldást választja a szöghajtáshoz.

pyromaster.org

A videón nem csillagokat görgetek, hanem rizspelyvára viszek fel liszt lőpornak látszó port. A videó jól szemlélteti a görgető működését.

A motor:

A golyósmalomhoz hasonlóan itt is minden szóba jöhet, de nem kell nagy teljesítményben gondolkodni! A dob forgatása lényegesen könnyebb mint egy golyósmalmot meghajtani!!! (Ahogy a képen is látszik, vékony ékszíjjak is elegendőek az erőátvitelhez) Egy 12V-os rendszer tökéletesen megfelel. Ahhoz könnyen építhetünk fordulatszám szabályzót. A fordulat szabályozása fontos, bár ha ügyesek vagyunk be lehet lőni áttételekkel is. Egyes csillagokhoz gyorsabb másokhoz lassabb fordulat az ideális.

pyromaster.org

Tápegység:

Itt is működik a golyósmalmoknál említett fordulatszámszabályzó, könnyű megépíteni, és jól működik ha a tranzisztor jó hűtést kap.

© 2009 pyromaster.org - Minden jog fenntartva.

Köszönet | Impresszum | Pirotechnikai fórum